D K

ČSSD slibuje dobře fungující stát

18. 09. 2013 16:11:11
Jestli se některá z politických stran těšila na tyto volby, tak to byla právě ČSSD. Usilovala o ně velmi dlouhou dobu a jejich program jsou jen teze, které opakovali po celou dobu vlády minulé. Jejich volební program je široký a zasahuje tak do všech témat.

V dalším článku ze seriálu předvolebních programů Vám dnes přinášíme volební program ČSSD. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČM, Strana svobodných občanů, Hlavu Vzhůru a Úsvit přímé demokracie.

Program uvozuje slovo předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, ve kterém se věnuje převážně kritice ODS, TOP 09 a vůbec celé vlády Petra Nečase.. “Sociální demokracie na sebe bere úkol stmelit společnost rozdělenou sedmiletým neúspěšným vládnutím pravice. Je nejvyšší čas ukončit rozvrat státu a jeho institucí... Světová ekonomická krize byla u nás v uplynulých letech umocněna chaotickým vládnutím ODS a TOP 09.” Takto předseda ČSSD uvádí volební program jeho strany. Pokračuje tedy v rétorice, která je pro tuto stranu typická. I přesto, že se všeobecně tvrdí, že kampaně nebudou tolik agresivní. Pravdou je, že boj typu Topolánek - Paroubek v těchto volbách určitě neuvidíme.

Kroky, které by ČSSD chtěla učinit jsou veřejně známé a za posledních pár let se nezměnily.

  • Tvorba nových pracovních míst
  • Prorůstová opatření
  • Valorizace důchodů
  • Zvýšení minimální mzdy
  • Zrušení poplatků ve zdravotnictví
  • Ukončení II. důchodového pilíře
  • Progresivní zdanění

V programu jsou ale i nová témata. Velmi mne zaujal krok ke zlepšení postavení učitelů. I když to není téma oblíbené, tak rozhodně musí být do budoucna vyřešeno. Na tom se shodují veškeré odborné i stranické špičky. Dalšími pozitivními body jsou: regulace půjček, dozor nad exekucemi, podpora rodin a rozvoj sociálního podnikání. Rozhodně se dá nalézt spoustu kvalitních a obecně podporovaných kroků, které by jistě život v ČR zlepšily.

Prosadíme dobře fungující stát - takto je pojmenovaný volební program ČSSD pro volby do PS ČR 2013. Co si představíte pod pojmem dobře fungující stát? Nebo naopak - v jakých činnostech je náš stát nefunkční? ČSSD chce zlepšit funkčnost státu v následujících bodech:

  • Pořádek ve výběru daní
  • Pomoc těm, kdo ji potřebuje
  • Kontrola kvality potravin
  • Stop lobbingu a tunelování

A nyní k bodům, které by zásadně měnily podobu státního rozpočtu. Bohužel jsem narazil na stejný problém jako u volebního programu KSČM. Není tak markantní, ale přece. Z čeho budou krýt sociální demokraté výdaje ze státního rozpočtu? Zvýší daň z příjmu právnických osob (o 1-2 %), zavede speciální sazbu pro velké a ziskové korporace (v rozmezí 25-30 %), zdaní hazard. Na straně druhé valorizuje důchody, bude intenzivně investovat, sníží některé nepřímé daně, zvýší minimální mzdu, navrátí nemocenské dávky do původní podoby. Kroky to jsou líbivé, ale dají se realizovat se schodkem státního rozpočtu alespoň do 100 miliard korun? Zadlužujeme se kvůli krizi tristním tempem (přesvědčte se zde) a je otázkou, zda mít rozpočet prorůstový nebo úsporný. ČSSD se chce více zadlužit a doufat, že se ekonomika rozjede.

ČSSD se na tyto volby těšila nejvíce ze všech stran. Věděla proč. Má velice blízko k vítězství. Mnoho voličů má již svého favorita. Až se budete Vy rozhodovat, komu dáte svůj hlas, určete si několik vlastních priorit a zkuste si objektivně zhodnotit jejich dopad. Volební programy jsou velmi často jen abstraktní, naučené, populistické věty, a je jedno, jestli je program levice či pravice. Snažte se hledět do budoucna. Při rozhodování doporučujeme využít VolebniKalkulacka.cz.

Autor: Jan Směťák

Zdroje:

Volební program ČSSD [online]. [cit. 2013-09-13]. Dostupné zde.

Veřejný dluh [online]. [cit. 2013-09-13]. Dostupné zde.

Nevíte koho volit? Zjistěte, který poslanec vás nejlépe zastupoval v minulé Sněmovně pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 13.03 | přečteno: 1224 ×
Poslední články autora