Rusnok, a co dál? Pět variant dalšího vývoje

25. 06. 2013 16:31:11
Prezident jmenoval předsedou vlády Jiřího Rusnoka, čímž se mu podařilo nevídané: Naštval politiky napříč politickým spektrem. Už si ani nepamatujeme, kdy naposledy panovala v Parlamentu taková shoda. Otázkou ale je, co bude dál?

Postupoval Zeman v souladu s Ústavou?

Formálně určitě ano. Ústava prezidentovi nepřikazuje, koho má jmenovat premiérem. Je sice zvyklostí, že prezident nabídne sestavení vlády vítězi voleb, v současné době jsme ale v jiné situaci. Jednak není po volbách, jednak jde pouze o nepsané pravidlo, od kterého se lze odchýlit (např. Václav Klaus nabídl sestavení vlády Petru Nečasovi, protože nepředpokládal, že by vítěz voleb – ČSSD – získal pro svou vládu důvěru).

Prezidentův postup je zcela jistě ústavní, otázkou je, jestli je v souladu s politickou kulturou a zvyklostmi. Zde už se názory rozcházejí. Pravda je taková, že jmenovat vlastní vládu, i když existuje 101 podpisů poslanců, kteří si přejí jinou, je sice výsostným právem prezidenta, takový krok ale přinejmenším postrádá logiku.

Kolik hlasů vláda potřebuje?

Mluví se o tom, že vláda potřebuje 101 podpisů. To ale není pravda. K vyslovení důvěry vládě (na rozdíl od nedůvěry!) stačí nadpoloviční většina přítomných poslanců. 2 poslanci jsou ve vězení, tedy většina je pouze 100. Pokud by někteří poslanci na hlasování nepřišli, stačí i méně.

Co bude dál?

Existuje několik variant vývoje:

Varianta 1: Zemanova vláda získá důvěru

Především, vláda Petra Nečase, je stále ve funkci. Zeman pouze jmenoval nového premiéra. Ten mu v následujících dnech přinese jména ministrů a teprve poté Zeman novou vládu jmenuje. Nová vláda pak musí požádat o důvěru Sněmovny do 30 dnů. A může se stát, že poslance přesvědčí, získá důvěru a povládne až do řádných voleb. Tuto variantu ale hodnotíme jako nejméně pravděpodobnou.

Varianta 2: Vláda nezíská důvěru a Zeman „otočí“

Pokud vláda Jiřího Rusnoka důvěru nedostane, má prezident ještě druhý pokus. Je možné, že svůj postoj změní, na druhý pokus už jmenuje vládu s politickou podporou (pravděpodobně s Miroslavou Němcovou jako premiérkou), tato vláda důvěru získá a dovládne do řádných voleb. Zeman už deklaroval, že v případě, že by došlo na druhý pokus, by jmenování Němcové „velmi zvažoval“. Ovšem jmenovat 2 premiéry, sestavit 2 vlády, 2x hlasovat o důvěře, to chce čas. Stabilní vládu bychom měli nejdříve za 1-2 měsíce, možná i mnohem později.

Varianta 3: Vláda nezíská důvěru, Zeman „neotočí“

Je ovšem možné, že prezident i napodruhé jmenuje „svou“ vládu, která ani na druhý pokus nezíská důvěru Sněmovny. V takovém případě už prezident třetí pokus nemá a jeho právo přechází na předsedu Sněmovny (tou dobou už by měl být zvolen nový). Lze očekávat, že nový předseda Sněmovny jmenuje Miroslavu Němcovou premiérkou, ta získá důvěru a dovládne do řádných voleb. Celá tato procedura by trvala dlouhé měsíce, zkomplikovalo by se schvalování klíčových zákonů i sestavování rozpočtu atd.

Varianta 4: Vláda nezíská důvěru, Zeman „se zasekne“

Může se stát, že prezidentem jmenovaná vláda nezíská důvěru, Zeman ale nebude jmenovat novou. Ústava zde obsahuje mezeru, kdy nedává prezidentovi žádnou lhůtu na využití druhého pokusu. Je tedy teoreticky možné, že by taková vláda mohla vládnout až do řádných voleb. Sněmovna nemá nástroje, jak ji odvolat. Takový postup je sice právně možný, přinejmenším z hlediska politické kultury je ale krajně nevhodný. Navíc koaliční strany už deklarovaly, že takto uměle udržované vládě nepodpoří ani zákony, ani rozpočet, což by vedlo k zablokování politické situace. Hrozilo by rozpočtové provizorium, pod stůl by spadla řada důležitých a potřebných zákonů.

Varianta 5: Sněmovna se rozpustí

V kterémkoliv okamžiku je možné, že politické strany odmítnou dál hledat s prezidentem shodu na vládě a rozhodnou se vyhlásit předčasné volby. K tomu je ale třeba 120 hlasů. To znamená, že s předčasnými volbami by musela souhlasit (kromě opozice) buď ODS, nebo TOP 09. Ani jedna z těchto stran se do předčasných voleb nehrne. Ale je možné, že po jmenování Rusnoka premiérem svůj názor změní (ostatně i sám Zeman naznačil, že Rusnoka jmenoval především proto, aby vyvinul tlak na poslance a přiměl je k rozpuštění).

Martin Archalous (autor je studentem Právnické fakulty UK a spolupracovníkem projektu Rekonstrukce státu)

KohoVolit.eu je podpořeno fondem Otakara Motejla a je mediálním partnerem The Student Times.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Podpořte KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem:

DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu)
DMS ROK KOHOVOLIT (viz předchozí, automaticky každý měsíc po 1 rok)


Pozor, právě probíhá Rekonstrukce státu!

O co jde? Rekonstrukce státu je protikorupční projekt zástupců odborníků, politiků a byznysu. Jeho cílem se prosadit devět protikorupčních zákonů, které udělají z kleptokracie demokracii. Více se dozvíte zde.


Dále čtěte:

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek?

Extremistou snadno a rychle aneb jak ministerstvo občas chybuje

Jak reaguje na dotazy občanů poslanec za TOP 09 Jaromír Drábek?

Autor: D K | úterý 25.6.2013 16:31 | karma článku: 18.31 | přečteno: 2123x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 348 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.42 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 21.60 | Přečteno: 379 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 352 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.99 | Přečteno: 475 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1167

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...