D K

Bohuslav Sobotka – předseda sociálních demokratů

16. 10. 2013 16:11:11
Bohuslav Sobotka je dlouholetý člen a funkcionář České strany sociálně demokratické, jejíž stranické myšlenky hlásá. Do povědomí lidí se dostal jako ministr financí ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. Dříve také jako jeden z nejmladších politiků, později jako stranický oponent Michala Haška v ČSSD a její následný předseda.

Bohuslav Sobotka, zdroj: idnes.cz
Po sérii článků o volebních programech jsme pro Vás připravili sérii článků o kandidujících lídrech jednotlivých politických stran a hnutí. Dnes se podíváme na Bohuslava Sobotku z ČSSD. Již jsme Vám přinesli články o Ondřeji Liškovi (SZ), Tomáši Vandasovi (DSSS), Miroslavě Němcové (ODS), Petru Machovi (SSO) a Tomio Okamurovi (ÚSVIT).

Bohuslav Sobotka pochází z Jihomoravského kraje. Narodil se v Telnici u Brna, ale později se přestěhoval do Slavkova u Brna. Je absolventem Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, kde pod vedením Zdeňka Koudelky obhájil diplomovou práci Vývoj sociální demokracie v českých zemích.

Od svých osmnácti let, tedy od roku 1989, je členem ČSSD a podílel se na její porevoluční obnově. Byl jedním ze zakladatelů Mladých sociálních demokratů. Za ČSSD byl zvolen do Poslanecké sněmovny roku 1996 a působil v ní až do letošních voleb. V roce 2002 byl jmenován ministrem financí ve vládě Vladimíra Špidly, kde později vykonával i funkci místopředsedy.

Post ministra financí si udržel i za koloběhu premiérů Grosse a Paroubka. Za jeho působení na ministerstvu financí se díky sociální politice ČSSD vytvořily i přes stabilní hospodářský růst schodky v celkové výši více než 406 miliard korun, čímž se zvojnásobilo zadlužení České republiky. Kontroverzní je také jeho odpuštění daní z příjmů vybraným firmám.

Po volbách roku 2006 se stal řadovým opozičním poslancem ČSSD. V letech 2009-2011 byl předsedou jejího poslaneckého klubu. Po rezignaci Jiřího Paroubka na post předsedy ČSSD po jejím neúspěchu ve volbách roku 2010 kandidoval na funkci předsedy ČSSD. V této volbě se utkal se svým protikandidátem Michalem Haškem, kterého porazil o 19 hlasů a stal se tak předsedou sociálních demokratů.

Je volebním lídrem ČSSD v Jihomoravském kraji. Jeho ambicí je dovést sociální demokracii k volebnímu vítězství a převzít vládní kormidlo.

Autor: Vojtěch Novotný

Zdroje: bohuslavsobotka.cz, cssd.cz, novinky.cz

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky (viz níže). Rozšířená verze je k dispozici po kliknutí na odkaz.

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 7.38 | přečteno: 885 ×
Poslední články autora