Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14. 05. 2014 9:11:00
Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

V 70. letech, Jan Keller, vstoupil jako osmnáctiletý do KSČ. Mezi roky 1974-1979 na univerzitě v Brně vystudoval historii a sociologii, kde poté v roce 1980 získal i doktorský titul. Po studiu se, do konce roku 1980, věnoval interní aspirantuře na Filozofickém ústavu ČSAV v Praze, poté pracoval jako závozník v pivovaru Nošovice a středoškolský pedagog. V letech 1982-1992 působil na Filozofické fakultě jako odborný asistent. Následně byl jmenován docentem. Na Masarykově Univerzitě se podílel na zavádění oboru humanitní environmentalistiky. V roce 1999 získal profesuru v oboru sociologie. Od roku 2000 působí jako profesor Katedry sociální práce Zdravotně sociální fakulty ostravské univerzity. Zúčastnil se prezidentských voleb, v roce 2013, kde působil jako poradce kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera. V letošním roce byl zvolen jako lídr kandidátky ČSSD pro nastávající volby do Evropského parlamentu v květnu 2014, kandiduje jako nestraník.

Jan Keller se vyjádřil k novým pracovním místům, což je jeden z bodů předvolebního programu. Podle něj nedostatek plnohodnotné práce, práce zajišťující spořádaný a důstojný život, a zároveň přesun peněz z produktivní ekonomiky do riskantních finančních operací patří k procesům, které přímo ohrožují fungování evropského sociálního modelu. Upozorňuje na to, že podobné procesy vedly v minulosti k velké hospodářské krizi a ke světovým válkám.

Jan Keller v posledních týdnech odpovídal na otázky vycházející z předvolebního programu ČSSD, na jejíž kandidátce figuruje. Například, jak by si představoval řešení nezaměstnanosti v rámci Evropské unie? Na to odpovídá, že musí jít o řadu malých kroků specifických podle podmínek daných zemí. Jako konkrétní opatření zmínil dělbu práce a vysvětloval ji na příkladu propočtu, který před 30 lety učinil francouzský sociolog André Gorz. Průměrný zaměstnaný pracoval za rok 1600 hodin, nezaměstnaných byly 3-4 miliony. Nezaměstnanost by byla zlikvidována, pokud by měl nezaměstnaný šanci odpracovat 1000 hodin za stejný plat. Rozdíl ve mzdách by musel být hrazen z vytvořeného fondu. Zde se nabízí otázka, kolik politiků by bylo ochotno vůbec jen uvažovat o tom, že by platily rozdíly ve mzdách z předem určeného fondu a odkud by se peníze do fondu získávaly. Dále pan Keller navrhoval řešit financování zastavením masového úniku peněz do daňových rájů. Keller konkretizoval, že by mělo jít o princip čtyřdenní pracovní doby, ale zdůraznil zachování platů, aby neklesla kupní síla obyvatelstva zajištující ekonomický rozvoj. Tento postoj by určitě mnoho pracujících lidí uvítalo, ale určitě už méně majitelé firem či podniků, u kterých by hrozil pokles produkce.

Další otázkou bylo řešení problému imigrace do zemí EU. Podle Jana Kellera jde tento problém řešit pouze tímto stylem: "Snažit se udělat maximum pro to, aby ti lidé neměli důvod utíkat ze svých vlastních zemí. Pokud se nestabilizuje prostředí mimo Evropu, budou se sem ti lidé masově hrnout," uvedl Keller. Pan kandidát do evropského parlamentu sice neuvádí přesně, co by chtěl, nebo by bylo nutné udělat, ale i tak lze říci, že je tento problém běh na dlouhou trať.

23. a 24. května 2014 se konají volby do Evropského parlamentu. Víte, která kandidátská strana se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat v EU? Zkuste si naši Volební kalkulačku!

Autor: Petr Prokop, KohoVolit.eu


Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | středa 14.5.2014 9:11 | karma článku: 11.96 | přečteno: 1010x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 8.77 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 26.92 | Přečteno: 526 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 518 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 469 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...