Nedůvěra vládě: Chyběli nezařazení poslanci schválně?

22. 01. 2013 16:11:11
Ve stínu prezidentské volby trochu zapadla jiná důležitá politická událost minulého týdne: Další pokus o vyslovení nedůvěry vládě. Jak je možné, že vláda stále drží, když její strany nemají většinu ve Sněmovně? Kdo přesně drží Nečasův kabinet "nad vodou"? Tady jsou data.

Nejprve se podívejme, která strana má vlastně ve Sněmovně kolik hlasů. Vládní ODS, TOP 09 a LIDEM dají dohromady 98 hlasů. Opoziční ČSSD, KSČM a VV mají 91 hlasů. Aby opozice svrhla vládu, potřebuje 101 hlasů, chybí jí tedy 10 hlasů. Ty musí najít mezi nezařazenými.

Ze hry je nyní David Rath, který nemůže hlasovat. Stojí za zmínku, že kdyby se vzdal mandátu, tak by místo něj nastoupil náhradník z ČSSD, který by mohl hlasovat proti vládě. Bez Ratha je nezařazených právě 10, opozice by tedy musel každého jednoho z nich přesvědčit, aby při hlasování o nedůvěře přišel a hlasoval pro. Nepřítomnost poslance při hlasování o nedůvěře vládě je totiž z hlediska výsledku hlasování stejná, jako kdyby hlasoval proti.

S jedním nezařazeným poslancem může opozice počítat určitě: Je jím Jiří Paroubek. Společně s opozicí navíc stabilně hlasuje Jiří Šlégr, na posledním hlasování o nedůvěře ale chyběl. Zbývá osm poslanců, z nichž čtyři odešli z ODS (Bém, Doktor, Fiala a Pekárek) a čtyři z Věcí veřejných (Dobeš, Kočí, Škárka a Šťovíček).

Podíváme-li se na hlasování v poslední době, ukazuje se, že všech osm těchto poslanců hlasuje spíše s vládou než s opozicí. Graf dole to přehledně ukazuje. Jde o výsledek statistické metody, která na základě vzájemné podobnosti hlasování umístí poslance do myšleného prostoru. Vzájemná blízkost dvou poslanců odpovídá tomu, do jaké míry hlasují společně. Graf vznikl ze všech hlasování ve Sněmovně od začátku listopadu 2012. Je vidět, že jen Kristýna Kočí se nachází někde "mezi" vládou a opozicí.

Opozice to tedy má těžké. Musela by přesvědčit poslance, kteří stabilně hlasují stejně jako jejich kolegové z vládních stran, aby vládu "shodili". Z těchto osmi nezařazených poslanců, kteří v poslední době hlasují shodně s vládou, jen čtyři přišli na poslední hlasování o důvěře a aktivně vládu podpořili: Byli to Bém, Dobeš, Doktor a Škárka. Naopak Fiala, Pekárek, Šťovíček a Kočí se hlasování neúčastnili.

Bylo by zajímavé dovědět se, zda nepřišli kvůli tomu, že mají zájem na zachování vlády, ale nechtějí přijít do Sněmovny a "odkrýt svoje karty" při hlasování. Nutno podotknout, že i kdyby vládní koalici přestala podporovat strana LIDEM, opozice by pořád na vyslovení nedůvěry vládě potřebovala 2 hlasy nezařazených. Těmi by mohl být Jiří Paroubek a Jiří Šlégr. Každopádně je nyní Nečasův kabinet z hlediska pokusu o vyslovení nedůvěry celkem v bezpečí.

Kamil Gregor, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!


Dále čtěte:

První prezidentský duel. Kdo v něm mluvil pravdu?

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Autor: D K | úterý 22.1.2013 16:11 | karma článku: 8.17 | přečteno: 813x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 135 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.49 | Přečteno: 549 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 521 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 470 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...