Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Profil kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové

Den před konáním voleb Vám představujeme kandidátku Janu Bobošíkovu známou svým protievropským postojem, bojem proti byrokracii všeho typu. Její život byl a stále je velmi pestrý. Počínaje krátkou epizodou na pozici ředitelky zpravodajtví v ČT a konče kandidaturou na prezidentku České republiky.

Ing. Jana Bobošíková se narodila 29.8.1964 v Praze, mluví anglicky, francouzsky a rusky. V roce 1987 promovala na Vysoké škole ekonomické (Fakulta obchodní), získala titul Ing. Mezi léty 1988 a 1990 studoval a pedagogický postgraduál na Národohospodářské fakultě VŠE. Byla členkou ústředního výboru Socialistického svazu mládeže. Její profesní život je spjat s redaktorskou činností. Od roku 1989 do roku 1999 působila v České (Československé) televizi na pozici redaktorky. Výjimkou byly roky 1993 a 1994, kdy působila jako redaktorka Hospodářských novin. V roce 2000 byla poradkyní Václava Klause, tehdejšího předsedy Poslanecké sněmovny.

Na sklonku roku 2000, v období začínající krize ČT, byla na krátko zvolena do pozice ředitelky Redakce zpravodajství. Byla do funkce dosazena tehdejším ředitel ČT Jiřím Hodačem, proti jehož zvolení pracovníci ČT stávkovali. (Rada ČT byla zvolena za nejasných okolností dle Opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.) Mezi léty 2001 a 2002 byla šéfredaktorkou a spolumajitelkou internetového deníku Nová média. Od roku 2001 do roku 2004 byla moderátorkou politické talkshow Sedmička TV Nova. V roce 2009 neúspěšně kandidovala na post generální ředitelky ČT. Od stejného roku je odbornou asistentkou na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze. Od r. 2000 do r. 2008 byla členkou dozorčí rady firmy Sklárna Heřmanova Huť, a.s.

Politickou kariéru započala v roce 2004, kdy byla jako nezávislá kandidátka zvolena do Evropského parlamentu. Zde byla členkou Výboru pro regionální rozvoj (celé volební období) a členkou Dočasného výboru pro politické výzvy a rozpočtové prostředky rozšířené Unie v letech 2007 - 2012 (do r. 2005). Během tohoto období se věnuje i domácí politice. V roce 2006 spoluzakládá stranu Politika 21, po dobu existence uskupení je na pozici předsedkyně. V roce 2009 strana utvořila koalici se stranou Suverenita - Strana zdravého rozumu. V témže roce neúspěšně obhajuje mandát v Evropském parlamentu. O rok později kandiduje ve volbách do Senátu (v Praze 10), jako lídr pražské kandidátky ve volbách do Poslanecké sněmovny a jako lídr kandidátky v komunálních volbách (hl. m. Praha), ve všech případech neúspěšně. V roce 2011 založila stranu Suverenita - Blok Jany Bobošíkové, které dodnes předsedá.

Prezidentskou kandidátkou byla dvakrát. Poprvé před pěti lety (nominace KSČM), avšak po předneseném projevu svou kandidaturu stáhla. Do boje o Hrad jde podruhé jako kandidátka, která získala podporu občanů.

V druhé části článku Vám představíme názory Jany Bobošíkové. Představme si ji jako Šéfku. Šéfka by měla absolutní moc nad Firmou. Zaměstnanci by neměli jednoduché zaměstnání, hrozili by jim vysoké tresty za neodvedení práce. „Teď řeknu svůj osobní názor, nikoli stanovisko Suverenity. Diskuse o trestu smrti by se měla otevřít. Myslím si, že jeho zrušení nebylo dostatečně vyargumentováno. Spíše bylo motivováno politicky s tím, že se takový způsob trestu nelíbí Evropské unii.“  (parlamentnilisty.cz, 14.5.2012)

Samozřejmě by Šéfka ve své Firmě nepodporovala odbory a uskupení jejich zaměstnanců. „Teď vím, že za to strašně dostanu, ale já bych prostě nedala ani korunu nevládním organizacím. Ať si všechno hradí ze svého(…)“ (parlamentnilisty.cz, 4.12.2012)

