Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paroubek při interpelaci předpověděl problémy s lihovinami!

První díl seriálu o interpelacích na předsedu a členy vlády se zaměří na ústní interpelace, které byly položeny na 47. schůzi a které stojí za krátké shrnutí. Dozvíme se zde, že Jiří Paroubek již dříve varoval před vysokou mírou nelegálního pančování lihovin (a nikdo ho neposlouchal), jak vláda odkládá projednání nálezu NKÚ o korupčním jednání Lesů ČR a poklesu zahraničního obchodu.

Kauza metanolové aféry

Prvním tématem, jímž byly otevřeny ústní interpelace 25. října 2012, byl dotaz Jiřího Paroubka na metanolovou aféru. Paroubek si ve své řeči postěžoval na svůj neúspěšný návrh na zařazení bodu problematiky jedovatých lihovin, který podal v září a opakovaně v říjnu, čili ještě před rozpuknutím aféry.

Tehdy měl Paroubek poukázat na „ohromné selhání státní správy, počínaje policií přes celní správu, potravinářskou inspekci, ČOI až po hygienickou službu“. Vláda následně vydala podle Paroubka nedokonalý seznam opatření pod názvem Plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami a požadoval po Nečasovi vyjmenování jednotlivých kroků, které vláda po vypuknutí aféry podnikla.

Podle Nečase byla zadána podrobná analýza fungování jednotlivých státních institucí, včetně celní správy, policie a hygienické služby. 3. 10. 2012 vláda přijala usnesení číslo 735 (již zmíněný Plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami), v rámci něhož byla zřízena pracovní skupina, ve které jsou přítomni náměstci ministerstva zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti a zástupců lihovarnického průmyslu. Ve všech zmíněných rezortech bylo nařízeno vypracovat návrhy opatření k eliminaci černého trhu s lihovinami.

Kromě toho byly ke dni proběhlé interpelace připraveny další konkrétní kroky: Zmenšení maximálního možného objemu spotřebitelského balení lihovin ze současných šesti litrů na jeden litr (s výjimkou dárkových balení ve skle, kde je limit tří litrů); úprava trestního zákoníku v oblasti nelegální výroby alkoholu či krácení daní; přítomnost zvláštního týmu Metyl pod vedením náměstka pro službu kriminální policie; inspekční kontroly; metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví k likvidaci lihovin; bezplatné laboratorní analýzy a další.

Stenoprotokol z této interpelace si můžete prohlédnout zde.

Vláda podporuje korupční jednání Lesů ČR

Možnost interpelovat předsedu vlády využila také Kateřina Klasnová s usvědčujícím podezřením na korupční jednání Lesů ČR. Ti údajně mohou počítat s tichou podporou vlády, která od ledna neprojednala výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, jenž upozornil na porušení zákona a závažná pochybení v rámci hospodaření se státními lesy.

Nečas neprojednání nálezu NKÚ potvrdil, ale argumentoval tím, že „v době, kdy to mělo být na pořadu, měl pan ministr zemědělství jednání Rady Evropské unie pro zemědělství, byl v Bruselu a chtěl být osobně účasten tohoto bodu. Takže poté co nebudou probíhat vlády, které jsou v průběhu pléna Poslanecké sněmovny, vláda České republiky v podstatě okamžitě na prvním jednání, které bude mimo plénum Poslanecké sněmovny, bude tento kontrolní závěr projednávat.“

Stenoprotokol z této interpelace si můžete prohlédnout zde.

Pokles zahraničního obchodu

Mezi interpelacemi se objevilo i několik výzev na obhajobu řady problematických témat z mezinárodní oblasti. Například poslankyně Jana Fischerová, působící v zahraničním výboru, upozornila na výrazný pokles srpnového zahraničního obchodu s nejhorším výsledkem roku. Zároveň potvrdila stále klesající tendenci zahraničního poklesu a vyzvala premiéra k odpovědi, co hodlá pro aktuální situaci dělat.

Premiér Nečas zmínil srpnový přebytek ve výši 16,9 miliard korun a srovnal jej se srpnem předešlého roku, vůči kterému je situace o 15,6 miliard lepší, navzdory klesající dynamice exportu, která se způsobena slabší poptávkou z eurozóny. Zároveň ale přiznal, že „mírně zpomaluje a že poklesl i obrat“. Podle analytiků se prý jedná o solidní výsledek. Zároveň Nečas slíbil rekordní přebytek zahraničního obchodu, který by mohl dosáhnout až 300 miliardové hranice.

K budoucímu vývoji zahraničního exportu Nečas řekl: „Co se týká budoucnosti zahraničního obchodu České republiky, její koncept stojí na materiálu Exportní strategie pro období 2012-2020. Strategie je postavena na třech pilířích: zpravodajství pro export, rozvoj exportu a podpora obchodních příležitostí. Skládá se ze základních dvanácti projektů realizovaných sérií konkrétních opatření, jejichž cílem je restrukturalizace a zefektivnění podpory exportu. Na jednotlivé pilíře a projektové karty pak navazuje Akční plán exportu a internacionalizace.“

Stanoveno bylo také dvanáct prioritních zemí, se kterými ČR plánuje hlavní spolupráci na úkor závislosti na zemích Evropské unie (Brazílie, Čínská lidová republika, Indie, Irák, Kazachstán, Mexiko, Ruská federace, Srbsko, Turecko, Ukrajina, Spojené státy americké, Vietnam). Podle některých analýz totiž přílišná exportní závislost na eurozóně omezuje možný příliv zahraničních investic do země.

Dalším problémem je fakt, že 50 % exportu zajišťuje deset firem, na kterých je země silně závislá. Kromě závislosti teritoriální zde funguje také závislost sektorová (zejména automobilový, elektrotechnický a strojní průmysl).

Stenoprotokol z této interpelace si můžete prohlédnout zde.

Další články k interpelacím pro Vás připravujeme.

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

25. a 26. ledna 2013 se koná druhé kolo přímé volby prezidenta ČR. Shodnete se více s Karlem Schwarzenbergem nebo s Milošem Zemanem? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši obměněnou Volební kalkulačku!

Dále čtěte:

První prezidentský duel. Kdo v něm mluvil pravdu?

Statistická analýza: Voliči ČSSD podpořili Zemana místo Dienstbiera

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Autor: D K | čtvrtek 17.1.2013 16:11 | karma článku: 9,35 | přečteno: 953x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik