D K

Studenti jednoletých pomaturitních kurzů ztratí status studenta

8. 04. 2013 18:11:11
Na 51. schůzi Poslanecké sněmovny z konce ledna bylo prodebatováno několik témat, kterých si mediální společnosti příliš nepovšimly. Za zmínku stojí zejména špatné zprávy pro studenty jednoletého pomaturitního studia a situace nezní růžově ani pro pracovníky na úřadech práce. V článku se budeme věnovat také organizačním změnám Národního divadla.

Pomaturitní studium pro nestudenty

Na nepříznivou zprávu pro studenty jednoletého pomaturitního studia upozornil poslanec Antonín Seďa. Upozornil na vyhlášku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 322/2005 Sb., která až do letošního školního roku poskytovala status studenta i absolventům středních škol, kteří místo studia vysokých či vyšších odbornách škol zvolili jednoroční jazykové kurzy. Od následujícího školního roku ale tato výhoda absolventům bude odebrána. To mimo jiné znamená povinné placení zdravotního a sociálního pojištění.

Tuto informaci potvrdil i ministr Fiala s odůvodněním, že zvýhodnění tohoto pomaturitního studia doposud bývalo obsaženo v příloze vyhlášky s nutnou pravidelnou aktualizací. Při poslední novelizeci v roce 2010 ale byla tato příloha Legislativní radou označena za neústavní a k prosazení výhod by byla nutná změna celého zákona. Jako řešení proto vláda vybrala prosazení vyhlášky bez zmíněné přílohy, a tím odebrání studentských výhod účastníkům jednoletých studijních kurzů.

Ministr školství přiznal, že v této věci nemá plné pravomoci a úhradu sociálního a zdravotního pojištění má na starosti Ministerstvo sociálních věcí. Z toho důvodu je pravděpodobné, že se problematika postavení studentů tohoto studia jen tak nevyřeší. I přesto ale ministr Fiala potvrdil, že jistá komunikace mezi ním a Ministerstvem sociálních věcí existuje.

Celou interpelaci si můžete prohlédnout zde.

Žádná rádia na pracovišti

Krizovým stavem nazval situaci pracovních úřadů poslanec Ladislav Šincl. Zatímco náměstci ministra podle něj dostávají astronomické odměny, úředníci v „podhradí“ jsou přetěžováni prací, musejí zvládat daleko vyšší nápor klientů, než je ministerstvem doporučeno (místo sta klientů je podle Šincla běžná praxe náporu dvou set klientů na jednoho úředníka, v krajních případech dokonce tří set). Poslanec upozornil na další kuriózní nařízení, které má zabránit rozpýlení úředníků. Tím má být úplný zákaz používání veškerých rádiových a televizních přijímačů. Šincl dokonce citoval jednoho ředitele úřadu, podle kterého jsou úřady velmi chudé a nezaplatily již na tento rok poplatky za rozhlasové a televizní vysílání.úřad práce, zdroj: idnes.cz

Interpelovaná Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová přiznala velké pracovní zatížení úředníků a přislíbila posílení novými pracovníky, kteří by měli tuto náročnou situaci vyřešit. O zákazu televizních a rozhlasových přijímačů neměla ministryně doposud ponětí a odkázala oprávnění udělovat pracovní a organizační pokyny na Generální ředitelství. Zároveň ale přislíbila situaci zmapovat a v případě potvrzení se se zákazy vypořádat

Celou interpelaci si můžete prohlédnout zde.

Expertní tým hledá nový směr pro Národní divadlo

Alena Hanáková se na interpelaci Kateřiny Klasnové snažila popsat průběh jednání ohledně změn, které v posledních měsících postihly Národní divadlo. Na konci ledna totiž Ministerstvo kultury zveřejnilo novou koncepci, kterou řada politických i kulturních osobnností silně kritizuje. Klasnová upozorňuje na faktické zrušení příspěvkové organizace Státní opery Praha a sloučení operních souborů se soubory baletu Národního divadla. Klasnová v další řadě připomněla stávkovou pohotovost členů orchestru Národního divadla v reakci na zmíněnou koncepci.

Ministryně kultury dala 19. října 2012 zřídit expertní tým, který se měl otázkami Národního divadla zabývat. Tým podle Hanákové na problematice pracoval čtyři měsíce, během kterých se seznámil se všemi dostupnými materiály týkajícími se transformace divadla a jeho ekonomické situace. Na základě prostudovaných zdrojů měla vzniknout právě ona vládní koncepce. Na jejím základě ministryně jmenovala nového ředitele Národního divadla s platností do 1. srpna 2013, kterým se stal docent Jan Burian. Jeho úkolem by měla být v první řadě analýza současného stavu, a po následném vyhodnocení situace by mělo dojít k řešení právních možností, které by nabízené koncepci vyhovovaly. Ministryně dále poslance uklidnila tvrzením, že koncepce nemůže být aplikována do puntíku, mělo by se jednat pouze o směr, jakým změny vést. Na začátku února se proto zástupci odborů Národního divadla sešli s bývalým i stávajícím ředitelem divadla, kde byli o této skutečnosti ubezpečeni. Zároveň bylo v diskuzi vyvráceno i několik zavádějících informací, které se podle ministryně nezakládají na pravdě a nejsou součástí této koncepce.

Celou interpelaci si můžete prohlédnout zde.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

KohoVolit.eu je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec a ministr Tomáš Chalupa?

Boj o veřejnou sféru

Opravdu se předvolební výzkumy mýlí?

Autor: D K | karma: 7.77 | přečteno: 799 ×
Poslední články autora