Díky novému webu jsou veřejné zakázky OPRAVDU veřejné

13. 08. 2012 16:11:11
Občanské sdružení Oživení nedávno spustilo nový webový portál VsechnyZakazky.cz. Portál seskupuje data o veřejných zakázkách zadaných od roku 2007 do přehledných celků a sestav díky čemuž umožňuje uživatelům komplexní pohled na zadávané veřejné zakázky. Hlavním cílem portálu je zpřehlednit finanční toky vydané přes veřejné zakázky a tím zvýšit možnosti jejich veřejné kontroly.

Portál VsechnyZakazky.cz vznikl jako reakce na neutěšený stav oficiálního informačního systému veřejných zakázek (Věstníku veřejných zakázek) a jeho omezené funkce. Ten obsahuje na evropské poměry dost informací, ale je značně nepřehledný a uživatelsky zbytečně složitý.


Navíc uživatelům neumožňuje jednoduše vyhledávat, seskupovat a vyhodnocovat informace. Nový portál ocení zejména novináři, podnikatelé, odborníci i běžní občané. Prostě všichni, kteří se z různých důvodů zajímají o trh s veřejnými zakázkami.

„Naší snahou bylo vytvořit nadstavbu současného Věstníku VZ, který by zvýšil informační hodnotu veřejně dostupných informací tak, aby byl pro uživatele jednodušší a poskytoval rychle základní souhrnná data o určitých zakázkách, zadavatelích nebo dodavatelích,“ vysvětluje záměr koordinátor projektu Martin Kameník z Oživení.

Portál je založen na tzv. screen scrapingu – automatizovaném stahování dat z Věstníku veřejných zakázek a Zakázek pod lupou (databáze zakázek Magistrátu hl. m. Prahy). Výsledkem je vlastní databáze zakázek od roku 2007. VsechnyZakazky.cz zakázky třídí podle základních kategorií, díky čemuž lze například jednoduše sledovat, co nejčastěji určitý zadavatel nakupuje, komu zakázky zadává, jaký používá druh soutěže, kolik dostává nabídek atp.

Nespornou výhodou portálu je, že umožňuje tvořit různé statistické sestavy podle přání uživatelů spolu s exportem dat do formátu xls pro další práci s daty. Prezentované informace navíc mohou být doplněny nebo opravovány samotnými uživateli prostřednictvím komentářů k zakázkám.

Při vývoji portálu jsme, bohužel, narazili na řadu nedostatků v datech oficiálního Věstníku veřejných zakázek, což podstatně snižuje jeho informační hodnotu systému a komplikuje kontrolu veřejných zakázek. V prvé řadě se jedná o problém identifikace zadavatelů a dodavatelů – jeden subjekt se vyskytuje až pod desítkami různých názvů, nebo názvy zcela nejsou uváděny.

Problém by řešilo použití IČO, to ale není uvedeno u 80 % zadavatelů.Tento fakt výrazně ztěžuje např. vyhledání skutečně všech zakázek určitého zadavatele. Dále je to řada chybějících, ale podstatných informací o zadaných zakázkách, např. jaký byl použit druh soutěže, jaká je vysoutěžené cena zakázky atp.

„Situace je velmi tristní zejména u IČ dodavatelů, která nový Věstník VZ má k dispozici, ale jednoduše je veřejnosti neukazuje,“ doplňuje spoluautor portálu Jiří Skuhrovec ze společnosti Datlab, s. r. o., která sběr dat provádí. Orientaci ve Věstníku veřejných zakázek také znesnadňuje „svérázná“ terminologie, která se liší od termínů užívaných v zákoně o veřejných zakázkách.

Portál VsechnyZakazky.cz svými funkcemi některé z uvedených problémů pomáhá uživatelům překonat. Předně užívá srozumitelnou terminologii a díky datovým sestavám umožní najít skutečně všechny relevantní zakázky, např. když je jeden dodavatel uváděn ve Věstníku veřejných zakázek pod různými zkratkami nebo působí v rámci širšího firemního konsorcia. Možnosti portálu zkvalitnit informovanost o zakázkách jsou i přes jeho funkce omezené, primárně vždy bude záležet na kvalitě údajů v oficiálních informačních systémech.

„Zprovozněním portálu VsechnyZakazky.cz samozřejmě náš projekt nekončí. Plánujeme ho dále vylepšovat a rozšiřovat o další informační zdroje. Taktéž bychom do monitoringu zakázek rádi více zapojili samotné novináře, pro které plánujeme v září 2012 uspořádat workshop o problematice veřejných zakázek, využívání portálu vsechnyzakazky a další analytické práce s daty o zakázkách,“ uzavírá Martin Kameník.

Portál vznikl ve spolupráci s Datlab, s. r. o. v rámci projektu Improvement of public procurement systems in Czech and Slovak republics za finanční podpory Siemens Integrity Initiative.

Oživení, o. s. (originál článku najdete zde), podpořeno fondem Otakara Motejla.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.


Dále čtěte:

Nová studie: Občanská společnosti klíčem v boji proti korupci

Šéfové hazardu straší obce, které proti němu bojují

Seznam 400 největších "pravdoláskařů" visí na webu

Autor: D K | pondělí 13.8.2012 16:11 | karma článku: 9.35 | přečteno: 964x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 281 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 635 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 395 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1168

Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...