Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentská volba a výzkumy veřejného mínění. Jak se kdo "trefil"?

Jaká byla přesnost posledního výzkumu veřejného mínění před prvním kolem prezidentské volby od různých agentur? Tady jsou čísla.

Před volbami zveřejnily výsledky svého dotazníkového šetření celkem čtyři agentury: CVVM, Median, PPM Factum a Sanep. V tabulce nahoře vidíte počet respondentů obou těchto šetření a počet dní před prvním kolem volby, kdy byl dokončen sběr dat. Oba údaje jsou důležité: Čím více respondentů v reporezentativním vzorku, tím menší je pravděpodobná odchylka výsledků šetření od skutečných hodnot v celé populaci. A čím blíže k volbám je vzorek sebrán, tím více by měl odpovídat výsledkům voleb, protože voliči zřejmě utvářeli a měnili svoje názory těsně před volbami.

Sociolog Daniel Prokop navíc těsně před volbami přišel se svým "agregovaným modelem". Vychází z průměrů všech šetření vážených o takové proměnné jako je velikost vzorku, doba sběru nebo kvalita metodiky.

Je otázkou, zda má vůbec smysl šetření porovnávat. Jedna výtka se týká toho, že každá agenura reportovala výsledky jinak: Některá uvedla podíly hlasů pro kandidáta a podíl nerozhodnutých respondentů, jiná zase vyrobila "volební model", který již bral do úvahy možné chování nerozhodnutých nebo respondentů, kteří si nebyli jistí, zda vůbec půjdou k volbám.

Druhá výtka proti srovnávání spočívá v tom, že šetření zveřejněné měsíc před volbami si ani neklade za cíl předpovědět, jak by volby dopadly. Jeho cílem je zachytit rozdělení názorů ve společnosti v DANÉM okamžiku. Podle mého názoru ale srovnání smysl má, protože čtenář či divák, který na výsledek šetření narazí, ho s největší pravděpodobností interpetuje tak, že "takhle to dopadne". To je třeba mít na paměti, srovánáváme-li "přesnost".

"Přesností" výzkumu je tzv. index nepodobnosti (index o dissimilarity). Udává, do jaké míry se podobají dva datové soubory. Jeho výpočet je jednoduchý: Vypočítáme absolutní hodnotu rozdílu mezi výsledkem volby a výsledkem šetření u jednoho kandidáta, tyto hodnoty sečteme pro všechny kandidáty a výsledek vydělíme dvěma. Nakonec to ještě odečteme od 100. Číslo zhruba vyjadřuje, kolik procent voličů výzkum "přiřadil" ke správnému kandidátovi.

Pro zajímavost ještě přidávám výsledky dvou internetových anket, které se konaly těsně před volbami. Jde o ankety serverů Novinky.cz a Reflex.cz. Ankety nemají ani náhodou vypovídací hodnotu o výsledku voleb, protože se jich neúčastní reprezentativní vzorek všech obyvatel. Přesto je někteří před volbami považovali v duchu všeobecné nedůvěry k dotazníkovým šetřením za bernou minci (možná proto, že si v nich jejich oblíbený kandidát vedl lépe než v dotazníkových šetřeních).

Graf dole ukazuje hodnotu indexu nepodobnosti pro všechny šetření a ankety a pro agregovaný model. Je vidět, že velikost vzorku a doba sběru byly směrodatné pro "přesnost". Agentura Sanep měla velmi velký vzorek s data sbírala pouhý týden před volbami, není tedy divu, že byla "nejpřesnější". Naopak nejméně "přesná" byla agentura MEDIAN, která sbírala již měsíc před volbami. Od té doby si řada voličů utvořila názor nebo ho změnila.

Není překvapivé, že obě internetové ankety pohořely. Pokud víte o jiné anketě, kde odpovídalo hodně lidí, můžete si klidně sami spočítat podle návodu nahoře, jak byla "přesná". Schválně, zda to bude více než i u toho nejméně "přesného" šetření.

Graf dole ukazuje, jak se které průzkumy "sekly". Je patrné, že nikdo nezachytil mimořádně vysoký podíl hlasů pro Karla Schwarzenberga. K němu se zřejmě přiklonilo velké množství voličů na poslední chvíli.

Pokud jde o predikci volební účasti, agentury byly poměrně skoupé. PPM Factum odhadlovalo účast až na 69,3 %, podle MEDIANu měla dosáhnout nejméně účasti v posledních volbách do Poslanecké sněmovny (62,6 %). Nakonec to bylo ale pouze 61,3 %.

Zdroj: CVVM, MEDIAN, PPM Factum, Sanep, Aktuálně.cz (agregovaný model Daniela Soukupa), data jsou zde.

Kamil Gregor, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Jak transparentní je kampaň prezidentských kandidátů?

Jaké jsou míry prezidentských kandidátů?

Důvěra v poslance opět na dně!

Autor: D K | neděle 13.1.2013 18:11 | karma článku: 10,54 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik