D K

Vít Bárta potravinám moc nerozumí

14. 03. 2013 17:26:21
V posledních Otázkách Václava Moravce byli hosty předseda Věcí veřejných Vít Bárta a podnikatel Andrej Babiš. Kdo vyšel z hodnocení Demagog.cz lépe? Kdo se více vyzná v oblasti potravin?

Do pořadu přijal pozvání Andrej Babiš a také předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který se v poslední době snaží vystavět politický comeback své strany na kritice vysokých cen potravin a dominantního postavení výrobců potravin.Statistika diskuze 10.3.2013, zdroj: Demagog.cz

Pro hodnocené výroky je příznačné, že je zde oproti většině hodnocení nadměrné množství neověřitelných výroků.

Dalo by se předpokládat, že Vít Bárta přijde do pořadu řádně připraven a všechna svá data bude mít ověřena. Bohužel tomu bylo jinak a tým Demagog.cz celkem pět výroků označilo za nepravdu. Často se jednalo sice jen o rozdíl několika procentních bodů, kdy například Vít Bárta tvrdil, že:

"Vážení, v roce 2011 cena rohlíku v Čechách vzrostla mezi březnem a květnem o 22 %."

Realita je však jiná, Demagog.cz zjistil, že hodnota je pouze 17,17 %:

"Posle údajů Českého statistického úřadu byla cena za kilogram rohlíku- v březnu 2011 27,73 Kč (.pdf)- v květnu 2011 32,49 Kč (.xls)Jednoduchou trojčlenkou dojdeme k závěru, že od března stoupla cena kilogramu rohlíku o 17,17%. Z toho důvodu hodnotíme výrok jako nepravdivý."

Obdobné nepravdy se vyskytovaly také v dalších výrocích Víta Bárty, kdy se s procenty opět trochu "sekl".

Andrej Babiš se dopustil jedné nepravdy:

"Věci veřejné asi před rokem ústy Radka Johna oznámily, že dají trestné oznámení na mou osobu, protože jsem řekl pravdu, protože Věci veřejné jsou kmotrovská zločinecká organizace založená kmotrami Janouškem a Hrdličkou. (..) No a to trestné oznámení, div se světě, není."

Ve skutečnosti tomu bylo jinak:

"Trestní oznámení na Babiše podala středočeská krajská rada VV a podepsali jej také poslanci Kateřina Klasnová a Radim Vysloužil. Výrok hodnotíme jako nepravdivý - trestní oznámení podáno bylo, navíc nikoli ústy Radka Johna, nýbrž středočeskou krajskou radou VV."

Celé hodnocení najdete zde.

KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.

Dále čtěte:

Rekonstrukce státu - lék proti systémové korupci?

Poslední rozhovor s prezidentem Václavem Klausem

Nevládní organizace umí napsat zákon lépe než Ministerstvo financí

Autor: D K | karma: 9.01 | přečteno: 1035 ×
Poslední články autora