Reakce na: "volební kalkulačka skrytě nadržuje některým kandidátům“

5. 12. 2012 20:12:00
"To zní skoro jako špatný vtip, ne? Ať odpovím, co odpovím, vždycky se na prvních místech zobrazí Fischer a na těch posledních Roithová. Co na to všechno říci? V pořádku. Může to být zaplacená věc. Může to být eskalace osobních sympatií a antipatií." Reakce Kohovolit.eu na tyto obvinění dále v článku.

Možná se to stalo i Vám, při vyplňování volební kalkulačky jste neměli dostatek času a tak jste zvolili metodu rychlého proklikání všech otázek a doufali, že někde na konci bude něco zajímavého, třeba souhrnný seznam všech odpovědí kandidátů na prezidenta. Sám jsem tento postup minimálně jednou použil, abych někomu ukázal tabulku s odpověďmi kandidátů.

Podobné to měl i autor blogu normostranky.woreshack.cz , který svou zkušenost popsal následovně:

Odpovědi a řazení kandidátů při odpovědích "ano"

Jednoho večera jsem úplně náhodou zabrouzdal na stránky volebnikalkulacka.cz. V nějakém náhlém zkratu jsem začal vyplňovat své preference, ale někdy u 8. otázky mi došlo, že to asi nebude na těch avizovaných 5 minut. Protože mě tlačil čas, proklikal jsem se přes tlačítko „nevím/je mi to jedno“ až na konec testu. Výsledek byl podivný. Proto jsem celý test opakoval a tentokrát jsem tlačítko „nevím/je mi to jedno“ používal už od první otázky. Výsledek? „Dle zadaných odpovědí je Vám nejblíže se shodou 0 % : Jan Fischer“. Co to má být?

Následovalo obvinění: "Někdo zkrátka musel aplikaci napsat tak, aby se v případě shody objevil zrovna Jan Fischer." Navrhuje rovněž řešení: "Proč takovéto případy neseřadí stejné kandidáty třeba podle abecedy"

Kandidáti ve volební kalkulačce jsou při shodě řazeni dle určitého klíče, dokonce i abecedně, jak autor blogu navrhuje. Jde ovšem o abecední seznam dle jména a nikoliv příjmení. Jistě každého napadne, že mělo být zvoleno spíše příjmení. Dle mých informací byla na počátku při vytváření zdrojových informací vytvořena tabulka s celým jménem kandidáta ve formátu "Jan Fischer", "Jiří Dienstbier" atd. Následně byl tento sloupec abecedně seřazen a na první místo se logicky dostal Jan Fischer. Při další práci s daty byl přidán k datům další sloupec, kde bylo pro větší přehlednost použito již jen příjmení. Řazení kandidátů ale bylo stále dle abecedně seřazeného prvního sloupce ve formátu "jméno příjmení".

Autor kritického článku následně sestavil graf, kde vždy na jednu z otázek odpověděl "ano" a následně vyhodnotil test. Jako první se mu objevil Jan Fischer celkem 29krát ze 45 otázek.

Pokud pomineme chybu ve výpočtu, jelikož Jan Fischer se na prvním místě mohl objevit pouze 28krát (viz podrobná tabulka číslo 1 s odpověďmi kandidátů a jejich seřazení). Celkem 26krát za to, že vyslovil na otázku "ano", což automaticky znamená první místo a poté ještě dvakrát za to, že všichni kandidáti odpověděli "ne", což ho opět automaticky postavilo na první místo. Z přiložené souhrnné tabulky číslo 2 lze velmi dobře poznat, co způsobilo abecední řazení kandidátů. Pořadí dle jména přímou úměrou ovlivňovalo umístění kandidáta při procentuální shodě více kandidátů. Abecední seřazení nemělo žádný skrytý úmysl a každé nenáhodné řazení by způsobilo velmi podobný výsledek.

Souhrnná tabulka s pořadím kandidátů při odpovědích "ano"

Je nezbytné dodat, že sám autor blogu po rychlé a vstřícné komunikaci s týmem Kohovolit i samotnými čtenáři svého blogu změnil své původně velmi negativní stanovisko k volební kalkulačce. Velmi konstruktivně navrhl možné změny, které by celý problém vyřešily. Nově byl tedy již matematikem a programátorem Michalem Škopem přidán právě náhodný element, aby se při procentuální shodě několika kandidátů jejich pořadí generovalo náhodně.

Na závěr nezbývá než dodat, že povinností občanského sdružení Kohovolit.eu je být příkladem v transparentnosti a poskytování informací veřejnosti. Nejinak tomu je i v tomto případě, oceňujeme jakékoliv konstruktivní návrhy a dotazy. Samozřejmě i ty kritické, neboť ty nejvíce nám pomáhají se neustále zlepšovat.

Dále Vám nabízíme možnost si vyzkoušet tuto drobnou kosmetickou úpravu na vlastní kůži ve volební kalkulačce pro prezidentské volby.

David Kaňok, KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Dále čtěte

Nastal čas učinit přítrž byrokratickým nesmyslům

Ve Finsku falešné podpisy u petic nejsou. Aneb co je Open Ministry

Na co se máme zeptat ČT ohledně manipulací hlasování v Hyde Parku?

Autor: D K | středa 5.12.2012 20:12 | karma článku: 12.58 | přečteno: 2092x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.18 | Přečteno: 531 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...