"Člověče, zapoj se!" - Zapojení veřejnosti

6. 08. 2013 16:11:11
Nevíte, jakým způsobem ovlivnit dění kolem sebe? Přinášíme vám nový seriál "Člověče, zapoj se!", který ukáže, že zapojit se do dění kolem není zas tak složité.

Člověče, zapoj se!

Série článků Člověče, zapoj se, má za cíl ukázat, že zapojit se do dění kolem není zas tak složité. Jde jen o to získat přehled o tom, jaké pravomoci jako občané naše státu máme a jak můžeme bojovat proti rozhodnutím naší obce nebo poukázat na věci, které se nám nelíbí. Nejprve si ukážeme, jak se do veřejného dění vůbec zapojit, poté jak komunikovat s tradičními médii. Samozřejmě neopomineme ani sociální sítě a internet, které jsou v dnešní době velmi mocným zdrojem. Poté si povíme, jak založit občanské sdružení a proč, uspořádat veřejné shromáždění nebo místní referendum. Také poradíme pár tipů, jak se dostat k potřebným informacím a zdrojům. Kompletní příručka Člověče, zapoj se! je k dispozici k prohlédnutí zde

Zapojení veřejnosti

Není Vám dění kolem lhostejné a rádi byste s tím něco udělali, ale nevíte jak? Chcete se více zapojit veřejného dění a bojovat za svá práva názory, ale nevíte, odkud začít? Takových lidí kolem je více a proto jsme připravili manuál, ve kterém se dozvíte základní informace o všech možnostech, které máte.

V první řadě je nutné si uvědomit, že veškerou moc ve svém městě či obci držíte v rukou právě Vy, jako její občan. Jste to právě vy, kdo může ledacos změnit právě díky tomu, že se zapojíte do dění kolem Vás a upozorníte ostatní na chování politiků a úřadů, které se Vám nelíbí. Je to právě negativní mediální obraz, ze kterého mají veřejní činitelé největší strach, a pokud na tyto věci nikdo nepoukáže – ať už z nezájmu nebo strachu – mohou si politici a úředníci dělat v podstatě cokoliv.

Zdroj: http://www.obcanskeoko.cz/

Co si nejprve promyslet

Jak poukázat na ty tyto skutečnosti a oslovit společnost je celá řada způsobů. Základem je oslovit a získat pro svůj záměr co nejvíce lidí. Během tohoto procesu se přirozeně setkáme i s lidmi, kteří budou zastávat jiný pohled na věc, ale to je normální a je třeba se i na tuto skutečnost dopředu připravit.

Nejprve je potřeba si promyslet, jaké jsou naše přesné cíle, čeho chceme dosáhnout a jak toho chceme dosáhnout. Musíme si určit naši cílovou skupinu a na ni orientovat svůj program. Existují ve Vašem okolí zájmové skupiny, kterých je v České republice opravdu hodně, které by nám mohly s prosazováním našeho cíle pomoci? Jsou podobné názory v kruhu mých přátel, kteří by mi mohli pomoci s organizací a propagací? Zajímá se o mé téma také nějaký odborník nebo známá osobnost, na kterou bychom se mohli obrátit?

Jak oslovit společnost

Jedna z možných metod, jak začít komunikovat s veřejností, je například pomocí přímého oslovení – rozhazování letáčků do schránek v ulici, aby se tak povědomí o problému dostalo do povědomí co největšího počtu lidí. Dále o problému můžeme informovat prostřednictvím médií. V dnešní době technologií není těžké vytvořit web, který se bude týkat problému, který nás trápí, popř. si můžeme založit blog a informovat na něm o aktuálním dění. Reklamu nám potom zajistí on-line sociální sítě. Pokud získáme dostatečný počet kontaktů a lidé budou ochotni se samy aktivně zapojit, může uspořádat besedu, demonstraci nebo zorganizovat petici.

Důležité je si zapamatovat, že pokud se nám již jednou podaří získat si na svou stranu širokou veřejnost, nemáme úplně vyhráno. Veřejnosti je potřeba naslouchat a komunikovat s ní – poděkovat za účast, spolupráci, informovat ji dalším dění a vývoji v naší kauze, popř. ji požádat o další aktivní zapojení.

Michaela Krupičková

KohoVolit.eu je podpořeno fondem Otakara Motejla a je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)


Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.


Dále čtěte:

Kalousek prohrál - občanské iniciativy radí jak se zbavit heren

Co vše spadne pod stůl aneb 9 argumentů proti předčasným volbám

Rusnok, a co dál? Pět variant dalšího vývoje

Autor: D K | úterý 6.8.2013 16:11 | karma článku: 7.89 | přečteno: 506x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 215 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 80 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 521 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1167

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...