Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Současný místopředseda Senátu Parlamentu České Republiky a prezidentský kandidát se narodil roku 1944 v Mladé Boleslavi. Vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a posléze působil v liberecké nemocnici nejprve na chirurgickém, později na rentgenologickém oddělení. Více zajímavostí o životě Přemysla Sobotky se dozvíte v článku...

Svou politickou kariéru začal až po Sametové revoluci. Stál u vzniku Občanského fóra a v roce 1991 se podílel na založení liberecké ODS. V roce 1992 byl poté zvolen zastupitelem města Liberec. Senátorem pro volební obvod Liberec se stal poprvé roku 1996, mandát se mu podařilo obhájit také v roce 1998 a 2004. V období 1996-2004 navíc působil jako místopředseda Senátu. Funkci předsedy zastával v letech 2004-2006.

Během svého působení v Občanské demokratické straně se Sobotka několikrát dostal do popředí zájmu veřejnosti. V roce 2002 po neúspěchu ODS ve volbách se rozhodl rezignovat na členství ve stranickém grémiu a ve výkonné radě. Dle vlastních slov tento čin vycházel ze snahy nést zodpovědnost za volební neúspěch, což měli podle něj učinit i další členové strany. Sobotkovi se nelíbilo, že prohra ve volbách nebyla v rámci strany dostatečně řešena a k výsledkům voleb převládnul především pasivní postoj.

V médiích se často spekuluje, jak velký je vliv Přemysla Sobotky na obsazování postu předsedy ODS. Bývalého předsedu Miroslava Topolánka prý nejprve prosazoval také především on a nakonec podle některých domněnek stál i za jeho odchodem z ODS. Sobotka se dostal do sporu s Topolánkem v roce 2010. V reakci na Topolánkův způsob vyjadřování v rozhovorech poskytovaných médiím, vyzval Sobotka tehdejšího předsedu, aby odstoupil z čela jihomoravské kandidátky a zvážil i svoji pozici předsedy.

Topolánek se při kontaktu s veřejností a médii velmi často prezentoval vulgárními výrazy, největší vlnu kritika však vyvolal svým rozhovorem pro časopis Lui, kde navíc pronesl urážlivé poznámky vůči homosexuálům, církvi a Židům. Tyto výroky navíc vztáhnul jmenovitě také k několika politikům. Sobotka tehdy prohlásil, že je znechucen Topolánkovým vystupováním jakožto předsedy ODS. Na Topolánka byl vyvinut značný mediální tlak a rozhodl se na svou funkci rezignovat. Pozorovatelé politického dění však nadále přikládají Sobotkovu mediálnímu vyjádření velký vliv na celý tento proces.

Podle některých by zmiňovaný skandál, jakožto ostatně už i pár předchozích, brzy zase upadl v zapomnění. Nicméně Sobotkova výzva a veřejné odsouzení tohoto počinu nešlo vzhledem k jeho vysoké politické funkci pominout. Topolánek v důsledku toho Sobotku obvinil ze spiknutí a označil ho za iniciátora celé této akce, jejíž účelem bylo vyvolat vnitrostranický puč. Sobotka na nastalou situaci reagoval rezignací na členství ve stranickém grémiu. Dle vlastních slov nechtěl způsobovat komplikace ve straně.

Nicméně ani s Topolánkovým nástupce, Petrem Nečasem, se Sobotka ne vždy shodl. Jako jediný nesouhlasil s Nečasovým odvoláním ministerstva spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Nelíbila se mu absence podrobného zdůvodnění odvolání a rychlost, s jakou bylo vše provedeno.

Ze své pozice senátora se Sobotka vyjádřil také k několika politickým kauzám. Například v případu kontroverzních výroků bývalé senátorky a současné starostky ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové, která na jedné nahrávce sama sebe označuje za rasistku a pronáší další rasistické poznámky zaměřené proti romskému obyvatelstvu. Sobotka v reakci na zveřejnění nahrávky prohlásil, že by v případě zahájení trestního stíhání Liany Janáčkové hlasoval pro její vydání policii.

S Vlastou Parkanovou se Sobotka dostal do sporu ohledně přítomnosti ministrů na jednáních Senátu. Parkanová se jakožto ministryně spravedlnost nedostavila k projednávání vládního návrhu, který spadal pod její ministerstvo. Několika senátory včetně Přemysla Sobotky za to byla následně kritizována. Parkanová však kritiku odmítla s tím, že se jednalo o nepříliš důležitý zákon a ministři nejsou povinni na tato jednání chodit. Sobotka nicméně tento přístup označil za projev podceňování senátu a snižování jeho důležitosti.

Dále na sebe Sobotka také upozornil svým postojem k finanční transparentnosti politiků. Poslance ODS Vlastimila Tlustého vyzval, aby uvedl jména věřitelů, kteří mu poskytli velký finanční obnos při stavbě jeho rodinného domu. Tlustý však této výzvě nevyhověl, svým věřitelům slíbil anonymitu a nehodlal tedy prozradit jejich totožnost.

