Kalousek prohrál - občanské iniciativy radí jak se zbavit heren

25. 07. 2013 16:11:11
Když 11. dubna letošního roku rozhodl Ústavní soud o protiústavnosti čl. II bodu 4 novely loterijního zákona (č. 300/2011 sb.), který se týkal udělení několikaletých povolenek na provozování loterijních a jiných hazardních her vybraným podnikatelským subjektům, informovaly o tomto zásadním rozhodnutí největší zpravodajské weby a celostátní média (viz odkazy 1, 2, 3, 4, 5). Pokud si na kauzu již nevzpomínáte či Vás nějakým nedopatřením minula, shrňme si ještě jednou nejdůležitější fakta.

Na počátku všeho stál patron loterijní lobby a tehdejší ministr financí, Miroslav Kalousek. Ten svým výše zmíněným ustanovením vzal obcím možnost regulovat na území jejich samosprávy společnosti provozující loterie a podobné hry, které získaly posvěcení Ministerstva financí. V každodenní občanské praxi se jednalo o herny, kterým vydalo povolení Ministerstvo financí až do 31. prosince 2014. S tím se však nesmířili v Klatovech, kde vytvořili návrh na zrušení Kalouskovy novely a záležitost předložili k posouzení Ústavnímu soudu (dále ÚS).

Bývalý ministr financí kolem sebe strašil arbitrážemi, nicméně rozhodnutí ÚS bylo jasné: „Ústavní soud tedy uzavírá, že napadené ustanovení zasahuje do ústavně garantovaného práva obcí na samosprávu, přičemž tento zásah nesledoval legitimní cíl.“ Platnost sporného článku ustanovení byla tímto rozhodnutím zrušena (viz odkaz). Občanská sdružení Brnění a Občané proti hazardu svou právní argumentací dementovala hrozbu zahájení arbitráže ze strany provozovatelů heren proti České republice.

Jedna věc je však dostat do ruky meč, druhou věcí je umět seknout a s ohledem na českou byrokracii to platí dvojnásob. Možná právě proto se rozhodla výše zmíněná občanská sdružení ve spolupráci s Transparency International vydat příručku pro obce s názvem „Hazard ve vaší obci lze konečně regulovat.“ (na webové stránce možnost ke stažení). Příručka má především usnadnit sepsání obecní vyhlášky, která omezí herny na území obce.

Čtenář v ní také najde stručný, ale velmi výstižný úvod do problematiky loterií a sociálně patologických jevů spojených s hazardem, především s prostředím všudypřítomných heren s poutavě blikajícími videoterminály. Zastupitelé obcí zcela jistě nejvíce ocení vzorové obecní vyhlášky, které již fungují v jiných obcích České republiky, včetně dodatků, které omezují provozní dobu heren. Tvůrci příručky upozorňují také na problémy, se kterými budou muset obce počítat. Jedním z nich je možnost provozovatele herny se proti odebrání povolení odvolat. Toto odvolání má však pouze obstrukční efekt, neboť právo je v těchto případech jednoznačně na straně obcí.

Finančně celý projekt podpořily známé nadace Open Society Fund, Fond Otakara Motejla a na první pohled v této problematice trochu cizorodě působící Nadace Veronica orientující se především na oblasti přírody a životního prostředí. Autoři manuálu z občanského sdružení Brnění, tímto chvályhodným počinem překročili vlastní stín, který dopadá od roku 2010, kdy sdružení vzniklo, především na Brno a jeho problémy. Nicméně hazard je v České republice natolik zakořeněný a rozbujelý, že obdobné problémy jako Brno má i drtivá většina dalších českých měst.

Právě proto také autoři příručky poskytují obcím bezplatné poradenství. „Celkově jsme poradili několika desítkám obcí, několik desítek obcí také přijalo vyhlášku na základě našeho návrhu. Pro nás bylo důležité, že všechny obce informace dostaly, a jak s nimi naloží, je věc tamějších zastupitelů a voličů,“ dodává zástupce občanského sdružení Matěj Hollan. Organizaci Transparency International (dále TI) – Česká republika (dále TIC), která je také jedním z autorů příručky, není třeba obšírně představovat, uveďme tedy alespoň ve stručnosti několik základních informací. Jedná se o mezinárodní neziskovou organizaci založenou v roce 1993, která působí ve více než 100 státech.

Organizace se v celosvětovém měřítku zabývá primárně tématem korupce, což platí i pro její českou pobočku. Nicméně účast na tomto projektu dokazuje, že se jedná o organizaci, která má velmi široké pole působnosti. Vladan Brož z TIC upřesňuje motivy, které organizaci přiměly k účasti na projektu, který se týká problematiky hazardu: „Této problematice se věnujeme asi rok a půl. Hlavními důvody, proč jsme se začali tímto tématem zabývat, byla skutečnost, že Ministerstvo financí dlouhodobě porušovalo zákon o loteriích a vydávalo povolení pro videoloterijní terminály a další zařízení v rozporu s tímto zákonem. Dalším důvodem bylo, že oblast hazardu je příhodnou pro praní špinavých peněz a v neposlední řadě jsme chtěli pomoci obcím.“

Námi oslovení zástupci zúčastněných sdružení, respektive organizací, se shodují na tom, že i přes verdikt ÚS zůstává česká legislativa v oblasti hazardu nedostatečná a uvítali by větší angažovanost státních institucí. Proto také vkládají velká očekávání do výsledků studie vedené Úřadem vlády České republiky, která analyzuje problematiku hazardu v kontextu celospolečenských důsledků. (viz 1, 2 (předposlední odstavec), 3 (odkazuje na externí dokument), 4 (odkazuje na externí dokument))

Pozorného čtenáře jistě napadne analogie s nechvalně známou prohibicí v USA, kdy kriminalizace prodeje alkoholu znamenala žně pro nejrůznější dobrodruhy, kteří se nebáli riskovat, porušovat zákon a vydělávat obrovské peníze na lidské slabosti a závislosti. Autoři první zmíněné příručky proto také vydali „Návod, jak postupovat vůči nelegálním hernám, které jsou provozovány občanskými sdruženími.“ (odkazuje na externí dokument).

Jak název napovídá, tento manuál se zabývá především hernami, které jsou provozovány pod záštitou občanských sdružení zcela bez povolení Ministerstva financí a navzdory obecním vyhláškám. Návod obsahuje nejen prosté konstatování, že počínání těchto účelově zřízených občanských sdružení je protizákonné, ale také konkrétní paragrafy zákona, které jsou tímto jednáním porušovány. V tomto případě tedy není třeba vydávat obecní vyhlášku, ale stačí podat trestní oznámení na osoby zakladatele/ů občanského sdružení porušujícího zákony České republiky. Stejně jako v případě první příručky i zde nabízejí její autoři bezplatné poradenství.

Matěj Hollan pohlíží na celou věc pragmaticky a rozmachu černých heren se nebojí: „Pokud herny úplně zmizí, nenastane žádný relevantní nárůst černých heren, bude jich maximálně několik desítek, což je z hráčského hlediska daleko lepší, než když je dnes míst ke hraní cirka deset tisíc.“ Obdobný názor, který preferuje především výsledný efekt má i Vladan Brož: „Černých heren se neobáváme. Jednak tvrdíme, že není potřeba zřizovat úplnou prohibici. Je na obcích, jakým způsobem budou chtít hazard na svém území regulovat. Automaty mohou zůstat například v kasinech, kterých bude v obci omezený počet. Prohibicí a černými hernami často vyhrožují provozovatelé hazardu, jakožto černým scénářem. Jde nám o to, zbavit se katastrofálního stavu, kdy je automat v každé druhé hospodě. Čím více nabídky je, tím více lidí může propadnout gamblerství, tím více kriminality v okolí vzniká, tím více je zadluženosti, rozpadlých rodin a tím více je v ulicích praček peněz.“

Teprve čas ukáže, jak se hazard vypořádá se svou regulací v českých obcích, protože jak známo: „Zakázané ovoce nejlíp chutná“. To však nic nemění na tom, že se problematika hazardu opět dostává do popředí veřejného zájmu a je zde snaha minimálně ze strany obcí a neziskového sektoru o jeho efektivní regulaci.

Bohuslav Khýr

KohoVolit.eu je podpořeno fondem Otakara Motejla a je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)


Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.


Dále čtěte:

Co vše spadne pod stůl aneb 9 argumentů proti předčasným volbám

Rusnok, a co dál? Pět variant dalšího vývoje

Homosexuální páry mají mít legální nárok na adopci dětí

Autor: D K | čtvrtek 25.7.2013 16:11 | karma článku: 9.05 | přečteno: 556x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 270 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 113 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 412 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 111 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 585 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1167

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...