Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nemluvil pravdu v Otázkách VM? (Speciál – Královéhradecký kraj)

Říkají hosté speciálu Otázek Václava Moravce pravdu? Pojďme se podívat na analýzu pravdivosti jejich výroků z pera tvůrců webu Demagog.cz.

Demagog.cz zjišťuje, zda politici říkají pravdu. Každý týden je na tomto webu zveřejněna zevrubná analýza faktických výroků, které zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce. Více o projektu se dozvíte zde. Protože nám tato činnost připadá užitečná, přinášíme vám stručné shrnutí.

V Královéhradeckém kraji se 11. Září konala další část speciálu Otázek zaměřeného na krajské volby. Představili se lídři 6 nejsilnějších stran v regionu. Diskuze se věnovala především otázkám školství a zdravotnictví. 

Pavel Bělobrádek za KDU-ČSL přinesl 2 pravdivé výroky, 1 nepravdivý, 1 zavádějící a 3 neověřitelné.

Chybná byla informace o 14 tisících míst na středních školách v kraji. Podle údajů Školského informačního portálu Královéhradeckého kraje činí číslo v tomto školním roce pouze 12 387.

Jako zavádějící vyhodnotili analytici Bělobrádkovo tvrzení, že mezi lety 2010-2011 propustil jakožto předseda KDU-ČSL 60% členů a snížil tak výrazně zadlužení strany. Ve výročních finančních zprávách lze dohledat, že straně se skutečně povedlo zlikvidovat velkou část svých dluhů, avšak procentuální podíl propuštěných členů je menší (viz. výpočty na Demagog.cz).

Rudolf Cogan (TOP 09) se vedle 4 pravdivých výroků a 1 neověřitelného dopustil taktéž 1 mýlky.

Jedná se o výrok, podle něhož nyní kraj zřizuje 48 škol. Ze seznamu škol, jejichž zřizovatelem je Královéhradecký kraj totiž vyplívá, že takových vzdělávacích zařízení je 53.

Vladimír Dryml za SPOZ má na kontě 10 pravdivých výroků, 1 nepravdivý, 2 zavádějící a 1 neověřitelný.

O nepravdu šlo v případě, kdy senátor tvrdil, že do konce roku by měla být platná zákonná norma zakazující těžbu břidlicového plynu. Ta zatím existuje v podobě senátního návrhu, který se ještě ani nedostal do poslanecké sněmovny a uvedený časový rámec tak není reálný.

Zavádějící bylo Drymlovo tvrzení, že z posledních krajských voleb měl vzejít jako hejtman právě on, neboť měl o více než 8 tisíc preferenčních hlasů více než současný hejtman. Je sice pravdou, že Dryml několikanásobně převýšil svého tehdejšího spolustraníka co do preferenčních hlasů, avšak na kandidátce byl až jako desátý. A hejtmanem se stává lídr vítězné strany, jímž skutečně byl současný hejtman.

Sporný je i Drymlův výrok o jeho úmyslu zapojit občany do rozhodování prostřednictvím krajských referend, jak údajně stojí i v programu strany SPOZ. V programu partaje je zmíněno hledání inspirace u Švýcarska (jehož tzv. kantony skutečně mají právo referenda, pozn.). V celostátním ani krajském programu Zemanovců se však přímo o krajské formě referenda explicitně nic nepíše.

Lubomír Franc za ČSSD vyřkl 7 pravdivých výroků, 2 nepravdivé, 1 zavádějící a 5 neověřitelných.

Při diskuzi o nemocnici v Náchodě Franc prohlásil, že v letošním roce hlasoval Miloslav Plass (zastupitel za ODS) pro úvěr a pro schválení rozpočtu na nemocnici. Dle dokumentu z hlasování však dotyčný o návrhu vůbec nehlasoval.

Mylná byla taktéž informace, že kraj dal v posledních letech 250 milionů korun do vybavení center odborného vzdělání (především technického a učňovského školství). Analytici však dohledali, že KHK doposud investoval do center odborného vzdělávání "pouhých" 196 mil. Kč, navíc 3 z celkových 8 center dosud nejsou dokončena.

Franc vyřkl také jeden zavádějící výrok, podle nějž jde na sbor dobrovolných hasičů v Královéhradeckém kraji každoročně 7 milionů korun. Z příslušných zdrojů ovšem vyplívá, že z uvedené finanční částky je část určena hasičskému záchrannému sboru kraje. K dobrovolným hasičům tedy nejde celých 7 milionů.

Miroslav Plass (ODS) je autorem 7 pravdivých tvrzení a 2 zavádějících.

Problematické sdělení týkající se těžby břidličného plynu znělo následovně: „Na Náchodsku se těžit nebude. Nesouhlasí s tím jak místní samosprávy, tak krajská samospráva. To je dané. A ministerstvo nesouhlasí taky.“ Kraj a obce se proti těžbě skutečně vyhradily, avšak postoj Ministerstva životního prostředí, který hraje významnou roli, dosud není vyjasněn.

Sporné je též tvrzení, že ODS během své vlády v kraji „zvedla z dluhů krajské zdravotnictví“. Je faktem, že se ve zmíněném období podařilo snížit dluhy nemocnic v regionu, ne však úplně. Některá zařízení stále dluží objemné částky.

Otakar Ruml z KSČM uvedl v pořadu 3 pravdivé výroky.

Plné znění analýzy pořadu najdete na webu Demagog.cz.

Robert Hübner, KohoVolit.eu. Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Autor: D K | středa 19.9.2012 16:11 | karma článku: 5,88 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik