Bude financování stran v krajských volbách průhledné?

Na podzim tohoto roku se uskuteční volby do krajských zastupitelstev. Přípravy volební kampaně jsou již v plném proudu. Jaké kroky k transparentnímu financování podnikají politické strany k přesvědčení potenciálního voliče? Připravili jsme přehled.


Prostřednictvím emailu jsem se ptala politických stran sídlících v České republice na chystaná speciální opatření týkající se průhlednosti kampaně - například zda budou zveřejňovat smlouvy s poskytovateli mediálního prostoru, mají-li nebo plánují-li transparentní účet, jestliže přijímají dary od firem s anonymní majetkovou strukturou a podobně.

Bleskové odpovědi se mi dostalo od Radima Smetky, místopředsedy Strany svobodných občanů. Centrální účet strany zveřejňují automaticky zde. Poskytované informace rovněž měsíčně aktualizují přenosem dat z bankovního výpisu.

Ačkoliv u krajských účtů transparenci zvažují, není pro Svobodné zásadní. Hlavním příjmem těchto čtrnácti krajských účtů jsou totiž transfery z centrálního účtu. Strana svobodných občanů pracuje zejména s prostředky z členských příspěvků a drobných darů fyzických osob. Dle vnitřních pravidel
má strana zakázáno přijímat dary od státních či polostátních firem. Poněvadž jde prozatím o drobné dary v řádu stokorun či několika málo tisíci korun, nevzniklo zatím žádné podezření na pochybnou povahu dárců.

Strana zelených se odvolala k celkově transparentnímu hospodaření, jež takto zůstane i po dobu voleb. Další zdroje informací lze nalézt zde.  Pravidla přijímání darů upravuje Hospodářský řád SZ:

Vyčerpávající odpovědí byla rovněž reakce Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové. KDU-ČSL realizuje všechny své volební výdaje prostřednictvím bankovního převodu na standardním účtu strany u České spořitelny. Celá kampaň je financována zejména z úvěru téhož poskytovatele. Dalšími zdroji jsou dary, a to především od kandidátů na vrcholných místech kandidátek.

"Tyto dary jsou skládány na základě darovací smlouvy a to rovněž bankovním převodem," říká volební manažer, Vít Doležálek. Transparentní účet lidovci neplánují, jelikož rozsah darů od běžných dárců je v porovnání s prostředky strany a prostředky z úvěru marginální. Mimo to Česká spořitelna vyžaduje realizaci plateb výhradně z účtu vedeného u ní.

Vít Doležálek dále informuje, že dary od společností, které nemají jasnou majetkovou strukturu, strana bez výhrad neakceptuje. "Smlouvy o nákupu mediálního prostoru jsou uloženy pro Kontrolní komisi KDU-ČSL u generálního sekretáře, a nelze je zveřejňovat na základě přání poskytovatelů, u kterých se nám při včasném nákupu podařilo dojednat velmi lukrativní slevy."

Mikuláš Ferjenčík, místopředseda České pirátské strany, avizoval, že veškeré finance putují přes transparentní účet (zde). Dary od firem s netransparentní majetkovou strukturou dosud neobdrželi. Pokud by však takovýto případ nastal, muselo by o něm rozhodnout předsednictvo, či republikový výbor (podle výše). Ferjenčík předpokládá, že strana by jej přesto nepřijala.

Dělnická strana sociální spravedlnosti žádný speciální účet pro krajské volby 2012 zřizovat nechystá, má pouze stranický účet. Politická strana rovněž nehodlá zveřejňovat žádné smlouvy a ani neplánuje přijímat dary od firem s anonymní majetkovou strukturou, napsal Jiří Štěpánek, místopředseda strany.

Zajímavou odpověď poskytl také předseda Strany práce Radoslav Štědroň. Ten upozornil, že 90% neparlamentních stran žije z rodinných rozpočtů jednotlivých členů, a proto není nutné zprůhlednit ony finance. "Jaká transparentnost? Čeho? Mého výdělku zdaněného státem?" Strana peníze na kampaň zkrátka nemá. Jmenovaný si je přesto jist, že jeho strana je lepší než"zkorumpovaná svoloč dnešního českého parlamentu (vyjma dvou senátorů za Severočechy)".

Politická strana Moravané se chystá postavit kandidátky ve všech krajích současného vnitrostátního uspořádání České republiky, jež zaujímají historické území Moravy - to je i v kraji Vysočina, Pardubickém a Jihočeském. Žádná speciální opatření ke kampani nechystají. Dle předsedy strany Milana Trnky je důvod jednoduchý.

Veškeré potřebné finance na chod strany, případně na předvolební kampaň, Moravané získávají výhradně od členů strany. Objemově to znamená celkovou částku maximálně do sto tisíc korun a to formou mimořádných členských příspěvků. V řádu několika tisíc korun přispěje také celoevropská politická strana EFA, jejímž jsou Moravané kolektivním členem. Tyto prostředky slouží k pořízení odpovídajícího množství plakátů a letáků.

Strana rovněž využívá bezplatné možnosti prezentování jejich krajských programů prostřednictvím internetu nebo nabídek obcí na bezplatnou prezentaci. Žádné placené služby médií Moravané objednávat nebudou a dary od firem nepřijímají. Všechna snaha o zviditelnění cílů a programu strany závisí na dobrovolné neplacené práci členů. Veškerou stranickou práci vykonávají funkcionáři (včetně předsednictva) na úkor svého volného času.

Na odpovědi dalších stran netrpělivě čekáme a napíšeme o nich za týden.

Hedvika Janečková, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: D K | pondělí 16.4.2012 16:11 | karma článku: 11,86 | přečteno: 683x