Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 6.

Omezení imunity poslanců a senátorů patří ke změnám ústavy, které „chtějí všichni a přitom nikdo.“ Kdo je předkládal? Jaké argumenty padaly při projednávání? A kdo jak hlasoval? V seriálu článků rozebereme všechny dosavadní návrhy.

Snahy o zúžení imnuty se táhnou již od roku 1993 až do současnosti, přičemž z 18 dosavadních návrhů byl úspěšný jen jeden. Nyní leží ve Sněmovně v pořadí devatenáctý pokus o změnu.

Úprava ústavy (článek 27) v otázce imunity zajišťuje českým poslancům a senátorům jednu z nejrozsáhlejších imunit mezi evropskými zákonodárci. Kontroverzní je hlavně celoživotní trestní imunita v případě, že komora, jejímž je politik členem, nedá souhlas k jeho stíhání.

Hlasovat přitom může sám politik, o jehož vydání se jedná. V extrémním případě tak může o svém vlastním vydání rozhodnout sám. Garantována je i imunita za hlasování, za projevy učiněné v parlamentu a přestupková imunita.

V prvních pěti dílech tohoto seriálu jsme dostali až do roku 2005. V šestém díle se podíváme na další dva návrhy.

Rok 2005, předkladatelé Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a další

V roce 2005 přišli s dalším návrhem na omezení imunity poslanci vládní KDU-ČSL. Návrh se měl týkat poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu a mělo jít o omezení imunity na dobu trvání mandátu. Koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU k tomuto návrhu vydala souhlasné stanovisko.

Při rozpravě poslankyně Jitka Kupčová (ČSSD) vyjádřila obavu z toho, že daný návrh nebude vzhledem k blížícímu se konci volebního období dotažený do konce. Přesto ho podpořila.

Změnu ve svém názoru prezentoval poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD), který byl do té doby zastáncem komplexních a koncepčních změn ústavy. Vzhledem k dosavadní praxi a zkušenosti však zhodnotil, že to byl příliš optimistický názor a tak se rozhodl v tomto případě podpořit i dílčí návrh změny Ústavy. Podobnou změnu názoru prezentoval i poslanec Jiří Pospíšil (ODS).

Ve druhém čtení padly dva pozměňovací návrhy, které však nebyly přijaty. Karel Vymětal (KSČM), navrhoval, aby zákonodárce nebyl nikdy stíhán za projevy související s výkonem mandátu na celém území ČR, nejen v parlamentu. Eva Dundáčková (ODS) navrhovala, aby poslanci podléhali přímo civilnímu procesu, jestliže se dopustí přestupku. V konečném hlasování byl návrh přijat a putoval do Senátu.

Hlasování po jménech

Ústavně-právní výbor Senátu přišel s pozměňovacími návrhy, které by zrušily trestněprávní a přestupkovou imunitu úplně, přičemž by zůstala jen indemnita (projevy učiněné v Parlamentu).

Zpravodaj Ústavně-právního výboru Jiří Stodůlka (KDU-ČSL) přitom při rozpravě upozornil na fakt, že v případě jejich schválení by se jednalo fakticky o zamítnutí celého návrhu vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna už skončila své funkční období a nová sněmovna neprojednává zákony, které vznikly v té předchozí.

Senátorka Helena Rögnerová (KDU-ČSL) vyzvala kolegy, aby návrh alibisticky neshodili pod stůl nějakým pozměňovacím návrhem, kterým by „naoko“ chtěli větší omezení imunity.

Podle senátora Tomáše Julínka (ODS) nebylo jisté, že by se Poslanecká sněmovna nemohla pozměněným návrhem znovu zabývat, takže by nemusel skončit „pod stolem“. Podle něj by totiž záleželo na tom, zda by se sněmovna s návrhem Senátu ztotožnila nebo ne.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) byl odhodlán podat návrh po volbách znovu, aby odhalil populisty v Poslanecké sněmovně, kteří podali návrh na omezení imunity těsně před volbami, a přitom to nemysleli vážně. Po rozpravě byl nakonec návrh zamítnut.

Hlasování po jménech (Hlasy pro návrh znamenaní hlasy proti omezení imunity.)

Rok 2006, předkladatelé Jaroslav Kubera (ODS) a další

Další návrh souvisel s tím předchozím. Senátor Jaroslav Kubera (ODS) splnil svůj slib a spolu s dalšími senátory podal návrh na omezení imunity. Tentokrát v radikálnější podobě, když úplně rušil procesní imunitu. Existují ale pochybnosti, zda podání návrhu bylo vůbec myšleno vážně.

Rozprava i hlasování v Senátu proběhly poměrně snadno bez výrazných názorů a postojů, které by se stavěly proti návrhu. V konečném hlasování Senátu návrh přijal, takže byl odeslán do Poslanecké sněmovny.

Hlasování po jménech

Rozprava ve sněmovně však již tak idylická nebyla. Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) šlo o politický trik senátorů za ODS, kteří na jedné straně navrhli zrušení procesní imunity, ale na druhé straně hlasovali pro nevydání Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

Podobně pochyboval i poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD). Podle něj předkladatelé již předem předpokládali, že radikální návrh sněmovnou neprojde.

Poslanec Marek Benda (ODS) se proti takto radikálnímu návrhu vyjádřil zejména v souvislosti s rozložením tehdejších sil ve sněmovně (tzv. „povolební pat“). V takovém případě je údajně zákonodárný sbor potenciálně velmi zranitelný ze strany výkonné moci.

V Poslanecké sněmovně bylo nakonec přijato usnesení o vrácení návrhu k dopracování. V souvislosti s tímto hlasováním je zajímavá hlavně skutečnost, že pro vrácení hlasovali i straničtí kolegové navrhovatelů z ODS, což podporuje zmíněné podezření některých poslanců z úmyslného politického triku.

Hlasování po jménech (Hlasy pro návrh znamenaní hlasy proti omezení imunity.)

Lukáš Horvatovič, KohoVolit.eu

Předchozí díly

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 1.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 2.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 3.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 4.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 5.

Autor: D K | čtvrtek 22.12.2011 15:11 | karma článku: 10,57 | přečteno: 684x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik