D K

Vojtěch Filip preferuje činy před sliby

18. 10. 2013 9:11:11
Vojtěch Filip je známou politickou postavou a dlouholetým předsedou komunistické strany. Narodil se v roce 1955 v Jedovarech a na brněnské Universitě Jana Evangelisty Purkyně (dnešní Masarykově universitě) vystudoval práva.

Vojtěch Filip, zdroj: idnes.cz
Po sérii článků o volebních programech jsme pro Vás připravili sérii článků o kandidujících lídrech jednotlivých politických stran a hnutí. Dnes se podíváme na Votěcha Filipa z KSČM. Již jsme Vám přinesli články o Ondřeji Liškovi (SZ), Tomáši Vandasovi (DSSS), Miroslavě Němcové (ODS), Petru Machovi (SSO), Tomio Okamurovi (ÚSVIT), Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a Janě Bobošíkové (HLAVU VZHŮRU).

Vojtěch Filip před sametovou revolucí pracoval jako podnikový právník v českobudějovické továrně Sfinx. Do KSČ vstoupil v roce 1983, před tím byl však již od roku 1970 aktivním členem Svazu socialistické mládeže.

Spory se vedou o jeho působení v StB, kde je na něj vedený svazek s krycím jménem „Falmer“. Poslední verdikt soudu určil, že Vojtěch Filip spolupracoval vědomě, nevěděl však, že zpravodajská služba, v níž je spolupracovníkem, spadá pod Státní tajnou bezpečnost.

Členem parlamentu za KSČM je od roku 1990, mezi lety 2002 a 2010 působil navíc jako místopředseda poslanecké sněmovny. Politicky reprezentuje pragmatickou část Komunistické strany, má pověst schopného vyjednavače.

Jako své priority stanovuje dokončení jaderné elektrárny Temelín, čímž hodlá zvýšit zaměstnanost, dostavbu 4. železničního koridoru a dálnice D4, chce bojovat za zákon o přijetí referenda, opětovně chce předložit zákon o Národním parku Šumava.

V neposlední řadě chce bojovat v Praze za jihočeské zájmy. Po volbách by chtěl spolupráci KSČM s ČSSD a nevylučuje ani tichou podporu menšinové vládě socialistů. Netroufá si ovšem odhadnout, jaký bude výsledek voleb, a tak nezmiňuje všechny varianty chování KSČM. Jeho mottem je „Ne slib, ale čin“

Mezi jeho koníčky patří rybaření a cestování, je příznivcem rockové hudby, například Deep Purple.

Autor: Petr Opršal

Zdroje: kscm.cz, parlamentnilisty.cz, old.1000leaders.cz

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky (viz níže). Rozšířená verze je k dispozici po kliknutí na odkaz.

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 5.59 | přečteno: 594 ×
Poslední články autora