Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělání jako fastfood?

V rámci Týdne neklidu se v Národní technické knihovně uskutečnila debata „Vzdělání jako fastfood? Privatizace a marketizace univerzity.“ Uspořádala ji iniciativa ProAlt a kulturní čtrnáctideník A2. Debaty se zúčastnila socioložka a vedoucí postava hnutí ProAlt Tereza Stöckelová, politolog a aktivista Ondřej Slačálek a literární vědec Petr Bílek.

Moderátorka Alice Červinková (socioložka, ProAlt) uvedla diskuzi krátkým zamyšlením nad tím, co je to fastfood: jde o zboží bez kontextu, které se dá kamkoli přenést, zglajchšaltovaný produkt, co neobsahuje živiny, ale pouze způsobuje trávicí problémy. Připadá vám přirovnání marketizovaného vzdělání k fastfoodu přehnané? Diskutujícím nikoli. To ale neznamená, že by nějakou reformu stávajícího systému vysokého školství odmítali.

Úvodem se Stöckelová pozastavila nad tím, že plánované reformě se vyčítá také nebezpečí politizace univerzit. Zdůraznila ale, že politika by akademické půdě neměla být vnější – nemusí přece znamenat jen zasahování stranických zájmů do univerzitního prostředí. Slačálek dodal, že dnes narážíme na sedimenty debat  z 90. let, kdy odpor k politice na akademické půdě reagoval na destruktivní působení jedné strany v univerzitním prostředí.

Na otázku, co je na veřejných vysokých školách veřejného Bílek odpověděl, že jejich status není zrovna ideální: existují v jakémsi vzduchoprázdnu, nepatří do sféry soukromé ani státní. Slačálek v souvislosti s termínem „veřejný“ vyzdvihl existenci určitého závazku. Lidé, z jejichž daní se veřejné vysoké školství platí, by měli vědět, že tyto školy provozují např. kvalitní ekonomickou a právní vědu, což znamená, že zde existují i odpovídající služby.

Stöckelová ve „veřejnosti“ veřejných vysokých škol spatřuje aspekt otevřenosti. Ta měla donedávna podobu snahy přijímat co nejvyšší počet studentů, což se neosvědčilo. Stöckelová proto zdůrazňuje nutnost pěstovat otevřenost veřejných VŠ jinými způsoby: budovat důvěru veřejnosti v akademické instituce nebo  ji zapojovat do participativních výzkumů.

Stöckelová dále poukázala na důležitý rozdíl mezi neziskovými soukromými vysokými školami, jako je Harvard nebo Princeton, a jejich ziskovými protějšky. Na takových školách je daleko vyšší školné, jejich manažeři vydělávají velké peníze, a dokonce se často staví u dálnic, podobně jako mcdonaldy.

K těm by se daly přirovnat soukromé vysoké školy, co máme nyní v ČR. Problémem je, že plánovaný systém finanční pomoci studentům se má vztahovat i na studenty těchto škol. Podle Stöckelové je nějaký, jinak nastavený, systém finanční pomoci studentům každopádně nezbytný. Obzvlášť nyní, když vládní reformy snižují disponibilní příjem domácností a omezují tak prostor pro mezigenerační solidaritu.

Závěrem se diskutující dotkli ještě tématu školného jako takového. Podle Bílka by neuškodilo zavést třeba jen symbolické školné, které by působilo jako takový „hygienický prostředek“ a vytvářelo u pedagoga i studentů určitý tlak na výkon. Slačálek v takové opatení nevěří. Ve školném vidí spíš prostředek devalvace vzdělávání. Podle něj se snadno může stát, že studenta, co léta platil školné, za špatnou diplomovou práci zkrátka nevyhodí.

Podle Slačálka bychom se také měli ptát, jestli britský systém vysokého školství, jímž se reforma inspiruje, opravdu funguje tak skvěle, jak se tvrdí, a u nás by mohl selhat jen díky odlišnému kulturnímu kontextu. Dodal ale, že v situaci, kdy je společnost plně marketizovaná by autonomie a „veřejnost“ vysokých škol byla vlastně nespravedlivá.

Johana Labanczová, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte:

Co chce a nechce Josef Dobeš

Kdo (ne)chce referenda? Díl 5.

Analýza hlasování v Národní radě SR v letech 2010-2012

Autor: D K | úterý 6.3.2012 16:11 | karma článku: 5,72 | přečteno: 810x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik