Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání na Drábka

Na jaře roku 2010 slibovaly politické strany více žen v politice a větší institucionální zakotvení příležitostí žen ve společnosti. Ve většině zůstalo jen u slibů.


Samotná koaliční smlouva zabezpečení rovných příležitostí žen a mužů nezmiňuje. V dodatku ke koaliční smlouvě se ale následně uvádí, že „Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů včetně související administrativní podpory přejde do gesce MPSV“.

Česká ženská lobby jménem své předsedkyně Jany Smiggels Kavkové reagovala otevřeným dopisem z 23.8., v němž žádala vysvětlení důvodu přesunu.

Premiér na dopis reagoval na konci září s tím, že „Rada vlády pro rovné příležitosti se pod MPSV přesouvá z toho důvodu, že jejím předsedou má být pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek“. Její činnost má být obnovena někdy během zimy.

Rada do prázdnin působila pod Úřadem vlády, pod nímž působí také zmocněnkyně pro lidská práva, tj. post, který naopak koaliční smlouva původně zrušit chtěla. Nikdo ze členů a členek Rady nebyl podle Jany Smiggles Kavkové informován. Michaela Marksová-Tominová, stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti, kritizuje samotný přesun. Tématika Rady podle ní patří pod Úřad vlády, nikoliv MPSV.

Souhrnná zpráva o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2010 uvádí rozdíl ve výši mzdy u mužů a žen až 26 %. Dokument také zmiňuje, že pouhých 16 % žen sedí v dozorčích a správních radách. O slabém zastoupení žen v politice nemluvě. Zpráva bývá zpravidla projednávána v první polovině roku, na základě organizačních přesunů a omezení činnosti Rady se dostala k projednání až v říjnu.

Ačkoliv koalice na veřejnosti deklaruje snahu v oblasti rovných příležitostí, mnozí politici o ni nestojí. Podle senátora Jaroslava Kubery za ODS bude jen dobře, když Rada přestane existovat, jak uvedly parlamentnilisty.cz.

Jelikož termín obnovení činnosti Rady nebyl stále veřejně známý, zeptala jsem ministra Drábka prostřednictvím portálu NapisteJim.cz. V odpovědi ministr uvedl, že by Rada měla být uvedena v činnost 1. prosince 2011. K přesunu pod své ministerstvo uvedl: „Problematika rovných příležitostí žen a mužů úzce souvisí se sociální oblastí a zaměstnaností. V této souvislosti proto nevidíme v činnosti této Rady a ministerstva zásadní rozpor. Jmenováním předsedy Rady a následně dalších členek a členů dojde ke zlepšení její činnosti a prosazování rovných příležitostí žen a mužů se na institucionální úrovni posílí.“

Přesun na základě usnesení vlády ČR č. 876 skutečně proběhl, včetně vyčleněných finančních prostředků ve výši 984 tis. Kč. Dokument rovněž uvádí, že schvaluje „přesun finančních prostředků odpovídajících dotačnímu programu Domestic and Gender-Based Violence & Mainstreaming Gender Equality and Promoting Work-Life and Balance, spolufinancovaného z prostředků Finančních mechanismů Norska v hodnotě 329 tis. Kč na rok 2012.“

Finanční mechanismy Norska, tj. memorandum o zahraniční pomoci, sice mají v programu 14. bod z 19. uplatňování hlediska rovných příležitostí mužů a žen, ale žádný z projektů, který byl realizován v období 2004-2008 se fakticky rovnými příležitostmi nezabýval.

1. prosince 2011 činnost Rady pro rovné příležitosti žen a mužů přešla pod správu MPSV a jejím předsedou se stal ministr Jaromír Drábek, ale o její činnosti na stránkách MPSV nelze nic najít. Ani samotnou Radu. V tématice rovných příležitostí lze na webu ministerstva dohledat pouze Iniciativu Společenství Equal, jejíž poslední aktualizace je stará dva roky.

Při přesunu mělo podle odpovědi ministra dojít i k jmenování členek a členů Rady, aby došlo ke zlepšení činnosti. K tomu podle dostupných informací nedošlo. Přitom po podzimním projednání Souhrnné zprávy vydala vláda České republiky usnesení, v němž premiér „ukládá členu vlády, do jehož působnosti patří rovné příležitosti žen a mužů, a předsedovi Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů předložit vládě do 30. 4. 2012 Souhrnnou zprávu o plnění Priorit a postupů vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže v roce 2011.“ Zatím se ale nezdá, že by činnost Rady, po skoro roční odmlce, byla fakticky obnovena.

Klára Zelenková, KohoVolit.eu

Libí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.

Dále čtěte

 

Baví se s námi poslanci a senátoři?

Maďarsko už není demokracií

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 7.

Autor: D K | středa 11.1.2012 17:11 | karma článku: 9,76 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik