D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23. 10. 2013 9:11:11
Nová politická hvězda, která není politikem, maká a chce řídit stát jako firmu. Kdo je Andrej Babiš? Jak a kde vyrůstal a pracoval? Jak vybudoval holding Agrofert a stal se miliardářem?

Andrej Babiš, zdroj: idnes.cz
Po sérii článků o volebních programech jsme pro Vás připravili sérii článků o kandidujících lídrech jednotlivých politických stran a hnutí. Dnes se podíváme na Andreje Babiše z ANO 2011. Již jsme Vám přinesli články o Ondřeji Liškovi (SZ), Tomáši Vandasovi (DSSS), Miroslavě Němcové (ODS), Petru Machovi (SSO), Tomio Okamurovi (ÚSVIT), Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), Janě Bobošíkové (HLAVU VZHŮRU), Vojtěchu Filipovi (KSČM), Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL), Ivanu Bartošovi (PIRÁTI), Karlu Schwarzenbergovi (TOP09) a Tereze Bernardové (NS-LEV21).

Narodil jsem se v roce 1954 v Bratislavě v úřednické rodině. Jako dítě chodil do české školy při československém velvyslanectví v Paříži, kde byl za prací vyslán jeho otec. Následovaly zkušenosti z dalších zahraničních škol. Po návratu do vlasti dostudoval gymnázium v Bratislavě, kde maturoval roku 1974. Následně byl přijat na obchodní fakultu Vysoké školy ekonomické, kde zakončil studium s čeveným diplomem.

V roce 1978 nastoupil do PZO Chemapol Bratislava. Setkal se také s StB, což je mu mnohými vytýkáno. Sám upozorňuje, že StB, tak jak ji znal, hlídala ekonomické zájmy Československa a o dalších aktivitách se dozvěděl až v roce 1980 při výslechu, který se kromě obchodních otázek zaobíral také jeho rodinnou minulostí a dalšími skutečnostmi. Zde si musí každý volič udělat obrázek sám a posoudit, jestli slovům pana Babiše věří.

Na Slovensku právě probíhá soudní spor, kde Andrej Babiš žaluje slovenský Ústav paměti národa. Ten ho měl podle jeho slov neoprávněně evidovat jako agenta komunistické StB. Právní zástupce ÚPN předložil soudu dokumenty, podle nichž se měl Babiš zúčastnit akce organizované tajnou službou pod názvem Oko. Soud byl pro neúčast Babišem navržených svědků odročen na konec ledna.

Vstup do KSS mu údajně zajistila jeho matka s cílem zajistit svému synovi lepší uplatnění v práci s možností cestování do zahraničí. Jako zástupce společnosti Petrimex nakupoval fosfáty v mnoha zemích Afriky a Blízkého východu. V roce 1985 si dle svých slov splnil sen, když byl vyslán jako delegát do Maroka. V Maroku byl, dle údajů v jeho životopise, také v době sametové revoluce.

Nápad na založení Agrofertu dostal při procesu dělení Československa, kdy prosazoval vytvoření zastoupení Petrimexu v Praze. Následovala privatizace a poté došlo roku 1995 k propuštění všech zaměstnanců. Část za ním odešla do nově se rozvíjejícího Agrofertu. Navázal strategickou spolupráci s bankou Citibank, která financovala privatizaci Prechezy a Dezy a dala údajně také příslib 340 milionů euro na privatizaci Unipetrolu.

Babiš upozorňuje také na některé problémové momenty - kauza Proferta a nedokončenou privatizaci Unipetrolu, kde se obával možného krachu. Pro druhý pokus o privatizaci Unipetrolu navázal partnerství s PKN Orlen. Tato společnost poté Andreje Babiše dle jeho slov podvedla.

Andrej Babiš se nedávno dopustil mnoha nevhodných vyjádření, například při svém nákupu mediální skupiny Mafra Babiš sliboval, že „v žádném případě nebude nikdy zasahovat do práce redaktorů.“ O pár dní později zavolal novináři Lidových novin se stížností, že o sobě v novinách nic nenašel. Zjišťoval podrobně, kdo dal novináři pokyn, aby o něm nepsal. „A vy to jako považujete za správné, co děláte?“ tázal se redaktora. Za své chování se pan Babiš posléze omluvil a slíbil, že nebude do obsahu novin zasahovat. Přesto se i nadále objevují kritiky na politizaci Babišových novin, které se dle mnohých stávají dalším reklamním prostorem pro ANO 2011.

ANO 2011 přinesla do letošních voleb dosud nevídané praktiky. Používá pro svou propagaci zázemí společností holdingu Agrofert. Volič je tak na mítincích takřka neustále obklopen pečivem, koblížky, uzeninami a mnoha dalšími produkty. Volební kampaň mířila jak na velká města, kde probíhaly debaty s občany (včetně té pražské, kdy byl ze sálu vyveden jeden z dotazujících se diváků), tak i menší města a vesnice. Velkého množství billboardů a dalších reklamních ploch si také jistě každý všiml.

Andrej Babiš je taktéž hlavním sponzorem strany, které jako fyzická osoba daroval již 29,5 milionů korun. Právnické osoby jsou taktéž důležitými sponzory. Prvních pět ve velikosti daru však patří do holdingu Agrofert a dohromady se jedná o minimálně 28 milionů z těchto pěti firem. Dohromady tak Babiš se svým Agrofertem tvoří absolutní většinu darů minimálně 57,5 milionů korun. Celkem obdrželo ANO 2011 67,6 milionů korun. Pan Babiš se často brání počtem sponzorů, který přesahuje 400 právnických a fyzických osob. Ty však darují podstatně menší částky, než pan Babiš. Z těchto údajů je tak jasné, kdo je hlavním donátorem strany.

Jedním z hlavních hesel kampaně je motto "Nesme politici, makáme". To už je ze své podstaty docela blbost. Pokud má pan Babiš a další lidé z jeho strany ambice se dostat do sněmovny, tak se z nich politici nepochybně stanou. To nelze nijak popřít a nezbývá než doufat, že část "makáme" bude splněna a není jen pouhou frází jako část "Nejsme politici".

Andrej Babiš chce řídit stát jako firmu. Jenže si přitom neuvědomuje, že stát a firma jsou zcela odlišné instituce. Jak upozorňuje politolog Ondřej Císař, jednotlivé části společnosti mají množství protichůdných cílů, na rozdíl od firmy, která sleduje jediný cíl největšího zisku. Společnost přitom nemůže fungovat na této zásadě.

Velmi nepovedeným je výrok Andreje Babiše „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy,“ domnívá se. Rád by namísto toho podporoval velký průmysl. A mezi ten patří samozřejmě také Agrofert. V letošním roce Babišovu stranu opustilo pět členů předsednictva na protest proti jeho diktátorskému stylu vedení. Sám toto nařčení odmítá.

Je tedy na každém, aby se sám rozhodnul a zvážil všechny dostupné informace o Andreji Babišovi a posoudil jejich důvěryhodnost. Pro mnohé je jen dalším Vítem Bártou, pro jiné zachráncem zkorumpovaného a neefektivního státu. Nezbývá než doufat.

Autor: David Kaňok a Michal Zeman

Zdroje: rozhlas.cz, lidovky.cz, ct24.cz, ihned.cz, dialog.ihned.cz, rozhlas.cz, anobudelip.cz (sponzoři), anobudelip.cz (životopis)

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky (viz níže). Rozšířená verze je k dispozici po kliknutí na odkaz.

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 12.43 | přečteno: 1228 ×
Poslední články autora