Svůj úmysl kandidovat na prezidenta České republiky oficiálně oznámil v září roku 2011. Sobotka tím také požádal o podporu kandidatury v rámci své strany. Do primárních voleb měli být původně vysláni tři členové ODS. Kromě Přemysla Sobotky to byla také Miroslava Němcová a Evžen Tošenovský. Miroslava Němcová však ještě před jejich konáním kandidaturu vzdala, jelikož za svou pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny cítila odpovědnost a svým odchodem by mohla současnou politickou situaci zproblematizovat. V prvních primárních volbách ODS, jichž se účastnila třetina členů strany, Sobotka tedy svého jediného kandidáta Tošenovského porazil.

Přemysl Sobotka původně uvedl, že jeho prezidentská kampaň se bude z hlediska financí pohybovat okolo osmi milionů, nakonec mu však ODS přispěla milionů patnáct. Z části si prý Sobotka kampaň financoval i sám, nicméně přesnou sumu neuvedl. V médiích se k případnému postu prezidenta vyjádřila i manželka Přemysla Sobotky, nicméně velkou podporu mu neprojevila. Spíše naopak, což nebývá u „potenciálních prvních dam“ obvyklé. Radmila Sobotková by prý v případě zvolení svého manžela do funkce prezidenta zažádala o rozvod.

V rámci své prezidentské kampaně, jíž volební tým pojal zejména přes webové stránky, tištěná média a billboardy, představil Sobotka svůj „politický program“ a navrhl některé změny, kterými by chtěl současnou politickou scénu více stabilizovat. První z nich je přímá volba poslanců. Lidé by nevolili přímo stranickou kandidátku, nýbrž jednotlivé politiky přímo. Tímto opatřením by se mělo zlepšit ztotožnění občanů s poslanci a zároveň by se jím přešlo z poměrného volebního systému na většinový. Dále navrhuje zachovat současnou měnu, neboť česká koruna je poměrně silná. Přechod na euro by mohl ekonomickou situaci v zemi výrazně zhoršit. O případném euru by se navíc podle něj mělo hlasovat jedině v referendu. V prezidentském dotazníku vypracovaném internetovým serverem ihned.cz Sobotka vyjádřil také své postoje i k dalším tématům, o nichž se v současné politice debatuje. Podpořil zavedení školného, ovšem ve vyhovující míře. Výše školného musí být taková, aby bylo skutečně smysluplné a naopak od studia neodrazovalo. V jaderné energetice vidí budoucnost a je pro povolení užívání marihuany pro lékařské účely. Zároveň vyslovil svou podporu registrovanému manželství.

Sobotka je znám svým otevřeným negativním postojem vůči komunismu. V médiích se vyjádřil, že na post prezidenta by rezignoval, pokud by měl jmenovat vládu s účastí komunistů. Tento výrok byl ihned kritizován ze strany předsedkyně okresní liberecké KSČM Dany Lysákové. Lysáková Sobotkovi připomněla, že před Sametovou revolucí sám navštěvoval po dobu dvou let Vysoké učení marxismu leninismu (VUML). Sobotka toto studium vysvětluje jako nutnost ke složení druhé atestace, bez něj by se nemohl věnovat medicíně a rozvíjet svou kariéru na rentgenologickém oddělení. Lysáková však nutnost studia VUML zpochybnila a Sobotku označila za politika se „selektivní pamětí“, který změnil politický názor, když to bylo zapotřebí.

Poté, co se k nadcházejícím prezidentským volbám vyjádřil i současný prezident Václav Klaus, jenž vyslovil ze všech kandidátů největší podporu Miloši Zemanovi, neskrýval Sobotka jisté zklamání, jelikož právě představuje kandidáta strany, kterou Václav Klaus založil a jedenáct let jí předsedal. Sobotka projev důvěry Zemanovi označil jen jako další možnou dohodu mezi těmito dvěma politiky a považuje za reálné, že v případě zvolení by Miloš Zeman dosadil Václava Klause do pozice premiéra.

Strukturovaný životopis Přemysla Sobotky si můžete prohlédnout na stránkách občanského sdružení NašiPolitici.cz. Na tomtéž webu zde je taktéž uveden volební tým Přemysla Sobotky a hodnocení transparentnosti politické kampaně. V následujících dnech budeme zveřejňovat další profily kandidátů na prezidenta.

Další profily prezidentských kandidátů:

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Profil kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze

Profil kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové

Profil kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga

Profil kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

Profil kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové

(zbývající profily budou následovat)

Veronika Abrhámová, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku

Dále čtěte

Kdopak nám to v Hyde Parku nejvíce lhal?

15 otázek pro kandidáty na Hrad

Chceme někoho jiného než Zemana a Fischera! 

Autor: D K | pondělí 7.1.2013 16:11 | karma článku: 8,83 | přečteno: 1801x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik