D K

Předvolební program pro volby do Evropského parlamentu: TOP 09

15. 04. 2014 16:11:00
V květnu proběhnou v České republice, již v pořadí třetí, volby do Evropského parlamentu. TOP09 se v nich bude ucházet o posty euro-poslanců vůbec poprvé a to v koalici se stranou Starostové a nezávislí. Pro stranu, která se již od svého vzniku profiluje velice kladně vůči EU a evropské integraci, budou tyto volby po vlně euro-pesimismu v České republice velice důležité.

To dosvědčuje i fakt, že TOP 09 začala svoji kontaktní kampaň již dva měsíce před otevřením volebních místností. Kampaní s mottem “My jsme Evropa, měníme ji a ona nás”, chce zdůraznit důležitost EU a její vliv na Českou Republiku. Samotným volebním programem TOPka nějak nepřekvapila a vesměs se v něm odráží její dlouhodobý euro-optimismus. Na druhou stranu se v něm objevuje ale i nesouhlas s některými tématy jako např. fiskální či sociální politika. V následujícím volebním období si TOPka vytkla čtyři oficiální priority: společný bezpečný finanční trh a ochrana vkladů, přehledná a jednoduchá evropská legislativa, ochrana životního prostředí a ochrana lidských práv.

TOP09 chce být aktivním účastníkem dění v EU a zapojit se do diskuze nejen o současných problémech, ale i budoucnosti EU. Za důležité považuje zlepšení obrazu ČR jako důvěryhodného a seriozního partnera. V Evropském parlamentu chce prohlubovat partnerské vztahy se stranami s podobnými programovými cíli, k čemuž ji může pomoci například členství v Evropské lidové straně (EPP/ELS). Posilování pravomocí Evropského parlamentu se nebrání, ale zdůrazňuje, že je pro ni prioritou přiblížit jej blíže občanům a zapojit je tak do diskuzí o evropských problémech.

TOP09 chce prosazovat úsporný evropský rozpočet zaměřený na investice podporující hospodářský růst a vznik nových pracovních míst. Možné úspory by viděla v platech evropských úředníků a euro-poslanců. Také chce snížit zemědělské provozní dotace a neúčelové dotace do podnikatelské sféry. Podporovat by pak chtěla navýšení výdajů na kohezní politiku, a to zejména na projekty týkající se infrastruktury, vzdělání a životního prostředí.

Hlavním zdrojem příjmů EU by podle TOP09 měli nadále zůstat příspěvky členských států, a proto se na zavedení jednotné evropské daně, jako jejich možné alternativy, dívá kriticky. Fiskální politika a struktura veřejných financí by tak měly zůstat na úrovni národních států. K zavedení daně z finančních transakcí tzv. Tobinově daní se TOPka také staví skepticky. Z dlouhodobého hlediska by totiž podle ní vedla k odsunu kapitálu za hranice EU. Přistoupení do eurozóny a přijetí eura vidí jako závazek České republiky vůči EU, který chce uskutečnit v době, kdy eurozóna bude stabilizovaná a ČR připravena.

Sociální politiku EU neodmítá, ale je proti podpoře finančně neudržitelných sociálních systémů členských států. Proto jednoznačně podporuje rozpočtovou zodpovědnost a připojení ČR k tzv. fiskálnímu paktu. Dále chce TOPka podprorovat a rozvíjet volný pohyb čtyř svobod, a to zejména směrem snížení administrativních nároků na podnikatele. Podporuje například zavedení jednotného unijního informačního systému, který by snížil náklady jak členských států, tak i podnikatelů.

TOPka podporuje posílení pravomocí EU v oblastech environmentální politiky a potravinářství. V oblasti životního prostředí, pak zejména snižování emisí CO2. Tzv. ozeleněním Evropy by ale nemělo dojít k přílišnému navyšování ekonomických či sociálních nároků a navyšování cen energií. V oblasti potravinářství, by měla EU prosazovat vysoké standarty kvality a dbát na ochranu spotřebitele. Ochrana tradičních českých výrobků a jejich výrobních postupů je pak samozřejmostí. Na druhou stranu oblasti, ve kterých by podle ni měly rozhodovací pravomoci zůstat výhradně v rukou členských států jsou například vzdělání, kultura nebo organizace partnerských a rodinných vztahů.

V těchto oblastech by TOP09 uvítala prohlubování spolupráce s východní Evropu a zeměmi tzv. východního partnerství. Ve světovém měřítku se vyjadřuje k otázce spolupráce s oblastmi jako Afrika, Jižní Amerika, Čína atd., kde zmiňuje jejich ekonomický přínos pro EU, ale kritizuje jejich přístup k lidským právům. V oblasti obranné politiky vidí TOP09 budoucnost v prohlubování vztahů s NATO potažmo USA. V rámci EU by pak viděla jako přínosné například sdílení vojenských kapacit a společný evropský výzkum v oblasti nových technologií.

Obecně se dá tedy říci, že volební program TOP09 zahrnuje komplexně většinu témat týkající se EU. Nabízí shrnutí situace a nabízí alternativu. Nepouští se však do kontroverzích témat jako jsou možnost vystoupení z EU, kritika společných evropských žárovek a další. K tématům se vyjadřuje spíše obecně, konkrétně se pak vyjadřuje k problematice fiskální politiky. Svým programem dává najevo, že je sice stranou otevřenou evropské integraci, ale ne bezhlavému přijímání všeho, co vznikne na půdě EU. Kritizovat ano, ale v době, kdy se diskutuje, a ne až ve momentě podpisu společné smlouvy.

Autor: Jan Šmíd

ZDROJE: http://www.top09.cz

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 9.38 | přečteno: 530 ×
Poslední články autora