D K

Zrušení anonymních akcií je krok správným směrem

18. 03. 2013 16:11:11
Anonymní akcie jsou již dlouho pod tvrdou kritikou české společnosti. Obzvláště pokud se ucházejí o veřené prostředky. Ve středu bude Senát hlasovat o návrhu zákona, který by měl anonymní akcie omezit.

Existence akcií na majitele, jejichž vlastnictví umožňuje zůstat držitelům v anonymitě, je oblíbeným tématem diskuzí o korupci v České republice. Nedostatečná transparentnost soutěží o veřejné zakázky může totiž usnadnit uzavírání jednostranně výhodných smluv mezi veřejným sektorem a anonymně vlastněnými firmami, a tím pádem i plýtvání veřejnými penězi.

Neprůhledná vlastnická struktura firem totiž znemožňuje především zjistit, kdo je konečným příjemcem peněz z veřejných zakázek. Je zřejmé, že za situace, kdy není jasné, kdo konkrétně veřejnou zakázku získal, se mohou objevit i oprávněné spekulace o tom, zda nedošlo ke korupčnímu jednání.

anonymní akcie IZIP


Senát bude ve středu hlasovat o vládním návrhu zákona, jenž by měl právě toto omezit.
Už v únoru daný návrh jednohlasně schválili poslanci. I po přijetí zákona však nadále nebude povinnost doložit úplnou vlastnickou strukturu, tedy včetně jednotlivých fyzických osob, a to ani u vítězů soutěže o veřejné zakázky.Analýza Ekologického právního servisu navíc ukázala, že společnosti s anonymní vlastnickou strukturou profitují na veřejných zakázkách až o desítky procent více než společnosti s transparentní vlastnickou strukturou. Celou zprávu je možné si přečíst zde.

Návrh zákona o některých opatřeních ke zvýšení transparentnosti akciových společností připravený na Ministerstvu spravedlnosti by k prvnímu lednu příštího roku v prvé řadě změnil listinné akcie na majitele na akcie na jméno.

Nové akcie na majitele by také musely být vydávány jen v zaknihované či imobilizované podobě, tj. registrované na účtu cenných papírů či uloženy v listinné podobě u finanční instituce. I imobilizace akcií je však kryta obchodním tajemstvím, kontrolní orgány státu by tak nadále nemohly dohledat, u které konkrétní instituce, nejčastěji banky, jsou cenné papíry imobilizovány.

I po případném přijetí tohoto zákona by však bylo stále umožněno zůstat v anonymitě vlastníkům zahraničních obchodních společností, a to i v tom případě, když by vlastnily českou obchodní společnost ucházející se o veřejnou zakázku.

Česká republika také sice již podepsala, ale stále neratifikovala Úmluvu OSN proti korupci. Úmluva mimo jiné rozšiřuje standardy pro dohledávání vlastníků akcií. Česká republika tak zůstává společně s Německem jedinou zemí EU, která úmluvu doposud neratifikovala.

Návrh zákona není ideální a nadále nebude možné snadno dohledat majitele akciových společností. Přes všechna tato negativa se jedná o krok správným směrem a je důležité, aby Senát návrh zákona schválil.

Vše je teď již pouze na senátorech. Napište tomu svému o podporu návrhu zákona prostřednictvím portálu NapisteJim.cz.

Bára Nezdarová, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Vít Bárta potravinám moc nerozumí

Rekonstrukce státu - lék proti systémové korupci?

Poslední rozhovor s prezidentem Václavem Klausem

Autor: D K | karma: 9.69 | přečteno: 518 ×
Poslední články autora