D K

Petr Mach: Lídr pravicových Svobodných

10. 10. 2013 9:11:11
Petr Mach je český ekonom a bývalý spolupracovník Václava Klause. V roce 2009 spoluzaložil Stranu svobodných občanů, které je také předsedou. Je přesvědčeným klasickým liberálem, nejdůležitější hodnotou je pro něj svoboda. Je důrazným kritikem Evropské unie nebo prosazování zelených ideologií.

Petr Mach (SSO), zdroj: cs.wikipedie.org (autor Dezidor)
Po sérii článků o volebních programech jsme pro Vás připravili sérii článků o kandidujících lídrech jednotlivých politických stran a hnutí. Dnes se podíváme na Petra Macha ze Strany svobodných občanů. Již jsme Vám přinesli články o Ondřeji Liškovi (SZ), Tomáši Vandasovi (DSSS) a Miroslavě Němcové (ODS).

Petr Mach se narodil roku 1975. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, na které řádně obhájil disertační práci. Pokročilou ekonomii studoval také na londýnské London School of Economics.

V 90. letech vstoupil do ODS, kterou tehdy vedl Václav Klaus. Je zakladatelem ekonomického časopisu Laissez Faire (česky „nechte nás konat“), který se zabývá ekonomickými otázkami z pohledu klasického liberalismu a co největší ekonomické svobody. Od roku 1999 byl výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku, institutu založeného Václavem Klausem. Po Klausově zvolení prezidentem roku 2003 se stal také jeho poradcem pro ekonomiku.

V této funkci působil až do roku 2009, kdy s Jaroslavem Bachorou, Miloslavem Bednářem, Benjaminem Kurasem a Jiřím Paynem založil Stranu svobodných občanů. Důvodem založení této strany byla jeho nespokojenost s pravicovou politikou u nás, která dle jeho slov přestala být pravicovou, jmenovitě například ODS. Po založení této strany byl zvolen jejím předsedou, kterým je dodnes.

Petr Mach jako předseda Svobodných prosazuje pravicové myšlenky, tedy co největší ekonomickou i osobní svobodu občanů, méně státu, rušení zbytečných úřadů, omezení pravomocí politiků (například finanční ústavou), snižování daní nebo alternativu k Evropské unii. Tu popisuje v knize Jak vystoupit z EU, kterou publikoval v roce 2010.

Současným úsilím Petra Macha je, aby se Svobodní dostali do Parlamentu a mohli zde prosazovat „skutečně pravicovou politiku“. Koaliční potenciál vidí pouze se stranami, které budou respektovat základní ideové požadavky Svobodných, které však jsou od ostatních stran velmi odlišné.

Autor: Vojtěch Novotný

Zdroje: petrmach.cz, nasipolitici.cz, svobodni.cz

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 17.97 | přečteno: 1389 ×
Poslední články autora