Drábek, zakázka firmě IBM bez výběrového řízení a mnoho dalšího

31. 01. 2013 16:11:11
V dalším díle seriálu reportáží z interpelací se podíváme na dotazy vznešené na jednotlivé členy vlády ze 47. schůze Poslanecké sněmovny, jež se konala 25.10.2012. Ze schůze se omluvilo několik ministrů, a proto na celou řadu dotazů nebylo odpovězeno.

V takovém případě bývají otázky předány ministrovi písemně a ten je povinen na ně do určité doby opět písemně odpovědět. Kromě toho připomínáme, že se jednalo o období posledních dní Ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka ve své funkci. A co se alespoň interpelací týče, měl v posledních dnech své funkce práce nad hlavu.

Asociální Drábek

Drábek, zdroj: ateo.cz

Věnujme se v první řadě právě interpelacím podaných na ministra Drábka. První otázku vznesla poslankyně Jana Drastichová a vůči ministrovi si nebrala velké servítky. Žádala totiž o vysvětlení důvodu vyloučení části postižených občanů z přílohy k zákony č. 329/2011 SB., kteří utrpěli amputaci končetiny. Drastichová se postižených osob zastává s argumentem, že po ztrátě končetiny jsou lidé často i výrazně omezeni v některých životních situacích, a přitom díky novému znění zákona přicházejí například o možnost příspěvku na pořízení motorového vozidla.

„Mám osobní zkušenost z každodenní reality, kdy například od počátku roku 2012 byl průkaz ZTP/P odebrán dítěti s deseticentimetrovým pahýlem jedné nohy a dalším dětem a dospívajícím i dospělým to v brzké době hrozí, což považuji za naprosto neuvěřitelné.“

Drastichová i přes Drábkovu podanou demisi vyzývá ministra k okamžité nápravě a rezort obviňuje za silnou asocialitu. Upozorňuje na pravděpodobnou hromadnou žalobu občanů v případě, že systém nebude okamžitě napraven.


Podle Drábka se měl příspěvek na motorové vozidlo sloučit do jedné dávky a tuto dávku neuděluje v první instanci MPSV, ale Úřad práce České republiky a jeho jednotlivá pracoviště na základě zdravotního posudku a sociálního šetření. Drábek dále reaguje na konkrétní příklad poslankyně Drastichové a v tomto ohledu radí individuálního opravného prostředku, který je v některých případech opravdu nutný. Závěrem slíbil, že se situací v posledních dnech své funkce bude zabývat a svému nástupci podá celistvé informace, jak v problematice pokračovat.Jaromír Drábek poslankyni v první řadě ujistil, že cílem rezortu není vylučování občanů z aktivního života, nové rozhodnutí má situaci naopak pomoci. Doporučení na úpravy zákona měla Česká republika získat od Mezinárodní zdravotnické organizace, kdy se posouzení případu má ze zdravotnické diagnózy přesunout pohled na konkrétní případ pacienta, na jeho sociální prostředí, ve kterém se pohybuje a na jeho potřeby. Mimo to Drábek dodává, že některé dnešní náhrady končetin dokážou kvalitně pomáhat ke kvalitnímu prožívání života.

Přisouzení zakázky firmě IBM bez výběrového řízení

S interpelací na Drábka vystoupil také Václav Klučka. Ten si na počátku své řeči neodpustil ironický povzdech: „Víte, nemají to ti ministři koaliční vlády jednoduché. Když je smůla, tak je smůla a lepí se to na paty.“ Svou narážku vzápětí zkonkretizoval na aktuální případ Drábka s Šiškou, kteří měli bez soutěže přisoudit miliardovou zakázku IBM. Klučka připomněl, že Antimonopolní úřad zakázku na kontrolu sociálních dávek zrušil a zakázal ministerstvu smlouvu s IBM uzavřít. O porušení zákona informoval svou zprávou také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstvo je nuceno uhradit 30 tisíc korun, jež byly utraceny za řízení. Poslanec Klučka by rád slyšel Drábkovu obhajobu a záměr ministra, zda se hodlá proti verdiktu odvolat.

Drábek navázal na Klučkovu úvodní poznámku, tentokrát však bez ironie: „Na začátek bych chtěl říct, že k žádnému porušení zákona nedošlo. To, že se některým lepí smůla na paty a novináři si vymýšlejí a přehánějí, to se prostě tak v naší zemi stává.“

Drábek následně podrobně vysvětluje proces, jakým byla zakázka přisuzována. Rezort usiloval o způsob zaplacení projektu z úspor, nikoliv ze státního rozpočtu. Tomu, kdo zakázku provádí, přichází určité procento z ušetřených peněz. Drábek přiznal, že jediným subjektem, který vyhovoval podmínkám, byla firma IBM. Na základě článku v Hospodářských novinách, pro které Drábek promluvil, se nově přihlásila firma SAS s deklarací obdobných schopností.

Ministr měl firmu vyzvat k doložení informací, že je firma schopna požadavky splnit, ta ale měla spolupráci s ministerstvem odmítnout a komunikovat výhradně prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Tímto odůvodněním se Drábek vymezuje vůči tvrzení, že byla ministerstvu udělena pokuta, jednalo se údajně o paušální náklady na řízení. Drábek dodává, že vývoj situace je vlastně nyní pro ministerstvo o dost lepší, jelikož se může rozhodnout mezi dvěma firmami.

Nezaměstnanost žen s dětmi

S poslední interpelací na ministra Drábka vystoupil Antonín Seďa. Týkala se vysoké míry nezaměstnanosti matek s malými dětmi, na které poukazuje studie Národohospodářského ústavu IDEA. Podle ní je míra daleko vyšší, než je v zemích Evropské unie a Spojených států Amerických zvykem. Poslanec Seďa tento negativní trend připisuje nedostatečné nabídce kvalitní předškolní péče a nedostatku pracovních míst se zkráceným pracovním úvazkem. Jedním dechem dodává, že stát přitom může přijít až o pět miliard ročně na nevybraných daních. Obviňuje systém pravicové politiky, díky které „třetina neúplných rodin s dětmi je ohrožena příjmovou chudobou.“

V úvodu své odpovědi na interpelaci si Drábek neodpustil poznámku na adresu poslance Sedi, podle kterého „tato vláda může za všecko včetně ropné krize ze 70. let.“ Drábek ale přiznává, že procento nezaměstnaných žen s malými dětmi skutečně nemá v ostatních evropských zemích obdobu. Důvod ale Drábek nevidí za pravicovou „škrtreformou“, jak ji nazval Seďa, jedním z důvodů ale je například pozitivní možnost čerpání rodičovského příspěvku až do čtyř let dítěte.

Mimo to zmiňuje statistiky: „Co se týká podmínek rodin s dětmi, když se podíváte na statistiky OECD, tak finanční podpora rodin s malými dětmi je v České republice nejvyšší ze všech zemí OECD.“ Upozorňuje, že tříletý nárok na uvolnění ze zaměstnání také nemá v jiných zemích obdoby, někde je zkrácen na pouhých pár týdnů. Ministr ale přiznává nedostatek pracovních příležitostí se zkráceným úvazkem a nedostatečnou kapacitu míst pro předškolní děti. Ministerstvo proto prý připravuje právní úpravu tzv. dětských skupin, kterou si pracovních již odzkoušeli přímo na ministerstvu.

Nyní ministerstvo údajně pracuje na zpřehlednění legislativy. Nově již v novém zákoníku práce platí povinnost pro zaměstnavatele zkrátit na požádání zaměstnanci úvazek, ale za podmínek, pokud toto zkrácení vážně nebrání provozu. V poslední řadě se Drábek vyjádřil i k chudobě obyvatel: „Pokud Česká republika i v současných těžkých dobách je stále na prvním místě mezi zeměmi Evropské unie, tedy zemí s nejnižší mírou ohrožení chudobou, tak si myslím, že to jasně vypovídá o tom, že tato vláda žádný sociální stát nerozvrací.“

Celý proces interpelací si můžete přečíst zde.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Dále čtěte:

Demagog.cz hodnotil výroky místopředsedů stran

Senát dnes jedná o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu

Anketa o nejhorší zákon vrcholí, vítěze čeká poprava

Autor: D K | čtvrtek 31.1.2013 16:11 | karma článku: 15.95 | přečteno: 972x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.26 | Přečteno: 268 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.10 | Přečteno: 456 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...