Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebudu mít sex, dokud si politici neomezí imunitu!

V Poslanecké sněmovně se bude začátkem února projednávat návrh zákona, který by omezil imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců. Jde o jedno z témat, které Inventura demokracie dlouhodobě sleduje, neboť současný rozsah imunity pokládá za přemrštěný a ve světě neobvyklý. Existuje jistá naděje, že by tentokrát již mohlo omezení imunity vejít v platnost.


Kdo návrh předložil? Návrh vypracovala a předložila skupina poslanců, konkrétně Kateřina Klasnová, Miroslava Němcová, Vlasta Parkanová, Lubomír Zaorálek, Zbyněk Stanjura, Petr Gazdík, Bohuslav Sobotka, Vít Bárta a Pavel Kováčik. Jsou mezi nimi předsedové všech poslaneckých klubů, což má být symbolem shody celého politického spektra.

Co návrh obsahuje? Navrhovaná změna Ústavy je minimální: Ruší se jen a pouze doživotní imunita. Imunita jako taková zůstává zachována. Co se tedy změní? V současné době, pokud chtějí patřičné orgány stíhat poslance či senátora, musí požádat komoru o souhlas. Pokud komora zákonodárce nevydá, je stíhání vyloučeno navždy.

Pokud tento návrh projde, bude stíhání jen pozastaveno po dobu mandátu. Po jeho skončení bude možné bývalého zákonodárce trestně stíhat a všechna obvinění řádně prošetřit.

Není to málo? V předchozích letech se projednávaly i razantnější návrhy – např. úplné zrušení přestupkové imunity, omezení imunity jen na některé trestné činy nebo dokonce zrušení trestní imunity. Radikální změny však dnes nejsou příliš pravděpodobné a nejsou ani nezbytné. Doživotní imunita je výsada, která neexistuje v žádném demokratickém státě a je považována za jednu z největších českých legislativních absurdit. Její zrušení proto lze považovat za úspěch.

Jak se bude hlasovat? Protože imunita je zakotvena v Ústavě, její omezení musí mít podobu ústavního zákona. To znamená, že ke schválení jsou potřeba tři pětiny ze všech dvou set poslanců. Je tedy potřeba 120 hlasů – poslanec, který na schůzi nepřijde nebo při hlasování odejde ze sálu, se započítá, jako kdyby hlasoval proti. Minulý pokus v prosinci 2010 ztroskotal mimo jiné na nevalné účasti na hlasování.

Po schválení Sněmovnou musí zákon ještě projít Senátem. I zde je potřeba třípětinová většina. Tentokrát stačí přítomní senátoři, takže pokud odpůrci nebudou hlasovat, jejich hlasy se nezapočítají. V případě ústavního zákona však nelze Senát přehlasovat. I když je to nepravděpodobné, Senát může celou věc zablokovat.

Kdy se bude hlasovat? Zákon prošel tzv. prvním čtením již na minulé schůzi sněmovny.

Druhé čtení nás čeká nejspíše 31. ledna (nebo 1. února, pokud by se jednání protáhlo). V této fázi mohou poslanci předkládat pozměňovací návrhy a je tedy nutné druhé čtení pečlivě sledovat.

Třetí čtení je plánované na 8. února. Pokud se tedy něco nezadrhne nebo se nezmění program schůze, měl by být zákon 8. února schválen ve Sněmovně.

Zatím nevíme, kdy bude o imunitě hlasovat Senát, ale musí to být do 30 dnů po schválení Sněmovnou.

Vyjde to tentokrát? Podle vyjádření politiků s touto verzí zákona souhlasí všechny strany, takže můžeme říci, že nikdy nebyla šance tak velká jako nyní.

Pokolikáté již? V některých zdrojích lze najít, že pokusů o omezení imunity bylo od roku 1989 sedmnáct, jiné zdroje uvádějí menší počet – záleží na tom, co je mezi ně zahrnuto. Některé návrhy se týkaly jen přestupkové imunity, některé ji fakticky neomezovaly a o jiných se ani nehlasovalo. V každém případě návrhů cílených na omezení trestněprávní imunity lze v posledních dvaceti letech napočítat nejméně 11.

To je bezva. Ale přesto – nemohli bychom poslancům jaksi… připomenout, že by tentokrát měli na hlasování přijít a hlasovat? Můžete napsat svému poslanci zde a můžete se připojit k naší videokampani na sociálních sítích NEBUDU MÍT SEX, DOKUD SI POLITICI NEOMEZÍ IMUNITU. Ukažte svému poslanci, že to myslíte vážně.

Autor: Inventura demokracie

Kohovolit.eu připravilo seriál článků, který mapuje všechny dosavadní pokusy o omezení imunity. Kdo je předkládal a jak poslanci a senátoři hlasovali? Dozvíte se zde.

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

V polovině největších měst vládne "opoziční smlouva"

Nová studie mapuje korupci v ČR, díl 1.

Ve čtvrtek se bude hledat korupce

Autor: D K | středa 1.2.2012 18:11 | karma článku: 12,02 | přečteno: 944x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik