Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo chce vládnout Středočeskému kraji?

V polovině října se budou konat volby do krajských zastupitelstev. Kdo kandiduje? Pojďmese podívat na minulost jednotlivých politiků, kteří se uchází o mandátv regionech.

Ve Středočeském kraji budou nadcházející volby ovlivněny nejen kauzou Davida Ratha ale také faktem, že zde kandiduje nejvíce politických stran a hnutí za celou éru existence kraje – tedy 21 uskupení. To by mohlo přinést větší roztříštěnost výsledků a tím i větší problém vytvářet koalici, která bude kraj řídit.

Krajská vládnoucí strana ČSSD nasadí do boje o post hejtmana kraje MVDr. Josefa Řiháka, který byl zvolen krajskou organizací jako lídr v červenci 2012. Porazil tak úřadující hejtmanku kraje Zuzanu Moravčíkovou podporovanou vnitrostranickou opozicí. Podle některých členů tamější ČSSD je Řihák považován za osobu tzv. Rathovsko-Dolejšovského křídla (pozn.: Richard Dolejš je dosavadní šéf krajské ČSSD). Tento názor sdílí i poražená Moravčíková, která je přesvědčená, že byl Řihák kvůli této skutečnosti ve volbě zvýhodněn.

Jako starosta města Příbram čelil Řihák kritice hlavně kvůli privatizaci 1. příbramské polikliniky. Nejdříve se proti privatizaci postavili lékaři s obavami, že po uplynutí garantované doby 3 let vlastník neumožní další působení polikliniky a tím tak přestane být pacientům poskytována zdravotní péče. Následně přišli s peticí i sami občané. Nakonec byla kvůli samotnému průběhu soutěže a pro netransparentnost podána dvě trestní oznámení (více zde).

Za ODS bude na hejtmana kandidovat MUDr. Raduan Nwelati, primátor města Mladá Boleslav. Nwelati nahradil na pozici lídra kandidátky Petra Bendla, který vedl stranu v posledních 3 krajských volbách.

Nwelati vede poněkud netradiční volební kampaň. Za každého občana, se kterým on či jeho spolupracovníci hovoří, zaplatí 10 korun. Občané je dostanou v podobě 2 žetonů v hodnotě 5 Kč. Ty pak mohou vhodit do nádoby s označením dobrovolní hasiči, zdravotnictví, školství, doprava nebo sociální služby a tím tak sami rozhodují, na jakou oblast by měla ODS peníze vynaložit.

Nwelati je jako boleslavský primátor také znám svou neustálou kritikou a spory s exhejtmanem Davidem Rathem. Nwelati dokonce podal trestní oznámení na vedení Středočeského kraje kvůli podezření z podvodu. Nelíbil se mu záměr Středočeského kraje vytvořit jedno veřejné neziskové zdravotnické zařízení, které by nahradilo 5 doposud fungujících oblastních nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně, Příbrami a Benešově. Jakákoli obvinění Rath odmítal (více zde).

O místo šéfa kraje bude bojovat také jedna žena. Jedná se Helenu Langšádlovou (TOP 09), která je ‚‚jedničkou‘‘ na společné kandidátce TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Langšádlová krátce po revoluci vstoupila do KDU-ČSL a stala se aktivní v politice. V roce 1998 se stala starostkou Černošič. V roce 2009 KDU-ČSL opustila a vstoupila do tehdy nově vznikající strany TOP 09, jejíž středočeskou organizaci v současnosti vede.

Dalším kandidátem na hejtmana je Ing. Pavel Jetenský (KSČM). Pavel Jetenský je v současné době šéfem finančního výboru Středočeského kraje. Za působení Davida Ratha ČSSD v kraji rozhodovala právě díky tiché podpoře komunistů. Jetenský dokonce pravidelně docházel na jednání rady kraje i přesto, že nebyl jejím členem (více zde).

Informace v tomto článku byly z části převzaty z webu NasiPolitici.cz, který systematicky shromažďuje informace o politické reprezentaci. Pokud máte zajímavé informace o kandidátech ve vašem obvodu, které by voliči měli vědět, můžete o nich diskutovat na facebookové stránce KohoVolit.eu.

KohoVolit.eu, podpořeno fondem Otakara Motejla.

Dále čtěte:

Skandální předvolební průzkumy ČT a ČRo

Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V sobotu začala platit novela, která odstraní billboardy od dálnic

Autor: D K | čtvrtek 13.9.2012 18:11 | karma článku: 6,23 | přečteno: 947x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik