Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měl by stát posílit postavení žen pomocí kvót?

V Brně se uskutečnila další z tzv. Masarykových debat, které jsou inspirovány oxfordskými debatami. V nich se dva týmy snaží diváky přesvědčit o platnosti či neplatnosti předem dané teze. Tentokrát se diskutovalo o zavedení kvót pro ženy.


Je v české politice málo žen proto, že je mezi sebe muži nepustí? Vydaly se země jako Španělsko, Francie nebo Island správným směrem, když v nedávné době přijaly kvóty pro ženy? Má je Česká republika přijmout také? Masarykova debata, které se zúčastnilo téměř tři sta diváků, byla plná emocí. A možná právě tyto emoce přispěly k tomu, že debatu vyhrála nesouhlasná strana, které se podařilo získat pro svá tvrzení více diváků.

Oba řečníci obhajující tezi (právnička Pavla Špondrová a odborník na genderovou problematiku Petr Pavlík) se hned zpočátku shodli na tom, že kvóty jsou v současnosti nejlepší nástroj ke zvýšení rovnosti mužů a žen ve společnosti. Oba také tvrdili, že se ještě neobjevil argument proti zavedení kvót, který by nedokázali vyvrátit.

Protistrana (socioložka a bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová a advokátka Klára Samková) to vzala jako výzvu a debatovala s velkým řečnickým zápalem. Klára Samková svou řeč započala rázným „Ne“ a nesouhlasné komentáře si neodpustila po celou dobu debaty. Dvojice Iveta Radičová - Klára Samková byla celkově emočně výraznější. Řečnice k prokreslení svých argumentů několikrát využily příběhy z vlastní praxe a Klára Samková ve své závěrečné řeči zarecitovala báseň.

Strana obhajující tezi pojala svou roli umírněněji, Pavla Špondrová i Petr Pavlík se soutředili spíše na fakta. Pavla Špondrová stavěla své argumenty zejména na požadavku rovnosti ve společnosti, který je zakotven v Listině základních práv a svobod, a na přínosu, jež by ženy se svým odlišným přístupem do vrcholných pozic vnesly.

Hlavní bariérou nedostatečného zastoupení žen v politice jsou podle ní politické strany, a proto by se o zlepšení této situace měl postarat stát. „Kvóty by měl prosazovat stát. Měl by to dělat proto, protože více žen v politice je žádoucích,“ uvedla.

Těmto argumentům zásadně oponovala Klára Samková. Zdůrazňovala časovou rovinu problému a nezbytnost přirozeného průběhu, který je důležitý pro správné fungování společnosti. Z tohoto pohledu podle ní „Státe, zařiď to“ nemůže být efektivním řešením. Důležitější je zaměřit se na muže. „Žena nemůže být emancipovaná, pokud nebude plně emancipovaný i muž,“ zaznělo z úst advokátky. Podle Samkové je tedy cestou k politické emancipaci žen emocionální emancipace mužů v rodinném životě.

Iveta Radičová vycházela z vlastních zkušeností ve vrcholné politice a svůj nesouhlas s tezí zaštiťovala možnou ztrátou legitimity, kterou by zavedení kvót přineslo.

„Je důležité aby žádná pravidla pro vstup do politiky nebyla ponižující, protože se to vrátí jako bumerang,“ řekla. Není podle ní podstatné, zda ve vládě sedí přesně sedm mužů a sedm žen, mělo by tam být hlavně čtrnáct odborníků.

Zároveň však připustila, že současná politika je vybudována podle mužského vzoru, což může být pro ženu obtížnější.

Podle Petra Pavlíka jsou kvóty dobrým nástrojem ke zlepšení postavení žen ve společnosti, projevil však jistou skepsi k jejich zavádění v českém a slovenském prostředí. Hlavním negativním faktorem je podle něj nedostatečná podpora ze strany žen. „U nás není silné ženské hnutí, které je spojené s tím, že by kvóty prosazovalo,“ uvedl. Zároveň vidí problém v maskulinizaci vedoucích postů, z čehož plyne domnění, že na těchto pozicích ženy ani být nemají.

Diváci jako již tradičně hlasovali před a po skončení debaty, zda s tezí souhlasí či nesouhlasí. Vítězem debaty se stal nesouhlasný tým, kterému se podařilo na svou stranu na konci debaty získat víc procent diváků než týmu souhlasnému. Výsledky hlasování jsou zde:

Další informace o Masarykových debatách najdete zde.

Dále čtěte:

Demagog.cz: Bič na lži politiků

Demagog.cz se nově zaměří na lživé výroky politiků o EU

Bude financování stran v krajských volbách průhledné? Díl 2.

Autor: D K | středa 2.5.2012 16:11 | karma článku: 8,59 | přečteno: 904x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik