Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

23. 7. 2012 16:43
no ano,

To je o tom, na co v debatách o porovnání mezi kapitalismem a komunismem upozorňuji často. Dnes už neexistuje mnoho "čistě soukromých podniků". V čistě soukromém podniku se vlastně nedá mluvit o korupci - to pak není rozdíl jestli se "korupčník " dohodne na něčem s majitelem podniku smluvně a nebo by ho měl uplácet (viz známé - nechci tu slevu zadarmo)-tn majitel podniku by byl sám proti sobě, kdy pro něj nevýhodou, zkorumpovanou smlouvu odsouhlasil.

Něco jiného je v běžném akciovém podniku, kterou řídí najatý management, a kde rozhodují -a bez větší kontroly sami zaměstnanci. Tam se samozřejmě "na úkor akcionářů " může korupce provozovat a je nutno proti ní bojovat...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

23. 7. 2012 17:15
Re: no ano,

Ovšem ten boj by měl být výhradně na náklady akcionářů... a měl by to být jejich boj... ne státních orgánů.

Stát by jako "korupci" měl řešit výhradně u svých vlastních zaměsnanců.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

23. 7. 2012 16:39
Ale ty firmy

jsou vysoce otevřené... ovšem pouze akcionářům.

Což jsou vlastníci. Chápejte že otevřenost v podstatě znamená že ukazujete vnitřní chod firmy (třeba včetně financí na vývoj) konkurenci... a tím si dost likvidujete pozici a ohrožujete svoje postavení proti ní.

Ono i kdyby úplně všichni všechno zveřejnili stejně to bude nevýhodné pro ty co zrovna náhodou vyvíjí nějaký nový produkt...všichni kdo nic nevymýšlí si na tom budou moc zgustnout.

Více on původně neměl být např Windows otevřený systém... v zcela původním plánu Billa Gatese bylo do něj vůbec nic od jiných výrobců nepustit (a pokud ano tak jedině že to nechají zapracovat Microsoft) jenomže (možná pro Microsoft naštěstí) hrubě nestíhali dodat dostatek programů tak umožnili do něj nahrát v podstatě cokoli. (jeden z důvodu proč ranné verze padali 10x denně)

Každopádně tím že po těchto firmách chcete otevřenost je v podstatě odsuzujete k odstřelu- sdělovat vlastní informace konkurenci to by to mohli zabalit rovnou.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 7. 2012 17:01
Re: Ale ty firmy

Víte ona je otázka jak definovat "otevřenost " operačního systému, a jestli je to výhoda či nevýhoda. Řeklo by se že Linux je sdostatečně otevřený, a přitom před pár týdny jeho zakladatel, Linus Torvalds dosti sprostě napadal HW firmy, za to že do jeho otevřeného systému nedodávají ovladače.

http://technet.idnes.cz/nvidio-bez-do-p-dele-vzkazal-vyrobci-otec-linuxu-linus-torvalds-pw2-/hardware.aspx?c=A120618_132840_hardware_nyv

Nicméně i proto-firma si prostě určitou strategii zvolí, a pokud je schopna jí dlouhodobě udržovat, nemusí se s ní tajit-to že jí ostatní poznají, tak neznamená že jí použijí také a tím jí zlikvidují.

0 0
možnosti
  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik