Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TOP 09 - nový pravicový leader?

Hospodářská krize, politické aféry, nepopulární politické kroky a na závěr pád vlády. To je jen krátké shrnutí toho, co stojí za úpadkem pravice v ČR. Mluví se o krizi ODS, která těžce mobilizuje síly. Tragédie pro pravici nebo příležitost pro TOP 09? Může Karel Schwarzenberg navázat na poměrně úspěšné tažení z volby prezidenta ČR? 

V dalším článku ze seriálu předvolebních programů Vám představujeme stranu TOP 09. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČMStrana svobodných občanůHlavu VzhůruÚsvit přímé demokracieČSSD, SPOZ, KDU-ČSL, Česká pirátská stranaANO 2011, Pravý blok a DSSS.

TOP 09 kandidovala poprvé do voleb do PS 2010 - 41 mandátů, 3. nejúspěšnější strana. Do prezidentských voleb vyslala Karla Schwarzenberga - v druhém kole dostal 2 241 171 hlasů. Překvapí TOP 09 i do třetice?

Čím nás příliš nepřekvapí je volební program. Ten je rozsáhlejší než programy ostatních stran. Tvoří ho 12 kapitol, ve kterých je zřetelný rukopis jednotlivých osobností strany. TOP 09 sází na své dlouhodobé názory - motto programu je toho důkazem - “Víme, kam jdeme”.

V programu jsem našel dva body, které motto lehce vyvrací. Obě vychází z určité umírněnosti těch nejkontroverznějších postojů. Prvním je zavedení školného. Karel Schwarzenberg má velmi vysoký kredit u nejmladších voličů, a tak si TOP 09 nechtěla tuto velmi cenou image pokazit, i když za školné usilovně bojovala. Zavedení školného v programu nenaleznete.  Za druhé je to opět zmírněná rétorika, ale nyní v oblasti zdravotnictví. Nenajdete bod zmiňující poplatky za nadstandardní péči. V programu se mluví pouze o dopracování legislativy v této oblasti.

Je naprosto výjimečné, že politická strana dokáže uznat svoje chyby. TOP 09 přiznává špatné nastavení II. pilíře důchodové reformy a slibuje jeho upravení. Bohužel podobný komentář k S-kartám chybí. Možná by byl na místě.

Na programu TOP 09 se mi líbí jeho celistvost. U každého tématu najdete následující: shrnutí současné situace, výhled do budoucna a následně kroky, které chce strana uskutečnit. U většiny stran je volební program jen souhrnem dobře znějících hesel, které nejsou mnohdy reálné. Program TOP 09 takový není. Neslibuje nám zlaté zítřky, ani unikátní kroky. Je zkrátka souhrnem toho, o co se tato strana dlouhodobě snaží.

Osobně si myslím, že TOP 09 bude i v těchto volbách úspěšná. Pravicových voličů je mnoho a nemají tolik stran na výběr. Bude otázkou následujících týdnů, jak bude tento program a celá volební kampaň úspěšná. Současná situace je pro pravici kritická, ale pro TOP 09 je to velká příležitost a výzva. V probíhající kampani vsází TOP 09 vše na dvě karty -  konservatismus a Karla Schwarzenberga. Myslím si, že voliči budou chtít po prezidentské volbě opět dokázat, že za lídrem TOP 09 stojí a proto bude tato strana úspěšná a překvapí nás. Otázkou je, co pro TOP 09 bude úspěchem.

Autor: Jan Směták

Zdroje:

Výsledky voleb [online]. [cit. 2013-09-26]. Dostupné zde.

TOP09 [online]. [cit. 2013-09-26]. Dostupné zde.

Nevíte koho volit? Zjistěte, která politická strana je nejbližší Vašim názorům pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:


 

Přidat příspěvek by KohoVolit.eu.

Autor: D K | úterý 1.10.2013 9:11 | karma článku: 6,02 | přečteno: 633x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik