Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co dělá náš stát pro potírání daňových úniků na spotřebních daních?

Po rozpuknutí methanolové aféry nedává Jiří Paroubek premiérovi Nečasovi chvíli klidného spaní. Díky jeho neustálým interpelacím však můžeme podrobně sledovat posun, jakým se vláda snaží eliminovat černý trh s lihovinami.

I přes Nečasovu snahu poskytnout Jiřímu Paroubkovi aktuální informace o práci vlády v boji proti černému trhu s lihovinami nebyl poslanec s informacemi spokojen, a proto se rozhodl poslat premiérovi interpelační dopis. V něm efektivitu práce vlády zpochybňuje.

Podle Paroubka dochází k výrazným daňovým únikům v celé sféře spotřebních daní, které zahrnují jak alkohol, tak i tabákové výrobky a minerální oleje. Podle něj „jejich výše dosahuje tak závratných čísel, že zde nutně musí existovat množství neformálních neistitucionalizovaných struktur, propojených do vlivových a klientelistických sítí, které pomocí korupce, aktivací klientelistických vazeb, mařením vyšetřování, uplatňováním svého ekonomického vlivu či nátlaku, v podstatě tedy kriminální činností, mohou tak dlouho unikat odhalení.“

Petr Nečas sice se svou odpovědí příliš nespěchal a téměř dokonale využil vymezenou měsíční lhůtu pro odpověď, čekání se ale nakonec vyplatilo. Ve své odpovědi podrobně popsal všechny hlavní způsoby obrany, které mají zamezit nelegálnímu obcházení odvodu spotřebních daní a mimo to rezolutně odmítl Paroubkovu teorii o rozsáhlých klientelistických sítích. Nesoulad v číslech přičetl změnám spotřebních daní v roce 2010,  čemuž předcházelo předzásobení velkoobchodníků na konci roku 2009.

Nyní se podrobněji podívejme na mechanismy, které státní instituce využívají v boji pro potírání černého trhu ve sféře spotřebních daní.

Oblast prodeje lihovin a destilátů

Od vzniku metanolové aféry z podzimu 2012 byla přijata dvě nová usnesení: první je usnesení vlády č. 735 z 3. října 2012 k Realizaci plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami; tím druhým bylo usnesení č. 840 k Analýze činnosti státní správy v oblasti postihování černého trhu s alkoholem ze 14. Listopadu 2012. Na základě těchto spisů byla provedena řada nových opatření. Mezi nimi například budou jasněji vymezeny a zpřísněny výjimky zvláštní denaturace lihu, nakládání s lihem v místech, kde může být prodáván pro přímou spotřebu, proběhnout by měla úprava trestního zákoníku a navýšení některých sazeb. Dále by měly být sníženy maximální objemy balení lihu, zavedeny nové kontrolní pásky ke značení lihu aj.

Premiér je ve svém dopise přesvědčen, že potírání černého trhu s lihovinami by měl výrazně pomoci nový zákon o povinném značení lihu, který mimo jiné zpřísňuje podmínky registrace osob povinných značit líh.

Na přelomu listopadu a prosince proběhly dvě vlny kontrol kvality lihovin, konkrétně ve dnech 28. - 30.11. 2012 a 5.- 7. 12. 2012, během nichž bylo zkontrolováno 1480 provozoven a 2424 vozidel. Celníci v těchto dnech zabavili 8 049 litrů lihovin, 4 880 kusů cigaret a 3 kilogramy tabáku. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 857 083 Kč. Celkové kontroly za celý rok 2012 přinesly nález 330 porušení daňových předpisů a celková škoda na spotřební dani byla vyčíslena na 17,4 milionů. Osmi subjektům bylo odebráno povolení k distribuci lihovin. Celkově se na spotřební dani mělo za loňský rok vybrat kolem 6,5 miliard korun.

Oblast minerálních olejů

Další oblastí, na kterou se vztahuje spotřební daň, jsou minerální oleje. Na nich stát vybral v loňském roce necelých 80 miliard korun a jedná se o nejvyšší položku příjmů spotřebních daní. Na její hodnotě se výrazně odráží také ekonomická situace země a ceny v sousedních státech, kde – jak sám Nečas přiznává – jsou ceny nafty někdy až o 4 Kč/l nižší.

Vzhledem k tomu, že často a nelegálně v Evropě dochází k přimíchávání formových a základových olejů a biopaliv do motorové nafty, přijala EU návrh na změnu směrnice 2003/118/ES, která má tento jev omezit. Od roku 2010 se některé státní instituce hlouběji zaměřují na kontroly příjemců minerálních olejů. Za celou dobu bylo zajištěno takové množství paliva, které odpovídá 80 automobilovým cisternám a 26 železničním vagónům paliva. Bez kontrol by v tomto případě stát přišel v rámci DPH o 300 milionů korun.

V loňském roce došlo k 13 případům, kdy subjekt neodvedl daň a celkově tak byla státu způsobena škoda za 991,9 milionů, což představuje téměř 75 milionů litrů minerálních olejů.

Oblast tabákových výrobků

Třetí významnou skupinou, jež přivádí velké výnosy na spotřební dani, jsou tabákové výrobky. Ty se staly jedinou oblastí, kde došlo k meziročnímu navýšení ve výběru daní. Celkově se za minulý rok mělo vybrat kolem 47 miliard korun. Výnos v posledních letech pravidelně narůstá, a to především díky postupnému navyšování daně, jež musí být sjednoceny se směrnicemi EU.

Zaznamenán byl také zvýšený zájem o nelegální nezdaněné tabákové výrobky, a to v souvislosti s navýšením nezaměstnanosti. Na druhou stranu byl ale podle poskytnutých informací zaznamenán úbytek výskytu pančovaných cigaret. Prodej nelegálních cigaret z bývalých zemí Sovětského svazu se častěji usazuje v zemích západní Evropy a Česká republika v tomto smyslu funguje spíše jako tranzitní země.

K potlačení černého trhu výrazně pomáhají kontrolní akce Celní správy ČR a jednotlivé dopravní podniky. Za loňský rok tyto orgány zajistily téměř 23 milionů kusů cigaret a 429 tun tabáku. Mimo to odhalily 3 plně automatizované výrobny na cigarety. Škoda na spotřební dani by se v případě neodhalení vyšplhala na 643 milionů korun. Celkový trh s padělanými výrobky se v ČR odhaduje na 6 %, zatímco evropský průměr se pohybuje okolo hranice 20 %.

I přes řadu pozitivních zpráv ale není práce s potíráním černého trhu dokonalá. Od počátku letošního roku proto vstupuje v účinnost novela zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty, ve znění zákona 502/2012 Sb., jež by měla pokračovat v zamezení dalších daňových úniků. Tato novela například zavádí tzv. institut nespolehlivého plátce či některé nové požadavky pro plátce DPH. Mimo to se nově stanovuje povinnost ručení za DPH pro oprávněné příjemce v souvislosti se vznikem povinnosti přiznat a zaplatit spotřební daň.

Celou Paroubkovu interpelaci a Nečasovu odpověď týkající se problematiky spotřebních daní si můžete prohlédnout zde.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Souboj předsedů ČSSD a ODS dopadl lépe pro Sobotku

Bojujme neotřele proti korupčnímu jednání!

Data: V Ostravě zvolili pravičáka, Okamura hlasuje jako Michálek

Autor: D K | pondělí 25.2.2013 16:11 | karma článku: 9,30 | přečteno: 866x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Být v cizině, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik