Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo hacknul databázi členů ODS?

V únoru tohoto roku rozvířila českou politickou scénu informace o úniku elektronické databáze ODS, která obsahovala kompletní seznam jejich členů včetně osobních údajů. Kdo za tímto únikem stojí?


Od první chvíle byla ústy představitelů ODS a následně i sdělovacími prostředky přisuzována odpovědnost hackerskému sdružení Anonymous a akce tak zapadla do současné doby, kdy zprávy o útocích této skupiny a jejich sympatizantů na různé státní i nestátní cíle po celém světě, v rámci boje proti mezinárodní smlouvě ACTA, jsou takřka na denním pořádku.

Nicméně hned vzápětí se začaly objevovat první pochybnosti o autorství těchto internetových pirátů. Někteří novináři upozorňovali na chybějící typický rukopis Anonymous, a na další nesrovnalosti. Anonymous měli ve zvyku získané informace zveřejňovat na konkrétní stránce (PasteBin.com) a navíc doposud neuváděli citlivé osobní údaje, jejichž únik by mohl jejich majitele poškodit.

V tomto případě ony informace na web zavěšeny nebyly a k dispozici je dostali pouze novináři. Zdálo se tedy podivné, že by tato skupina v případě největší české pravicové strany svůj modus operandi najednou zcela změnila.

(Nicméně novináři, kteří tyto údaje měli k dispozici, stihli vytvořit, aniž by však uvedli nějaká konkrétní osobní data, celkem zajímavou statistiku a také nám podali představu, jak tato databáze vypadala. Tak teď již například víme, že si v ODS o svých členech kromě tradičních věcí jako bydliště či zaměstnání vedou i kolonku pro fajnšmekry o bývalém členství v KSČ.)

Kvůli výše uvedeným nesrovnalostem se začalo logicky nabízet, že celá kauza byla vytvořena samotnou ODS jako jakýsi PR projekt. Tedy snaha udělat z této strany oběť a případně z celé situace vytěžit politické body a moci se prezentovat jako největší tuzemský bojovník proti internetovému desperátství.

A navíc kvůli způsobu fungování hnutí Anonymous, kdy se jak známo nejedná o nějakou organizovanou skupinu v pravém slova smyslu ale spíše o inspiraci strukturou, kdy se za jejich člena může prohlásit prakticky každý a kde, jak název skupiny napovídá, nejsou známi ani mluvčí nebo vůdcové, je tedy víc než snadné na toto hnutí poukázat a z krádeže dat jej obvinit.

V posledních týdnech ale celá aféra nabrala nečekaný směr a ve chvíli, kdy už se z mnoha stran začínalo ozývat, že jsou internetoví „Anonymové“ v celé věci nejspíše nevinně, se inkriminovaná databáze na internetu skutečně objevila a to i s „doznáním“ k autorství ze strany jedné menší skupiny (#TrollSec) spadající právě pod Anonymous.

Ukázalo se tedy,  že zřejmě opravdu unikla už v únoru a hackeři si jen dávali na čas s jejím zveřejněním. I přes počáteční nedůvěru to tedy v současnosti vypadá, že ODS byla od úplného začátku skutečně tím poškozeným a její představitelé mluvili pravdu.

V tom případě ale Anonymous  bezskurpulentně  překročili pomyslný Rubikon. I přes současnou, ve společnosti převládající nechuť k  vládní koalici, se v žádném případě takový čin, jakým je zpřístupnění osobních dat desetitisíců lidí, nedá považovat za veřejný zájem, jak bohužel z některých ohlasů také zaznělo.

Konkrétně se jednalo o zveřejněné rodné číslo, datum narození, bydliště, profese a řadu dalších údajů, to znamená telefonní čísla na např. i premiéra Petra Nečase nebo Pavla Béma (i když druhý jmenovaný si po událostech z nedávné doby své telefonní číslo s vysokou pravděpodobností často mění).

Zkrátka únik osobních dat řadových členů, kteří s původním bojem proti smlouvě ACTA, jenž měl být hlavní motivací hackerů, neměli nic společného, není ospravedlnitelný v rámci jakéhokoli politického boje.

Po počátečních pochybnostech a hledání organizátorů úniku  v  samotné ODS jsme tedy nakonec postaveni před problém internetového politického hackerství v ČR. Jsme svědky začátku nového druhu politického boje?

Jedná se jen o úlet, který nenalezne následovníky nebo o nebezpečný precedent? Budou následovat počítačové útoky na další politické strany, s jejichž programem nebudou jejich původci souhlasit? Bude běžné, že zveřejníme např. adresu našich politických konkurentů? Zvlášť v dnešní době, kdy je v elektronické podobě možné najít všemožné informace o každém z nás, se nejedná o příjemnou představu…

David Plášek, KohoVolit.eu

Líbí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Nadační fond proti korupci: Nebát se a nekrást

Bude financování stran v krajských volbách průhledné?

Autor: D K | středa 18.4.2012 16:11 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik