Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romové, závadná čítanka a pan Zed

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková vyzvala začátkem listopadu ministerstvo školství, aby stáhlo čítanku a učební pomůcku s názvem „Duhová škola“. Materiály slouží k multikulturní výchově na základních školách v Moravskoslezském kraji a na jejich závadnost zmocněnkyni upozornili pracovníci ministerstva školství a Muzea romské kultury v Brně.

Kauza má lehce bizarní mezinárodní ohlas. Za stažení výukových materiálů se postavila i organizace Světová hinduistická společnost, která si mimo jiné klade za cíl bránit romská práva. Její předseda Rajan Zed mimo jiné prohlásil, že „země Franze Kafky, Antonína Dvořáka nebo Jaroslava Haška by neměla nadále zůstávat nevšímavým a tichým pozorovatelem, který ignoruje ,romský apartheid‘.“ (Viz zde.)

Přemýšlíte, co mají společného zmínění umělci se situací dnešních českých Romů? Pan Zed nejspíš hlavně nechtěl propásnout příležitost k tomu, aby se vyjádřil, a zvýšil tak popularitu své organizace. AngažmáSvětové hinduistické společnosti v případu české čítanky naznačuje, jak snadno se dnes může téma multikulturní výchovy zvrhnout ve vyhlašování módních hesel, pod kterým se vytrácí obsahová stránka věci a rozplývá širší kontext.

Uvažuje vládní zmocněnkyně subtilněji? Její argumentace v souvislosti s Duhovou školou tomu nasvědčuje. Ta podle Šimůnkové o Romech pojednává jako o „populaci zásadně odlišné od většinové společnosti a nedostačující jejím nárokům.“ Sice se snaží uvádět pozitivní charakteristiky romského etnika, ale jde prý o romantizující stereotypy, „které jsou v každém případě neužitečné v dnešním světě,“ uvádí zmocněnkyně v tiskové zprávě.

Co se týče čítanky, část která Šimůnkové vadí, je na rozdíl od Duhové školy k dispozici online. Jedná se o text s názvem Mýdlová Madla z knihy Ivony Březinové Začarovaná třída. Zmocněnkyně je toho názoru, že ve společnosti ukotvuje protiromské stereotypy. Opravdu tomu tak je?

Hlavní hrdinka příběhu se doma od matky dozví, že cikáni jsou špinaví a kradou, a proto nechce v hodině tělocviku tancovat se spolužákem Marošem. Maroš a jeho bratři jsou z kouzelnické rodiny, a tak Madle ponížení dokážou svérázně oplatit: uvězní ji v mýdlové bublině, ale po chvíli ji pustí. Po skončení tělocviku pro všechny děti vyčarují zmrzlinové poháry. Hlavní hrdinka nakonec dospěje k tomu, že „všichni cikáni třeba nekradou,“ nemusí být špinaví, a někteří mohou být i hodní (kompletní materiál zde).

Text správně bere v potaz existenci protiromských stereotypů ve společnosti i fakt, že se často předávají z generace na generaci. Hrdinka příběhu zjišťuje, že romští bratři mají stejné pocity jako ona (Marošovi je líto, že s ním nechce tancovat), že si nenechají všechno jen tak líbit, a že umí odpouštět. Klíčové je zde také poznání, že rodiče nemusí mít vždycky pravdu.

Jako „romantizující stereotyp“ by se dala vnímat skutečnost, že Maroš a jeho bratři jsou z kočovné kouzelnické rodiny. Na druhou stranu, jde o text pro děti, kterému pohádkový rozměr dodá na přitažlivosti. S rodinným zázemím bratří se navíc dál pracuje v úkolech, které text doprovázejí: „Náš svět není světem kouzelníků a čarodějů, zamysli se proto nad tím, jak bys podobnou situaci vyřešil/a bez kouzelného lusknutí?

Někdo by mohl vidět problém v tom, že Madla dospívá k přehodnocení svých postojů spíše pozvolna: zjišťuje, že ne všichni Romové kradou, apod. Nicméně, je třeba si uvědomit, že takto její obrat působí realisticky. Co kdyby prohlásila, že od teďka bude se všemi Romy ráda kamarádit, protože už ví, že všichni jsme vlastně stejní? Neodsoudily by i některé z dětí takový závěr jako příliš didaktický?

Diskutovaný text možná obsahuje nejednoznačné pasáže, ale schopný pedagog by je jistě dokázal uvést na pravou míru. Nabízí se tedy otázka, jestli Šimůnková v souvislosti s případem neměla zakročit někde jinde. Například prosazovat důkladnější provádění inspekcí na hodinách multikulturní výchovy nejen v Moravskoslezském kraji, a na jejich základě zvolit další postup. Učiteli, který je tváří v tvář multikulturní výchově bezradný, jiné materiály nepomůžou.

Zeptala jsem se ministra školství Josefa Dobeše, jestli se připravované stažení výukových materiálů zakládá i na konkrétních zkušenostech z hodin multikulturních výchovy (dotaz si můžete přečíst zde). Využila jsem k tomu web NapisteJim.cz, kde můžete snadno kontaktovat své politiky. Zde se mu můžete zeptat i vy. Uvidíme, co odpoví.

Johana Labanczová , KohoVolit.eu

Dále čtěte

Hlasoval dnes váš poslanec pro přímou volbu prezidenta?

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 5.

Jak politici a odborníci diskutovali o přímé volbě prezidenta

Autor: D K | čtvrtek 15.12.2011 15:11 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1718x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik