Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce vládnout Libereckému kraji?

V polovině října se budou konat volby do krajských zastupitelstev. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv regionech.

Předchozí díly: Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský krajÚstecký kraj, Pardubický krajKrálovéhradecký kraj

Místopředsedou Výboru zdravotnictví Libereckého kraje a ředitelem záchranné služby je komunista Bc. Stanislav Mackovík. Tento kandidát se rozhodně nechce vzdát svého místa ředitele záchranné služby, ovšem svůj post chce vykonávat zodpovědně a soustředit se na zdravotnictví, které považuje za obor, kterému rozumí. Pokud bude zvolen, chtěl by zlepšit podmínky záchranky. Současně se negativně vyjadřuje k možné těžbě uranu na Českolipsku (více zde).

Dalším kandidátem za KSČM je současný zastupitel města Jablonce nad Nisou a konstruktér Ing. František Pešek. František Pešek se poněkud agresivně postavil proti novinářům poskytující záznamy ze zasedání zastupitelstva. Jeho odmítavý postoj nejspíše vyplývá ze zveřejnění zvýšení odměn zastupitelům za jejich práci (více zde).

Do kandidátní listiny patří i komunista a bývalý poslanec JUDr. Josef Vondruška. Josef Vondruška za minulého režimu pracoval jako bachař. Výpovědi bývalých vězňů tvrdí o Vondruškovi, že jako dozorce s nimi zacházel velmi krutě a nelidsky.

Nakonec jej liberecký státní zástupce obžaloval v listopadu 2008 ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. V roce 2010 byl obžalovaný Josef Vondruška zproštěn obžaloby. Rozhodnutí ovšem bylo zrušeno a vráceno k novému projednání (více zde).

Ing. Eva Bartoňová je členka politické strany ODS a zároveň náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy. Její programová koncepce Zdravý kraj především kritizuje zvyšující se zadluženost kraje a chce jí zabránit. Mezi hlavní priority také patří šetření na výdajích a rozumná investice do rozvoje – hlavně ve zdravotnictví, školství a turistickém ruchu. Zároveň se otevřeně postavila proti obnovení těžby uranu na Českolipsku (více zde).

ODS představuje dalšího kandidáta a tím je Ing. Karel Dlouhý. Zastupitelstvo v Jablonci nad Nisou bylo požádáno v roce 2005 o příspěvek ve výši 35 tisíc korun na operaci umělé rohovky. Tato jednání ovšem trvala dlouho, i když většina radních chtěla pomoci. Karel Dlouhý se rozhodl, že se o tento případ postará sám a nemocnému pomůže (více zde).

Místostarosta města Cvikova JUDr. Jaroslav Švehla kandiduje na post zastupitele Libereckého kraje. Jaroslav Švehla se v roce 2008 postavil za pokračování a dotaci Zimního evropského olympijského festivalu mládeže. Této události hrozilo zrušení díky vysoké finanční náročnosti. Zároveň podpořil zachování léčeben dlouhodobě nemocných v Novém Boru a Jablonném v Podještědí (více zde).

Významným kandidátem je i 1. místostarosta České Lípy a kandidát za TOP 09 na hejtmana v Libereckém kraji v krajských volbách 2012 – Jiří Kočandrle. Tento politik se staví odmítavě k obnovení těžby urany na Českolipsku, kdy si plně uvědomuje předchozí devastující škody z předešlé těžby. Podporuje větší komunikaci s lidmi, transparentní a vyrovnané hospodaření. Použitím protikorupčních opatření chce změnit pravidla pro zacházení s veřejnými zakázkami. Jedním z opatření je pravidelné zveřejňování zakázek nad 80tisíc korun (více zde).

Za TOP 09 kandiduje Mgr. Václav Horáček. Odboroví předáci železobrodské pobočky sklářské společnosti Jablonex Group obviňuje kandidáta z malého nasazení pro záchranu podniku. Podle Horáčka ovšem budila firma zájem jen u pochybných zákazníků, což bylo nebezpečné. Zároveň si Václav Horáček nepřeje, aby byl zaveden elektrický paralyzér do základní výbavy policie, považuje to za příliš nebezpečné zařízení (více zde).

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | úterý 18.9.2012 16:11 | karma článku: 5,65 | přečteno: 699x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik