D K

Horký podzim v české politice. Otázky a odpovědi z NapišteJim.cz

21. 11. 2012 18:11:13
Uplynulé týdny hýbaly českou politickou a mediální scénou zejména kvůli vnitrostranické krizi v ODS kvůli tzv. úporného balíčku spekulace o možném pádu vlády. Drama ještě vystupňovalo odložením projednávání tohoto balíčku o týden, tedy až po kongresu ODS. Rozuzlení sporu uvnitř ODS ale nepřinesl brněný kongres, nýbrž úterní podvečer. Tři z tzv. "rebelů" - Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr složili mandáty, Tomáš Úlehla a Jan Florián se rozhodli hlasovat s vládou. Pikantní je, že náhradníkem za jednoho z odstupujících poslanců je Roman Pekárek nepravomocně odsouzený na šest let vězení kvůli braní úplatku. Dění ve sněmovně rozhořčilo voliče a někteří z nich neváhali své připomínky politikům napsat osobně.

Těžký osud rebela Úlehly

Jeden z tzv. rebelů Tomáš Úlehla se stal za změnu postoje terčem hned několika ostrých komentářů. Některé (http://napistejim.cz/?message=7373) mu vyčítaly "divadýlko" pro voliče, další zase velice emotivně vyjadřovaly na adresu všech tří rebelů a častovaly je nelichotivými přirovnáními od "komediantů" (http://napistejim.cz/?message=7368) až po "vyžraná chrochtající prasata, která vyměnila svoji čest (kterou nejspíš nikdy neměli) a přesvědčení, za plné koryto" (http://napistejim.cz/?message=7371). Zajímavou informací, která se objevila v Úlehlově odpovědi na jeden z dotazů (http://napistejim.cz/?message=7373), je, že tento poslanec zvažuje složení poslaneckého mandátu. Jestli k takovému kroku nakonec rozhodne, ukážou následující týdny a měsíce. Úlehla se ale na rozdíl od některých dalších poslanců a poslankyň neudržel a na ostré komentáře zareagoval v podobném tónu. Pisatel se tak dozvěděl, že je "ubožák" (http://napistejim.cz/?message=7371), další pisatelka zase, že ji poslanec Úlehla lituje (http://napistejim.cz/?message=7368). Tomáš Úlehla po spršce mailů nakonec k jednomu (http://napistejim.cz/?message=7398) z komentářů na NapišteJim.cz připsal, že nyní už bude odpovídat pouze na privátní e-maily.

"Poslanecká sněmovna, nebo kriminál?"

Ohlas vzbudil i poslanec ODS Roman Pekárek, který ve středu 7. listopadu složil poslanecký slib. Někteří pisatelé vyjadřují nesouhlas s tím, že člověk, který je nepravomocně odsouzený k šesti letům vězení za přijetí úplatku, se stal poslancem. Tyto dotazy směřují zejména na vicepremiérku pro boj s korupcí Karolínu Peake (http://napistejim.cz/?message=7394; http://napistejim.cz/?message=7385) nebo předsedkyni sněmovny Miroslava Němcová (http://napistejim.cz/?message=7383; http://napistejim.cz/?message=7387). Karolína Peake odpověděla, že ona i její strana, stejně jako poslanci TOP09, ve sněmovně i tisku sdělili, že Roman Pekárek není vhodným náhradníkem.

Novela zákona o hospodaření energií

Vedle emotivních komentářů, které souvisejí s poslanci ODS, byli politici dotazováni na problematický bod novely zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Podle této novely bude nyní možné postihovat instalaci některých zařízení, která využívají energii z obnovitelných zdrojů, až stotisícovou pokutou, protože tuto instalaci může provádět pouze "osoba oprávněná provádět instalaci vybraných zařízení využívajících energii z obnovitelných zdrojů". Proti tomu se ohrazují někteří pisatelé (http://napistejim.cz/?message=7301,http://napistejim.cz/?message=7331, http://napistejim.cz/?message=7315 http://napistejim.cz/?message=7316 a další) a argumentují tím, že pro osobu, která si je schopná daný spotřebič nainstalovat sama ve vlastní domácnosti, je taková pokuta naprosto nepřiměřená. Odpovídající politici většinou konstatují, že přijetí novely bylo nutné vzhledem k implementaci směrnice Evropské unie, která byla přijata již za vlády Jana Fischera. Většinou se ale shodnou na tom, že v novele je třeba udělat úpravy.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Autor: D K | karma: 10.01 | přečteno: 876 ×
Poslední články autora