NS-Lev21 chce bojovat

Některé strany chtějí svůj program uskutečnit, některé prosazovat, ale nejčastějším slovesem v programu strany, vedené nekandidujícím předsedou Jiřím Paroubkem je slovo „bojovat“.

V předposledním článku ze seriálu předvolebních programů Vám představujeme Stranu zelených. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČMStrana svobodných občanůHlavu VzhůruÚsvit přímé demokracieČSSD, SPOZ, KDU-ČSL, Česká pirátská stranaANO 2011Pravý blok, DSSSTOP 09 a Strana Zelených.

Strana NS-LEV21 svůj program staví zvláště na sociální oblasti. Jedním z bodů zkráceného programu je pak vysloveně „zrušení asociálních zákonů Nečasova kabinetu, postihujících zvláště zdravotně postižené, matky samoživitelky a rodiny s dětmi“.

V podobném duchu se pak odvíjí celý zkrácený program. NS-Lev21. Nutno říci, že bylo co zkracovat. Strana v přípravách rozhodně nic nepodcenila, kompletní programový dokument má úctyhodných 138 stran.

Přesně v duchu rétoriky Jiřího Paroubka, strana bojuje proti všem a sliby nešetří. Tvrdý boj je vyhlášen zkorumpovaným politikům, pro které bude platit presumpce viny a povinná majetková přiznání, proti tunelování zas NS-Lev21 nabízí jeden centrální úřad pro výběrová řízení. Spotřebiteli by měla být zaručena nejen kvalita, ale i nízká cena potravin, došlápnout si chce strana i na exekutory. Národní socialisté také prosazují zákon o státní službě.

V úvahu podle NS-Lev21 nepřipadá odsouvání odchodů do důchodu, z podobného soudku je pak výstavba obecní bytové zástavby či nulová daň na dětské oblečení, pleny či školní potřeby. Věčným tématem pak je absolutní zrušení poplatků u lékaře.

Kde chce strana na takovýto velkolepý sociální program získat finance? Zavedena má být druhá, popřípadě třetí sazba firemní daně, zdaněny mají být i dividendy. Do hry se pak vrací progresivní zdanění.

Zdá se, že každá strana slibuje mnoho věcí, které jsou nad její síly, ovšem v případě NS-LEV21 to působí asi nejmarkantnější. Sociální program štědřejší než za posledních levicových vlád opravdu vzbuzuje otázky typu „Je v silách státu toto vše zaplatit? Jaké zdanění by to ve skutečnosti znamenalo?“ Na levici má navíc strana silnou konkurenci v ČSSD, KSČM a SPOZ. Zdá se, jako by se je svými přísliby snažila překonat.

Autor: Petr Opršal

Zdroje: Kompletní program NS-LEV21 

Zkrácený program NS-Lev21

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:


 

Přidat příspěvek by KohoVolit.eu.

Autor: D K | pátek 4.10.2013 9:11 | karma článku: 6,21 | přečteno: 444x