Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam s romskými dětmi?

Jak se ministerstvo školství se rozhodlo jít opačným směrem, než mu radí Národní ekonomická rada vlády (NERV), Liga lidských práv, právníci a vládní organizace pro sociální začleňování. A jak si vlastně samo podkopává svá dřívější rozhodnutí.

Česká republika je dlouhodobě kritizována za segregaci žáků, především selekci romských dětí. To potvrdil v roce 2007 štrasburský soud. Dříve zvláštní školy dostaly pojmenování nové a staly se z nich školy speciální a praktické. Jejich praxe se ovšem nezměnila.

A to i díky tomu, že v §10 vyhlášky č. 73/2005 Sb. o vzdělání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných zákon stanovuje:

„K doplnění počtu žáků ve třídě, oddělení a studijní skupině stanoveného v odstavce 1 mohou být na základě žáka nebo zákonného zástupce žáka zařazeni i žáci bez zdravotního postižení. Jejich počet nepřesáhne 25% nejvyššího počtu žáků ve třídě, oddělení nebo studijní skupině podle odstavce 1.“

Tím se do speciálních a praktických škol dostávají žáci, kteří tam nepatří. Novela zákona byla už připravena, ministerstvo ji v čele s Dobešem stáhla k údajnému přepracování.

Zatímco NERV radí, aby byly speciální a praktické školy zrušeny, čímž se ušetří, zejména na vyplacených sociálních dávkách, ministr Dobeš to odmítá. V tiskové zprávě ministerstva uvedl: „Nic takového se nestane. Jsem hrdý na to, že tu máme tradici, která je ojedinělá v Evropě.“ A právě tato ojedinělost je dlouhodobě kritizována mezinárodními organizacemi i samotnou Evropskou unií.

Přitom ministerstvo schválilo v roce 2010 tzv. Národní akční plán inkluzivního vzdělání (NAPIV) 2011, jehož cílem je zvýšit otevřenost českého školství a podporovat integritu, nikoliv selekci. V NAPIVu se zřetelně píše, že současná situace dospěla do stavu, kdy „nedostatečná míra systémové podpory škol a nedostatečné naplňování potřeb cílové skupiny apod. způsobuje, že neúměrně významná část žáků z uvedené cílové skupiny (sociálně znevýhodnění, pozn. autora) je vzdělána v systému škol meritorně určením žákům s lehkou mentální retardací.

Byť je plán stále v přípravné fázi, návrhy a analýzy jsou z velké části vypracovány a čekají pouze na schválení. Podobně ministerstvo přijalo Strategii boje proti sociálnímu vyloučení 2011–2015. Podle zprávy se nežádoucím společenským jevům lze nejlépe vyhnout tím, že „jsou všechny děti vzdělány v tzv. hlavním vzdělávacím proudu, tedy všechny pohromadě za současné individuální podpory každého z nich podle jeho individuálních potřeb a k naplnění vzdělávacího potenciálu.

K postoji ministerstva se přidala pouze Asociace speciálních pedagogů. Podle jejího předsedy Jiřího Pilaře „musí existovat školy pro děti, které nejsou schopné uspět v běžném vzdělání. Ať se to někomu líbí nebo ne, děti s lehkým mentálním postižením budou vždycky.

Pilař je obviňován, že lobbuje za pracovní místa speciálních pedagogů, kterých by se zrušení praktických a speciálních škol dotklo. Pedagožka Katarína Krahulová z projektu Férová škola na to namítá:

Speciální pedagogové se o ztrátu práce bát nemusí, neboť najdou uplatnění v běžných ZŠ nebo jako konzultanti či asistenci učitelů.“ Mimochodem Jiří Pilář byl tím, kdo přišel s návrhem změnit název zvláštních a pomocných škol na speciální a praktické, aby je podle svých slov zbavit špatné konotace – jak se ukazuje, bez výsledku.

Ministerstvo se tak opět dostává do situace, kdy teoreticky hlásá určitá opatření, ovšem v rovině praktické dělá kroky zcela opačné. Inkluzivita vzdělání tak i po letech zůstává jen na papíře. Proč? Ministra Dobeše se můžete zeptat pomocí webu NapisteJim.cz.

Klára Zelenková, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 6.

Urbanův dáreček pro developery

Kdo (ne)poslouchá české ministerstvo pravdy? Díl 2.

Autor: D K | pondělí 2.1.2012 15:11 | karma článku: 9,89 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 545x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik