Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU dala občanům nástroj na pohřbení ACTA

EU se v současné době snaží čelit problému tzv. demokratického deficitu pomocí Evropské občanské iniciativy. Její právní rámec nyní prochází Parlamentem ČR. O co jde? A jak to souvisí se smlouvou ACTA?


V zásadě se jedná o zavedení tzv. legislativní iniciativy v rámci EU. V ČR mohou návrhy zákonů předkládat pouze poslanci, vláda, Senát a zastupitelstva krajů. V řadě zemí ovšem mohou zákony navrhovat i řadoví občané pomocí petice.

EU chce tímto nástrojem posílit podíl občanů na demokratickém životě EU. Občané se díky němu budou moci obrátit přímo na Evropskou komisi, aby předložila návrh právního aktu. Zajímavé je, že u nás lidová iniciativa chybí. Lze říci, že po zavedení Evropské občanské iniciativy bude EU v tomto směru ještě demokratičtější než ČR!

Aby byla taková občanská iniciativa úspěšná, musí splnit několik podmínek. Je třeba získat podporu alespoň jednoho milionu občanů EU, přičemž musí pocházet z nejméně jedné čtvrtiny členských států (v současnosti jde o sedm států). Může se to zdát hodně, ale musíme mít na paměti, že EU má přes půl miliardy obyvatel. Jde tedy jen o 0,2 %. Kdyby podobné pravidlo platilo v ČR, stačilo by sebrat jen 20 000 podpisů.

Prohlášení o podpoře iniciativy bude možné sbírat v elektronické i listinné podobě, přičemž a tento sběr by neměl trvat déle než 12 měsíců. Další podmínkou je alespoň minimální organizační struktura. Organizátoři musí vytvořit výbor složený minimálně ze sedmi lidí ze sedmi různých zemí, přičemž by měly jmenovat zástupce, který bude během celého procesu prostředníkem mezi organizátory a orgány EU.

Pro každou zemi je stanoven minimální počet podepsaných osob. Tento počet se získá vynásobením počtu členů Evropského parlamentu příslušné země číslem 750. (Např. pro ČR je to 16 500, pro Polsko 37 500, pro Slovensko 9 750.) Toto množství musí být dosaženo alespoň v jedné čtvrtině zemí. Je zřejmé, že tato opatření mají za cíl zajistit, aby byl návrh přáním opravdu velké většiny obyvatel EU a nikoli například jednoho státu.

Po splnění všech podmínek musí Evropská komise iniciativu zařadit do registru, přijmout organizátory a nechat si vysvětlit problematiku. Pak bude mít Evropská komise tři měsíce na rozmyšlenou. Zavedení možnosti takové iniciativy pro občany EU získává ve světle současných událostí kolem přijímání smlouvy ACTA určitě docela zajímavé rozměry. Proti ACTA se staví lidé z celé Evropy. Organizují protesty, kterých se účastní stovky či tisíce lidí, podepisují se petice.

Pro příklad, na Slovensku se pod elektronickou výzvu pro členy Evropského parlamentu podepsalo od 29. ledna do 9. února celkem 7875, což je množství blížící se minimální hranici stanovené pro Slovensko.

Podle tiskové zprávy České pirátské strany protestovalo v Praze 2. Února minimálně 3 000 lidí a podařilo se nasbírat nejméně 1 500 podpisů pod petici. Přitom další protesty se uskutečnily i v jiných městech a mají pokračovat dál. I v Polsku se masových protestů účastnily desetitisíce lidí. Mapa protestů proti ACTA v evropských městech je opravdu působivá:

I na základě těchto údajů se dá očekávat, že Evropská občanská iniciativa by mohla být důležitým a účinným nástrojem v rukou občanů v opravdu důležitých tématech jako je například ACTA. Pokud se za takový poměrně krátký čas dokázalo zmobilizovat takové množství lidí, je možné sebrat během jednoho roku milion podpisů.

Evropské instituce lze bezpochyby oprávněně kritizovat kvůli demokratickému deficitu. Nelze ale říci, že by se alespoň nesnažily tento problém zmírnit. A díky zavedení Evropské občanské iniciativy možná brzy uvidíme první výsledky.

Lukáš Horvatovič, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Předchozí díly:

Kdo (ne)chce referenda? Díl 3.

Kdo (ne)chce omezit billboardy?

Poučná diplomová práce poslance Suchánka

Autor: D K | pondělí 20.2.2012 16:11 | karma článku: 6,61 | přečteno: 877x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik