Baví se s námi poslanci a senátoři?

Už půl roku funguje e-mailová brána NapisteJim.cz, kde lze snadno kontaktovat poslance a senátory. Nejčastějším adresátem je Karel Schwarzenberg (TOP 09) následovaný Radkem Johnem, Karolínou Peake (oba VV), Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Vítem Bártkou (VV).


Zatím jsme na NapisteJim.cz zaznamenali dva nápory návštěvníků. V červnu odešlo přes 1000 e-mailů protestujících proti novele loterijního zákona, která zaváděla cenzuru reklamy hazardních společností bez licence. Příslušné paragrafy poté skutečně nebyly schváleny.

Na konci listopadu odešlo přes 700 e-mailů na podporu služebního zákona, klíčového nástroje boje proti korupci. V tomto případě ale nebyla přání pisatelů vyslyšena a účinnost zákona byla už popáté odložena.

Ze sněmovních stran odpovídají zdaleka nejčastěji poslanci a senátoři TOP 09 (40% zodpovězených zpráv), naopak nejméně často zákonodárci ČSSD (13%) a KSČM (14%). Podle krajů si nejlépe vedou poslanci zvolení v Praze (27%) a nejhůře poslanci zvolení na Vysočině (7%).

Srovnávání politiků a stran může být trochu zavádějící. Někteří totiž nechávají odpovídat asistenty, a to stylem „děkuji za podnět, předám.“ To se týká třeba Karla Schwarzenberga, jenž je dotazován nejčastěji. Jindy zprávy nemají formu dotazů. Domníváme se ale, že je projevem slušnosti, když politik alespoň poděkuje za názor.

Zákonodárci dosud odpověděli na zhruba každý pátý e-mail, a to v průměru za 9 dní. Nejkratší zaznamenaná doba na odpověď je 1 minuta, nejdelší 127 dní. Senátoři dostávají v průměru pětkrát méně zpráv než poslanci a odpovídají dvakrát méně často.

E-mailová brána NapisteJim.cz byla spuštěna 26. 5. 2011. Voliči od té doby odeslali 3114 zpráv a obdrželi 695 odpovědí. Od prosince 2011 je v provozu i slovenská verze.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

Maďarsko už není demokracií

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 7.

Jak štědrý byl Ježíšek na ministerstvech?

Autor: D K | úterý 10.1.2012 15:11 | karma článku: 12,32 | přečteno: 930x