Poslanče Bendo, mluvíme s vámi!

Marek Benda je poslancem, který neodpovídá na e-maily svých voličů, ačkoli jich dostává desítky. Prý mu ještě nepřišel žádný inteligentní dotaz. My jsme vybrali několik jemu adresovaných dopisů, které ale stojí za zodpovězení.

Poslanec ODS Marek Benda dostal za posledních patnáct měsíců prostřednictvím portálu NapisteJim.cz celkem 192 e-mailů a ani na jeden neodpověděl. V průměru tedy dostal asi 13 dotazů či komentářů za měsíc. Ani na jeden nezareagoval.

Když byla tato nepříliš lichotivá statistika zveřejněna v médiích, novináři se poslance za ODS ptali, proč na dotazy neodpovídá. Odpověď Marka Bendy byla jednoduchá - valná většina zpráv, které dostal, byly komentáře, a ne skutečné dotazy, na než by mu stálo za to odpovídat.

"Abych odpovídal lidem, kteří mi, mnohdy ještě vulgárně, napíší, co si o mne myslí? Neberu jim to, ale nebudu s nimi polemizovat o tom, jak moc jsem či nejsem inteligentní," nechal se pro Týden.cz slyšet poslanec.

Marek Benda má částečně pravdu - mnoho e-mailů na něj mířících nejsou skutečné otázky. Texty e-mailů mají spíše charakter doporučení, jak by měl poslanec hlasovat, případně komentáře k aktuálnímu dění - příkladem je několik desítek mailů k odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Je také pravdou, že mnoho zpráv, které byly prostředníctvím NapisteJim.cz odeslány na adresu Marka Bendy, obsahovaly velmi peprné výrazy a mnoho vykřičníků. To, že poslanec ODS nechce na takové zprávy odpovídat, je docela pochopitelné.

Ve schránce Marka Bendy ale přistály i zcela konkrétní dotazy, jejichž ignorací si adresát veřejný obraz zcela jistě nezlepší. A nic na tom nemění ani někdy lehce ironický tón dotazů pravděpodobně pramenící z frustrace lidí, kteří se odpovědi poslance ODS domáhají.

Za všechny uvádíme tři příklady:

Dobrý den, vážený pane poslanče. Zajímalo by mě, jak jste vyřešil svou aféru s diplomovou prací na právnické fakultě v Plzni. Sliboval jste, že svojí práci předěláte tak, aby splňovala stanovenou normu. Učinil jste tak již? A pokud ne, vrátil jste svúj dilom? Děkuji za odpověď. S pozdravem, Ing. Jan Pšenička

Pane poslanče, jsem silně znepokojena Vaším hlasováním pro pozměněnou vládní předlohu o zpoplatění emisí znečišťujících ovzduší. Jako Váš volič očekávám podrobné vysvětlení Vašeho postoje. S pozdravem, Věra Brožová

Dobrý den pane Bendo, proč Vy, vyučený politik vůbec neodpovídáte na poněty na Vás směrované? S pozdravem, Miroslav Buchtík

Nejzajímavější jsou pochopitelně dotazy, které míří pouze na osobu Marka Bendy - jak je to s jeho problematizovanou diplomovou prací z právnické fakulty v Plzni (na což se ptalo hned několik lidí), nebo logický dotaz - proč vlastně voličům a voličkám neodpovídá na jejich dotazy a komentáře.

Vysvětlení postoje k hlasovaným zákonům je pak dotazem, na který by v zastupitelské demokracii měl být připraven odpovědět každý poslanec, ale i další zvolení zástupci.

I jednoduché věty typu "na diplomové práci pracuji" nebo "nemám čas odpovídat na dotazy" by byly lepší než naprosté mlčení. Marek Benda sice nemusí obhajovat přední příčky v žebříčcích popularity politiků či političek, nicméně vytrvalé mlčení hraničící s ignorancí, zejména v případě otázek zpochybňujících jeho kvalifikaci, není zrovna jednání, které by zvyšovalo důvěryhodnost tohoto politika, o image nemluvě.

Napište Marku Bendovi i vy, můžete to udělat snadno zde.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Chcete se zbavit problému ve vaší obci? Nový web vám pomůže

Kde je slíbený audit, pane ministře Chalupo?

Platy politiků jsou k dohledání na Internetu

Autor: D K | úterý 4.9.2012 18:11 | karma článku: 28,59 | přečteno: 2558x
  • Další články autora

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82

D K

Programový manifest ČSSD pro Eurovolby

5.5.2014 v 9:11 | Karma: 10,20

D K

Předvolební program hnutí Ústvit

23.4.2014 v 11:11 | Karma: 11,86

D K

Vít Bárta – věčná šedá eminence

24.10.2013 v 9:11 | Karma: 11,48

D K

Andrej Babiš - Nejsme politici. Makáme

23.10.2013 v 9:11 | Karma: 12,43

D K

Karel Schwarzenberg - Agent (TOP) 009

21.10.2013 v 16:11 | Karma: 9,74

D K

Ivan Bartoš – lídr s dredy

21.10.2013 v 9:11 | Karma: 14,63
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik