D K

Extremistou snadno a rychle aneb jak ministerstvo občas chybuje

10. 05. 2013 17:11:11
Jak se může z Vašeho občanského sdružení stát ze dne na den extremistická organizace? Stačí negativní zmínka ve Zprávě o extremismu na území České republiky. Do podobné situace se dostala Alternativa zdola Ilony Švihlíkové, která nám poskytla krátký rozhovor nejen na dané téma.

Pozdvižení mezi členy Alternativy zdola vyvolalo zveřejnění Zprávy o extremismu na území České republiky v roce 2012, kde je právě tato iniciativa uvedena ve výčtu levicově-extremistických organizací. Ministerstvo vnitra ke svému stanovisku neuvedlo prakticky žádné konkrétní pohnutky, které jej k tomuto kroku vedly. Jedno je ale jisté, veškeré organizace v tomto dokumentu uvedené považuje za subjekty, které se dopouští nezákonné činnosti a vykazují určité prvky extremismu.

Činy, které jednotlivé organizace, iniciativy či politické strany řadí mezi extremistické, jsou následující: obecné ohrožení, násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, omezování svobody vyznání, popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia a mnoho dalších (více o pojmu extremismus a jeho projevech dle MV lze nalézt zde).

Jmenovitě nelze zjistit, které extremistické znaky Ministerstvo vnitra zaznamenalo právě u Alternativy zdola, aby bylo možné ozřejmit, proč se tato iniciativa ocitla ve výčtu extrémně levicových subjektů působících v Praze. Alternativa zdola se na svých webových stránkách označuje za síťovou občanskou iniciativu, jejímž cílem je podpora aktivní účasti občanů nejen na veřejném dění, ale i na záležitostech, které se jejich života bezprostředně dotýkají. Mezi hlavní činnosti patří mimo jiné organizování workshopů a přednášek. Dále se podílí na osvětové činnosti se spřátelenými iniciativami u nás (ProAlt, Spojenectví práce a solidarity, Dělnická tělovýchovná jednota a další).

Alternativa zdola po zveřejnění Zprávy o extremismu na území ČR za rok 2012 vydala počátkem dubna protestní stanovisko. Dle slov Ilony Švihlíkové uznalo Ministerstvo vnitra označení této AZ jako extremistické za svůj „omyl“.

Ilona Švihlíková, zdroj: ceskatelevize.cz

Stručný rozhovor s ekonomkou a zakladatelkou Alternativy zdola Ilonou Švihlíkovou:

Vzpomínáte si na konkrétní věc, řekněme poslední kapku, která Vás přiměla založit Alternativu zdola?

Zřejmě ten hlavní moment byla přednáška o komunitním hnutí v Latinské Americe. Začalo mi vrtat hlavou, proč by něco podobného nemohlo existovat také v ČR.

Na Vašich stránkách jsem se dočetla, že podobné projekty mají v zahraničí úspěch. O které iniciativy se konkrétně jedná?

Projektů je celá řada - od participativních rozpočtů (okolo 3 000 měst, obcí světa), po lokální měny, podporu družstevnictví a zaměstnanecké participace.

Velkou inspirací je právě komunitní hnutí v Latinské Americe, nebo New Economy Movement ve Spojených státech.

Jaká je hlavní myšlenka Alternativy zdola?

Podpora občanské aktivity zdola - přes konkrétní ve světě osvědčené nástroje, napomoci větší solidaritě, vyváženosti ekonomického, sociálního a ekologického.

Kolik občanů se již do projektu aktivně zapojilo?

Jádro je v řádu desítek, Spolupracovníci a přátelé v řádu stovek.

Co říkáte na to, že vás Ministerstvo vnitra označilo za extremistickou organizaci?

Ministerstvo vnitra se již vyjádřilo, že se jednalo o "omyl." My jako AZ jsme se ozvali a vydali protestní stanovisko.

Ovlivnila již zpráva MV reálně fungování této iniciativy (postoj médií, odchod/příchod členů)?

Jen v dobrém. Dostali jsme řadu podpůrných reakcí. Na členy AZ to nemělo žádný vliv.

Napadá Vás nějaký důvod, proč Alternativu zdola MV označilo za extremistickou? Nemohla být jedním z důvodů spolupráce s ProAlt?

To by bylo naprosto absurdní a také nelogické. Protože ProAlt byl zmíněn v souvislosti s tím, že není extremistickou organizací.

(pozn. Autora: Více o ProAlt v souvislosti s extremismem naleznete zde.)

Veronika Čechová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za TOP 09 Jaromír Drábek?

Poslanecká sněmovna má napilno

Legalizace marihuany pro nikoho

Autor: D K | karma: 9.27 | přečteno: 827 ×
Poslední články autora