D K

Kdo nemluvil pravdu v Otázkách VM? (Speciál – Zlínský kraj)

24. 09. 2012 16:11:11
Říkají hosté speciálu Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.

Předchozí díly: Královéhradecký kraj, Kraj Vysočina, Pardubický kraj, Plzeňský kraj


Demagog.cz
zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí.

Šest lídrů nejsilnějších stran Zlínského kraje se sešlo 19. září v předvolebním speciálu Otázek, aby prodiskutovali své postoje k nejdůležitějším regionálním otázkám. Velkým tématem byla například průmyslová zóna Holešov, jejíž rozvoj je sporným bodem mezi současným vedením kraje a opozicí. Debata se také dotkla tématu metanolové kauzy, která Zlínský kraj silně zasáhla.

Současný hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) má v pořadu na kontě 2 pravdivé výroky a 3 nepravdivé.

Kuriózní byla lež v podobě odpovědi na otázku z publika týkající se výše hejtmanova platu. Stanislav Mišák sdělil sumu 50 tisíc korun. Podle příslušné legislativy (viz. analýza) má ale hejtman kraje s méně než 600 000 obyvateli (tedy kategorie, do níž spadá Zlínský kraj) nárok na odměnu ve výši 77 055 Kč měsíčně.

Další mylné tvrzení zaznělo z úst hejtmana, když popíral, že by označil holešovskou zónu za ekonomické srdce Zlínského kraje, jak jeho údajná slova citoval moderátor Václav Moravec. Ve skutečnosti však právě spojení ekonomické srdce Zlínského kraje použil v této souvislosti např. v předvolebním speciálu Českého rozhlasu s Martinem Veselovským 28. srpna 2012, což dokládá videozáznam z této debaty.

Chybná byla také informace, že v době, kdy se projekt průmyslové zóny Holešov schvaloval, byl náměstkem hejtmana Vojtěch Jurčík z KDU-ČSL. Dotyčný však v příslušné době podle výpisů zasedání zastupitelstva kraje zastával pouze funkci radního.

Lubomír Nečas za SPOZ se v tomto pořadu stal autorem dvou faktických výroků, po jednom pravdivém a nepravdivém.

Mýlky se podle analytiků dopustil v případě, kdy tvrdil, že Miloš Zeman v některých médiích prohlásil, že jeho strana chce, aby pálení slivovice do objemu 50 litrů nebylo zatíženo daní. Demagog.cz uvádí, že „ani při podrobném hledání se nám v médiích nepodařilo nalézt výrok Miloše Zemana, na který se pan Lubomír Nečas odvolává. Jediným dohledatelným výrokem Miloše Zemana k tomuto tématu je vyjádření, kde kritizuje vysokou daň za domácí pálení a navrhuje možnost vypálit si až 200 litrů za rok „pro rodinu a známé“.

Libor Lukáš za ODS vyřkl 5 faktických výroků, z nichž 1 byl neověřitelný, zbytek pravdivých. Také Ivan Mařák z KSČM měl vedle 5 pravdivých výroků 1 neověřitelný. U Petra Gazdíka za TOP 09 zachytili analytici 3 pravdivé výroky a nejlépe z debaty vyšel Jíří Čunek (KDU-ČSL) se 6 pravdivými výroky.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz.

Robert Hübner, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Autor: D K | karma: 9.34 | přečteno: 985 ×
Poslední články autora