"Člověče, zapoj se!" - Zapojení veřejnosti

6. 08. 2013 16:11:11
Nevíte, jakým způsobem ovlivnit dění kolem sebe? Přinášíme vám nový seriál "Člověče, zapoj se!", který ukáže, že zapojit se do dění kolem není zas tak složité.

Člověče, zapoj se!

Série článků Člověče, zapoj se, má za cíl ukázat, že zapojit se do dění kolem není zas tak složité. Jde jen o to získat přehled o tom, jaké pravomoci jako občané naše státu máme a jak můžeme bojovat proti rozhodnutím naší obce nebo poukázat na věci, které se nám nelíbí. Nejprve si ukážeme, jak se do veřejného dění vůbec zapojit, poté jak komunikovat s tradičními médii. Samozřejmě neopomineme ani sociální sítě a internet, které jsou v dnešní době velmi mocným zdrojem. Poté si povíme, jak založit občanské sdružení a proč, uspořádat veřejné shromáždění nebo místní referendum. Také poradíme pár tipů, jak se dostat k potřebným informacím a zdrojům. Kompletní příručka Člověče, zapoj se! je k dispozici k prohlédnutí zde

Zapojení veřejnosti

Není Vám dění kolem lhostejné a rádi byste s tím něco udělali, ale nevíte jak? Chcete se více zapojit veřejného dění a bojovat za svá práva názory, ale nevíte, odkud začít? Takových lidí kolem je více a proto jsme připravili manuál, ve kterém se dozvíte základní informace o všech možnostech, které máte.

V první řadě je nutné si uvědomit, že veškerou moc ve svém městě či obci držíte v rukou právě Vy, jako její občan. Jste to právě vy, kdo může ledacos změnit právě díky tomu, že se zapojíte do dění kolem Vás a upozorníte ostatní na chování politiků a úřadů, které se Vám nelíbí. Je to právě negativní mediální obraz, ze kterého mají veřejní činitelé největší strach, a pokud na tyto věci nikdo nepoukáže – ať už z nezájmu nebo strachu – mohou si politici a úředníci dělat v podstatě cokoliv.

Zdroj: http://www.obcanskeoko.cz/

Co si nejprve promyslet

Jak poukázat na ty tyto skutečnosti a oslovit společnost je celá řada způsobů. Základem je oslovit a získat pro svůj záměr co nejvíce lidí. Během tohoto procesu se přirozeně setkáme i s lidmi, kteří budou zastávat jiný pohled na věc, ale to je normální a je třeba se i na tuto skutečnost dopředu připravit.

Nejprve je potřeba si promyslet, jaké jsou naše přesné cíle, čeho chceme dosáhnout a jak toho chceme dosáhnout. Musíme si určit naši cílovou skupinu a na ni orientovat svůj program. Existují ve Vašem okolí zájmové skupiny, kterých je v České republice opravdu hodně, které by nám mohly s prosazováním našeho cíle pomoci? Jsou podobné názory v kruhu mých přátel, kteří by mi mohli pomoci s organizací a propagací? Zajímá se o mé téma také nějaký odborník nebo známá osobnost, na kterou bychom se mohli obrátit?

Jak oslovit společnost

Jedna z možných metod, jak začít komunikovat s veřejností, je například pomocí přímého oslovení – rozhazování letáčků do schránek v ulici, aby se tak povědomí o problému dostalo do povědomí co největšího počtu lidí. Dále o problému můžeme informovat prostřednictvím médií. V dnešní době technologií není těžké vytvořit web, který se bude týkat problému, který nás trápí, popř. si můžeme založit blog a informovat na něm o aktuálním dění. Reklamu nám potom zajistí on-line sociální sítě. Pokud získáme dostatečný počet kontaktů a lidé budou ochotni se samy aktivně zapojit, může uspořádat besedu, demonstraci nebo zorganizovat petici.

Důležité je si zapamatovat, že pokud se nám již jednou podaří získat si na svou stranu širokou veřejnost, nemáme úplně vyhráno. Veřejnosti je potřeba naslouchat a komunikovat s ní – poděkovat za účast, spolupráci, informovat ji dalším dění a vývoji v naší kauze, popř. ji požádat o další aktivní zapojení.

Michaela Krupičková

KohoVolit.eu je podpořeno fondem Otakara Motejla a je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)


Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.


Dále čtěte:

Kalousek prohrál - občanské iniciativy radí jak se zbavit heren

Co vše spadne pod stůl aneb 9 argumentů proti předčasným volbám

Rusnok, a co dál? Pět variant dalšího vývoje

Autor: D K | úterý 6.8.2013 16:11 | karma článku: 7.89 | přečteno: 506x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Horst Anton Haslbauer

Trojlístek a rodí se Ruksak

Pomalu jsme s Harrym k sobě nalézali cestu. Zjistili jsme, že vysíláme na stejných vlnách a na ty samé vlny byl naladěn i Mirek Picka. Začali jsme hledat jeden druhého, i když povahové vlastnosti jsme zcela totožné neměli.

29.3.2024 v 16:36 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 626 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 304 |
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...