Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadační fond proti korupci: Nebát se a nekrást

Kdo u nás bojuje proti korupci a kdo se dívá politikům přes rameno a kontroluje jejich práci? V novém seriálu se podíváme na organizace, které se u nás pokouší něco změnit. V prvním dílu přinášíme rozhovor s Karlem Janečkem z Nadačního fondu proti korupci.

Nadační fond proti korupci (NFPK) na sebe upozornil již v době svého vzniku, když při oficiálním zahájení činnosti udělil hned první dvě ceny za odvahu oznamovatelům korupčních podezření. Velmi zajímavá je také sestava v čele NFPK: Karel Janeček, Stanislav Bernard či Jan Kraus. A právě Karel Janeček přijal naši nabídku k rozhovoru, ve kterém představí NFPK.

Mohl byste ve stručnosti představit váš Nadační fond proti korupci?

Nadační fond proti korupci vznikl proto, aby komplikoval život korupčníkům, tzv. zjedům, a dodával odvahu slušným lidem v této zemi. Propagujeme heslo Nebát se a nekrást, a ne nakrást si a nebát se. Základní vizí NFPK je stav, ve kterém společnost bude vnímat korupci jako zločin a ke korupčníkům bude také jako ke zločincům přistupovat. Kde korupce nebude standardem, ale naopak opovrženíhodnou občasností.

Za více než rok činnosti se Nadačnímu fondu proti korupci podařilo posunout boj proti zlodějům v České republice od slov k činům. Poukazuje totiž na korupční jednání stylem padni komu padni. Rozkrývá rafinované propletence podezřelých smluv, vedoucích až k mocným kmotrům. Tím si na jedné straně vytváří nepřátele, na druhé straně sympatizanty a stále nové podporovatele, díky kterým může pokračovat ve své práci.

Na čem konkrétně pracujete?

V současné době se stále ještě věnujeme pravděpodobnému tunelu na Ministerstvu práce a sociálních věcí v souvislosti se zaváděním nových informačních systémů, podporujeme vznik účinné protikorupční legislativy, zpracováváme stále nové a nové podněty od občanů, připravujeme analýzu korupčních vztahů v segmentu zdravotnictví.

Jakých jste dosáhli ve své práci úspěchů?

V prvním roce činnosti jsme popsali modely vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy, včetně účasti konkrétních osob, které se s vysokou pravděpodobností podílely na tunelování DPP; zásadním způsobem se tím urychlil odchod Martina Dvořáka z funkce ředitele DPP.

Identifikovali jsme možné finanční zdroje a způsoby „podnikání“ vlivného lobbisty Iva Rittiga. Podali jsme trestní oznámení na Petra Hulinského, po němž následovaly zásadní změny v pražské politice: za pár dnů Hulinský odstoupil z čela pražské ČSSD a změnila se politická mapa Prahy. Další trestní oznámení jsme podali na ministra pro místní rozvoj Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišku kvůli podezřelému zavádění nových informačních systémů v jejich úřadě.

Předali jsme Cenu za odvahu třem odvážlivcům, kteří upozornili na korupci: Liboru Michálkovi (500.000 Kč), Ondřeji Závodskému (100.000 Kč) a Renatě Horákové (300.000 Kč). Udělili jsme granty šesti protikorupčním projektům, např. Centru aplikované ekonomie a občanskému sdružení Naši politici na projekt Konexe, který analyzuje vazby mezi politiky a zadavateli veřejných zakázek. Představili jsme paragrafové znění zákona o veřejných zakázkách, včetně požadavku úplného odkrytí vlastnické struktury firem, jež získaly veřejnou zakázku (tzv. „svléknutí firem donaha“).

Jaké máte plány do budoucna?

Chceme pokračovat v tom, co jsme více než před rokem započali, čímž účinně pomáháme této zemi. Zároveň chceme inspirovat občany naší země k nalezení odvahy a přijmutí osobní zodpovědnosti za naši společnou budoucnost.

Co bám nejvíce komplikuje práci?

Naši práci nejvíce komplikuje neznalost a slabost některých jinak slušných veřejně činných lidí. Velmi dobrým příkladem je například premiér Nečas, který se nechá manipulovat a věří lžím namířeným proti členovi správní rady NFPK Karlovi Randákovi.

Kolik lidí pro vás pracuje (zaměstnanci, dobrovolníci)?

Fond řídí pětičlenná správní rada, pak je výkonný tým, jeho velikost se v průběhu času mění, a dlouhá řada dobrovolníků, kteří nám pomáhají.

Odkud získáváte finance na provoz?

Od dárců. Ať už od podnikatelů, kteří posílají částky v řádu desítek či stovek tisíc korun, nebo od drobných přispěvatelů. Každého našeho příznivce, který nás podpoří, si velmi vážíme.

Karel Janeček

V roce 1995 založil společnost RSJ, kde je v současné době předsedou dozorčí rady. Titul Ph.D. získal v oboru "Mathematical Finance" na Carnegie Mellon University v USA v roce 2004. Od roku 2007 přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na optimální řízení ve finanční matematice. V roce 2010 založil Nadační fond Karla Janečka pro podporu vědy a výzkumu.

Veronika Bajerová, KohoVolit.eu

Líbí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Bude financování stran v krajských volbách průhledné?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | úterý 17.4.2012 16:11 | karma článku: 15,66 | přečteno: 898x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 577x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 481x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik