Profil kandidáta na prezidenta Vladimíra Franze

4. 01. 2013 16:11:11
Jedním z nejkontroverznějších adeptů na prezidentské křeslo je prof. JUDr. Vladimír Franz. Je silnou kulturní osobností – patří mezi nejvýznamnější české hudební skladatele, je také výtvarníkem a pedagogem. Obzvláště pro své působení na školní půdě je oblíbený mezi studenty. Bude mu jejich podpora stačit? Pokud se i vy chystáte Vladimíra Franze volit, podívejte se s námi na jeho dosavadní kariéru a na shrnutí dosavadní politické kampaně.

Pro začátek zběžně připomeneme základní informace o Vladimírovi Franzovi. Po vystudování gymnázia byl přijat na studia na Právnické fakultě a ve volném čase rozhodně nezahálel. Během studia totiž chodil na soukromé hodiny malby ke Karlovi Součkovi a Andrejovi Bělocvětovovi, na hodiny skladby k Miroslavovi Raichlovi a Vladimírovi Sommerovi, na hodiny dějin umění k Jaromírovi Homolkovi a na hodiny dějin hudby k Jaromírovi Kinclovi. Po vystudování se ale právnické profesi nevěnoval, zejména kvůli nesouhlasu s režimem, který tu v osmdesátých letech vládl. Místo toho si prošel několika dělnickými činnostmi.

V osmdesátých letech spoluzaložil divadlo Kytka, stal se místním scénografem a skladatelem (na svém účtu má například více než 140 divadelních představení, ke kterým složil hudbu). Později působil i v Divadle pracujících v Mostě, kde se stal korepetitorem a autorem hudby a také učil na učilišti. Jako pedagog působí na Divadelní fakultě a Filmové fakultě AMU a dále na FAVU v Brně.V roce 2004 se stal profesorem dramatického umění, konkrétně dramaturgie činoherního divadla. Dosud získal šestkrát cenu Alfreda Radoka (1998, 2000, 2002, 2005, 2006 a 2007), v roce 2001 Cenu Divadelních novin a v roce 2011 cenu OSA.

Kromě své učitelské činnosti se věnuje také činnosti podnikatelské. Od roku 1992 je soukromým podnikatelem v oblasti umělecké tetováže, dále se v roce 2001 stal společníkem ve společnosti Na Skalce 9, s.r.o. a od roku 2011 je jejím prvním jednatelem. Vedle toho je členem dozorčí rady firmy NORS BOHEMIAE, o.p.s.

Nyní se ale zaměřme na Franzovu prezidentskou kampaň. Do prvního kola voleb nám chybí pár dnů, drtivá většina rozhovorů a diskuzí již proběhla, a proto by měla být prioritní stanoviska všech kandidátů jasná. Pojďme si představit hlavní body volební kampaně Vladimíra Franze.

Třiapadesátiletý umělec byl ke kandidatuře vyzván iniciativou Vladimír Franz prezidentem. Z původního žertu se stala skutečnost. Díky silné podpoře občanů začal svou kandidaturu brát vážně a snad už se nechce stát prezidentem jen proto, že by mohl malovat v ateliéru v Lánech. Jeho občanská iniciativa pro něj dokázala získat daleko více, než byl potřebný limit 50 000 podpisů. Úspěch je o to vyšší, že nejednali se žádnou politickou stranou a slíbili, že tak nebudou jednat ani v budoucnu.Zdroj: http://vladimirfranz.cz/download/vfpletak.pdf
Tato iniciativa totiž s ukončením voleb zaniká. Franz je tedy opravdovým nezávislým kandidátem navrženým občany „zdola“. Iniciativa na svém webu zveřejnila deset důvodů, proč podpořit jejich kandidáta:

Sám Franz doufá, že jej lidé v kampani nebudou hodnotit za vzhled, ale za to, co v dosavadní kariéře dokázal a jaké hodnoty vyznává. Paradoxně ale zejména u mladých lidí a studentů za svůj kontroverzní zjev získal velké množství sympatií a jeho volební tým šel v kampani ještě dál – vedle volebního programu můžete získat také „omalovánku“, kde si můžete Franzovu tvář vybarvit podle libosti. Kampani proto nechybí ani lidský humor a odvaha poukázat na svou konktroverzní stránku.

Zdroj: http://vladimirfranz.cz/wp-content/uploads/2012/08/Prezidentska-omalovanka-a3.pdf

Přejděme ale ke konkrétním bodům, ke kterým se Franz na svých oficiálních stránkách vyjadřuje. Důraz klade na politickou kulturu, která je úzce provázána se stavem společnosti. Za velký problém považuje českou korupci, proti níž by se mělo bojovat sebevědomou policejní institucí, státním zastupitelstvím a nezávislými soudy. Omezil by politickou imunitu – nikoliv však prezidentskou (čili potenciálně tu vlastní). Rád by legalizoval konopí – v tomto bodě ale některé občany možná zklame, že pouze pro léčebné účely. Studentskou podporu neodrazuje ani Franzův souhlas s platbou školného na státních vysokých školách. Mnohé naopak možná potěší souhlas se zrušením zdravotnických poplatků. Je eurorealistou, aktuálně by však se zavedením eura nesouhlasil.

V některých bodech ale jasný názor na stěžejní unijní problematiku nemá. Ve Volební kalkulačce se například nevyjádřil na otázky, zda by v České republice měla platit smlouva ACTA či zda přijmout Evropský stabilizační pakt. Jasný názor nevyslovil ani v případě dostavby Temelína.

S čím naopak souhlasí, jsou církevní restituce. V tomto případě ale navrhuje kontrolu navráceného majektu Nejvyšším kontrolním úřadem, aby se vědělo, jak církev se získaným majetkem zachází. A tady Franz tvrdě naráží na kritiku svého dlouholetého přítele Jiřího X. Doležala, který v Reflexu napsal, že „nechápe ani základní principy fungování demokracie. Neví, že v demokratické zemi vláda nesmí soukromým vlastníkům mluvit do toho, co dělají se svým majetkem. Ani když jde o majetek restituovaný“. (http://www.reflex.cz/clanek/nazory/48982/prezidentsky-kandidat-vladimir-franz-je-parodie-na-sebe-sameho.html)

Pro mnoho lidí je Franz tou pravou volbou proto, že dosud stál mimo politickou scénu a je tak „čistý“. Tento bod ale mnoho osobností naopak kritizuje, protože upozorňují na problém absence politických zkušeností , jež mohou napáchat i více škody než užitku. Silnou diskuzi tímto argumentem rozesel například šéfredaktor Respektu Erik Tabery (http://respekt.ihned.cz/volby-prezidenta/c1-58960750-proc-by-franz-nemel-byt-prezident). S ohledem na politický program se ani nedá mluvit o jasném přiklonění k levicovým či pravicovým zásadám.

Aby byla kritika (téměř) kompletní, nutno na závěr zmínit nedávnou mediální kauzu. Ta se týkala devadesátých let, kdy se Franz zúčastnil několika koncertů skupiny Orlík, jejíž texty měly často rasistický podtext. Franz ale jakékoli sympatie popírá: „Viděl jsem asi dvě zkoušky a asi tři koncerty, víc to nebylo. Mne zajímal Dan Landa, kterýho jsem si jaksi studoval z hlediska potenciálního zpěváka šansonu,... O textech Orlíků jsem si nic hezkého nemyslel, byly slabomyslný,“ řekl pro server iDNES.cz (http://zpravy.idnes.cz/franz-bere-kandidaturu-na-hrad-vazne-d7n-/domaci.aspx?c=A120807_113609_domaci_jj).

Toto je základní výčet kladných i záporných vlastností, které nám profesor Vladimír Franz, jakožto třetí prezident České republiky může nabídnout. Zda je lepší či horší než ostatní kandidáti, máte čas promyslet do 11.-12.1.2013.

Strukturovaný životopis Vladimíra Franze si můžete prohlédnout na stránkách občanského sdružení NašiPolitici.cz. Na tomtéž webu zde je taktéž uveden volební tým Vladimíra Franze a hodnocení transparentnosti politické kampaně. V následujících dnech budeme zveřejňovat další profily kandidátů na prezidenta.

Další profily prezidentských kandidátů:

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Profil kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky

Profil kandidátky na prezidenta Zuzany Roithové

Profil kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga

Profil kandidáta na prezidenta Jiřího Dienstbiera

Profil kandidátky na prezidenta Jany Bobošíkové

(zbývající profily budou následovat)

Andrea Kubíková, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


11. a 12. ledna 2013 se koná první kolo přímé volby prezidenta ČR. Víte, který kandidát se staví k problémům stejně jako Vy? Kdo Vás chce doopravdy zastupovat? Zkuste si naši Volební kalkulačku


Dále čtěte

Informační web nejen o prezidentských kandidátech

Profil kandidátky na prezidenta Taťány Fischerové

Co všechno by na sebe měla prozradit transparentní strana?

Autor: D K | pátek 4.1.2013 16:11 | karma článku: 13.50 | přečteno: 2290x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...