Boj o veřejnou sféru

Česká televize odvysílala v sobotu 16. února 2013 pořad s názvem 12 hodin budoucnosti – maraton myšlenek, idejí, tezí. Jednalo se o 12. hodinový maraton, který se skládal z devíti témat. Jedním z témat byl „Boj o veřejnou sféru“.

Hlavní problematikou bylo zaměření se na nová média a jejich vliv na veřejnou sféru. Mezi diskutujícími byli Jan Boček, Kamil Gregor, Jakub Mráček, Ján Simkanič. Moderoval Jakub Macek.

Veřejná sféra zahrnuje zejména finanční otázku. Na tuto sféru tedy působí hned několik vlivů: mocenský, ekonomický, rétorický.  Dlouhé úvahy o tom, zda se zde vůbec nějaký boj uplatňuje a jestli ano, tak jaký, dovedly diskutující k možnému závěru, a to, že „boj je možná ztělesněný prezidentskými kandidáty“ řekl vlastník internetových stránek Internet info Ján Simkanič. Nová média mohou posouvat to, co bude hlavním tématem právě ve veřejném prostoru.

Sféře komunikační, v niž se „mluví“ je on-line sférou, jejíž aktéři jsou média, politici a vzhledem k rozletu zde může vstoupit kdokoliv. Což může představovat zároveň obrovská rizika.  „Tradiční média přebírají inspiraci z nechytatelných zdrojů a zesilují to do tradičního světa. Předpovědět, co bude cirkulovat, nejde. Je to rozhodně lepší, než to co jsme měli dřív.“ doplnil diskuzi Simkanič.

Nová média přinášejí informace a tato komunikace bývá často konfliktní. Důvodem může být opět snadná přístupnost k informacím a následné uplatnění reakce. Velký vliv má samozřejmě lidská psychika, ovšem ke konfliktu dochází v samotném jádru diskuze.

Sociální sítě, zejména Facebook, nabízí homogenní prostředí, sdružující člověka do jisté skupiny lidí podobně uvažujících. Proto především v tomto prostředí dochází ke vzniku bublin. „Proces vytváření bublin probíhá i v off-line prostředí. Široká vrstva střední třídy posílá děti do stejných škol, sedí ve stejných lavicích. Není dobré, když jsou školy pro extrémně bohaté a extrémně chudé. „ řekl analytik a tiskový mluvčí KohoVolit.eu Kamil Gregor. Tato situace se promítá také do ekonomického a politického prostředí.

Sociální sítě také snižují bariéru. Přechod z tohoto prostředí do prostředí reálného je možný. Ovšem lidé k tomuto potřebují jistou motivaci. Sociální sítě mají své klady, ale také řadu záporů, které značně ovlivňují veřejnou sféru.

Na celý maraton se můžete podívat zde.

Zuzka Heraltová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr Tomáš Chalupa?

Boj o veřejnou sféru

Opravdu se předvolební výzkumy mýlí?

Autor: D K | úterý 2.4.2013 16:11 | karma článku: 6,23 | přečteno: 293x