Bojujme neotřele proti korupčnímu jednání!

20. 02. 2013 16:11:11
Všemožné protikorupční iniciativy často velmi brzo zaniknou. Jakou šanci má projekt, kde samotní účastníci korupčního jednání sdělují své zkušenosti s úplácením? Má podobný projekt smysl? Více se dozvíte v článku...

Ze slovního spojení boj proti korupci se začíná stávat klišé, které ale stále rezonuje společností, tou samou společností, která sama proti tomuto fenoménu až ne výjimky nikterak nebojuje. Objevují se sice občanská sdružení a neziskové organizace, které mají za cíl potlačit korupční jednání, ale široká veřejnost spíše pasivně přihlíží tomu, co se děje kolem, než aby jakkoliv zakročila. Korupce není zdaleka problémem pouze českého prostředí a naší politické scény. S korupcí v jakékoliv podobě se setkávají lidí ve všech státech světa a věřte, že ČR na tom není zdaleka nejhůře.

Vnímání korupce v ČR není nejhorší ani podle měření Transparency International, které Českou republiku řadí na 54. místo například spolu s Tureckem. (z celkových 174). V této kategorii mají nejlepší výsledek Dánsko, Finsko a Nový Zéland, které jsou společně na 1. pozici. Naopak 174. příčku obsadila Severní Korea a Somálsko. Z těchto údajů vyplývá, že situace u nás může být skutečně mnohem horší, ale samozřejmě není možné usnout na vavřínech a spokojit se s první šedesátkou.

Ojedinělý projekt zvěřeňující korupční chování vznikl v Indii v rámci neziskové organizace Janaagraha, která začala podnikat kroky za účelem zepšení společnosti již v roce 2001. Za jejím etablováním stály snahy umožnit občanům větší možnost participace na veřejné správě a věcí bezprostředně se dotýkající jich samotných. V současné době je hlavním cílem této organizace podílet se na zlepšování života v indických městech a obcích, a tím dodáhnout politické, ekonmické a sociální transformace Indie jako takové.

Již aviovaný projekt ipaidabribe.com shromažďuje na jednom místě autentické příběhy osob, které se s korupčním či naopak nekorupčním (tedy zcela přirozeným a profesionálním) jednání v jakékoliv míře, v jekémkoliv sektoru a jakémkoliv indickém městě či obci setkaly. Reporty uživatelé přidávají na stránky sami, jsou však děleny do kategorií – Zaplatil jsem úplatek, Odmítl jsem zaplatit úplatek a Potkal jsem poctivého úředníka. Tento projekt již existuje i v dalších zemích světa, například v Keni, Řecku a Pákistánu a v dalších státech je připravován. Náhled webu ipaidabribe.com

Zveřejněné příběhy se týkají úředníků se stavebního úředu, kteří přichází těsně před dokončením stavby a vyhrožují, že dům nezkolaudují, pokud jim nebude zaplaceno. Dále jsou oznámena jednání osob, které jsou zodpovědné za vydávání cestovních pasů, a jež v případě nezaplacení požadované částky jsou schopny vydání pasu, i při splnění veškerých zákonem daných povinností, pozdržet i více jak deset měsíců. Nadruhou stranu je zde možné si přečíst i pozitivní zkušenosti s úředníky státní správy či policie.

Pokud necháme za situaci v Indii a míru korupce hovořit podíl článků napříč již zmíněnými třemi kategoriemi (Zaplatil jsem, Odmíl jsem zaplatit, Nemusel jsem platit), tak je na první pohled zřejmé, že korupce je v této zemi skutečně velký problém. Příběhů, které popisují zkušenosti se zaplacením úplatků je více jak 16 tisíc, odvážlivců, kteří zaplatit odmítli a svůj zážitek zveřejnili bylo něco málo přes 2 tisíce a počet těch, kteří čtenářům předvedli svou pozitivní zkušenost nepřesáhl hranici osmiset.

Další číslený údaj, který lze využít k posouzení korupce v Indii je index vnímání korupce od TI, která Indii řadí na 94 příčku. O tom, že korupce je v Indii skutečně velký problém, který negativně ovlivňuje i hospodářský růst země se shoduje většina osob, které se zúčastnili ankety na těchto stránkách. Záměr ipaidabribe.com je jasný, zabránit korupčnímu jednání a ukázat lidem, že úplatky nejsou nevyhnutelné a je potřeba začít jednat, přinejmenším tím, že světu ukáží svůj vlastní příběh.


Zdroje:

Corruption Perceptions Index 2012 - http://www.transparency.org/cpi2012/results

http://www.ipaidabribe.com/


Veronika Čechová, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Dále čtěte:

Data: V Ostravě zvolili pravičáka, Okamura hlasuje jako Michálek

S návrhy na změny ústavy se roztrhl pytel

Sněmovna jedná jen 60 dnů v roce, Hašek si ale i tak bere dovolenou

Autor: D K | středa 20.2.2013 16:11 | karma článku: 6.41 | přečteno: 341x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 24.85 | Přečteno: 429 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...