Moc klidu na práci by neměl ani vyšší management. „Já si nemyslím, že jenom pruzení je cesta, jak dosáhnout svého, ale já dokonce na jednom fóru jsem se vyjádřila, že bych dělala na tu vládu doslova přepadovky. (…)Já pokud bych tu pravomoc měla, tak bych, neříkám, že bych to dělala často nebo každý týden, ale velmi bych se zajímala o činnost vlády a nepovažovala bych za nutné něco takového dopředu avizovat, jako že přijede ten velkomožný pán z Hradu, ale normálně bych se snažil ty věci rozkrývat, zajímat se o ně a hlavně je nezametat pod koberec.“  (ČT 24, 26.11.2012)

Jako správná Šéfka musí mít i svého Smitherse. Možná její stranická kolegyně Jana Wolfová, která ji (pod jiným jménem) položila otázku, která ji šla na ruku: „Říkají o Vás, že jste nahnědlá, přitom jste největším sponzorem Lidic. Jak to jde dohromady?“ (iDNES.cz, 22.10.2012) Pojem nahnědlá má odkazovat na údajnou fašistickou ideologii strany. A snad každý ví, jaký vztah by měla Šéfka s vyšším orgánem ovlivňujícím činnost Firmy. „Evropský záchranný mechanismus je poslední pokus těch, kteří způsobili současné problémy, aby za ně zaplatili jiní.“ (iDNES.cz, 11.12.2012) „Žila jsem mezi eurohujery pět let. Umím si představit, jaká pomsta by naši zemi potkala, kdybychom ze dne na den odešli. To bychom strašně dostali.“ (iDNES.cz, 11.12.2012)

Silně mi tato představa připomíná propagandistický film Botostroj (1954), jako záporná postava pan Šéf (Tomáš Baťa) a jako kladná jakýsi mladý komunista. Základní zápletkou je, že pan Šéf je imperialista, který se snaží komunisty zničit. Zde jediný rozpor. (JB odpovídala na otázku ohledně kandidatury na prezidenta v r. 2008 po nominaci KSČM) „No a? Já teď nerozumím otázce, já, pane redaktore, jediné, co vím, že v uplynulých 22 letech jsme zde měli čtyři premiéry v takzvané svobodné společnosti, kteří byli členy té KSČ, nikoliv té KSČM, za kterou já jsem kandidovala, a že i dnes jsou zde vládní strany, které jsou doslova prošpikované bývalými členy KSČ, takže já opravdu nevím, co ode mne chcete slyšet. Ano KSČ, která podle ústavního článku 4 držela celou společnost pod krkem, byla zločinecká organizace. KSČM je, ať se vám to líbí, nebo ne, součástí našeho parlamentního systému. Já tuto stranu nevolím, ale respektuji to, že to tak je.“ (Česká televize.cz, 22.11.2012)

Ale Jana Bobošíková je hlavně podnikatelkou. Snad každý totiž ví, že byznys je něco, v čem poznáváte každodenní život, v čem poznáváte ta nejrůznější omezení, nařízení, v podstatě jak věci fungují, poznáváte pracovní právo, daňové zákony a máte daleko lepší vhled do každodenního života než třeba pouze z poslanecké lavice nebo pouze z křesla předsedkyně nějaké politické strany.“ (ČT 24, 26.11.2012)

Strukturovaný životopis Jany Bobošíkové si můžete prohlédnout na stránkách občanského sdružení NašiPolitici.cz. Na tomtéž webu zde je taktéž uveden volební tým Jany Bobošíkové a hodnocení transparentnosti politické kampaně.

Další profily prezidentských kandidátů:

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Profil kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Profil kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové

Profil kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga

Profil kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

(zbývající profily budou následovat)

Jiří Rameš, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku

Dále čtěte

Jaké jsou míry prezidentských kandidátů?

Důvěra v poslance opět na dně!

Kdopak nám to v Hyde Parku nejvíce lhal?

Autor: D K | čtvrtek 10.1.2013 18:11 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik