Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chyť Jančíka, když to dokážeš!

V posledních několika týdnech vypluly na povrch nové kauzy bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Tento Prostějovský štír, dlouholetý starosta Prahy 5 za ODS si poslední plodné období prožil bezmála před deseti lety v roce 2002, kdy na Mánesově mostě srazil policejního strážníka. Případ byl tzv. „smeten ze stolu“ a jako pouhý přestupek postoupen na Magistrát, kde se ztratil v propadlišti dějin.

Tomuto incidentu předcházelo odpuštění 40 milionů z kupní ceny zprivatizované budovy Ženských domovů v Praze 5 (též rok 2002) a následoval jej odprodej Sanopzu v ulici Na Cihlářce, oproti původnímu odhadu města podhodnocený o 15 milionů korun.

Jančíkova mediální popularita poprvé kulminovala v květnu 2005, kdy se o Jančíka začal zajímat útvar protikorupční policie v souvislosti s „kauzou České dráhy“, kdy Jančík nechal pod falešnou záminkou převést na účet advokátní úschovny sumu 233 milionů z pokladny města. Právnická firma měla na úrocích z uložených peněz inkasovat až 1,5 milionu korun, jež by jinak připadly městu.

Navzdory silné stranické opozici i nevoli občanů, jež Jančíkovi přidělili druhý nejnižší počet preferenčních hlasů, obhájil v komunálních volbách 2006 post starosty Prahy 5. V současné době prosáklo na povrch několik dalších prohřešků z repertoáru pana Jančíka. V roce 2004 měl pronajmout soukromé firmě EkoMotol CZ pozemky motolské skládky za 100 korun ročně, přičemž její obrat činí 30 až 60 milionů korun za rok (do doby před uzavřením smlouvy vykazovala firma obrat do 200 tisíc korun ročně).

Na závěr svého funkčního období stihl Jančík nakoupit pro své podřízené 10 permanentek do luxusního fitness v obchodním centru Nový Smíchov v ceně bezmála 220 tisíc korun bez možnosti dohledat, kdo konkrétně tyto vstupy využíval.

Pro obvinění z trestného činu měl být Jančík stíhán již v roce 2007, vrchní státní zastupitelství stíhání zamítlo z důvodu nedostatečných formálních náležitostí trestního oznámení. V roce 2010 byl Jančík odvolán z vedení pražské ODS, dle lídra pražské ODS Davida Vodrážky, kvůli jeho kontroverznímu mediálnímu obrazu.

V roce 2011 se rozhodla agentura Transparency International podat na Jančíka trestní oznámení kvůli působení Agentury Praha 5, jež pro městskou část vymáhá nájemné za nevýhodných podmínek. Dle výpovědi radní Naděždy Kratochvílové přišlo město v souvislosti se smlouvou s touto agenturou o zhruba 15 milionů korun.

Nezdá se Vám taktéž, že na jednu politickou kariéru je to až příliš mnoho skandálů? Jak mohou chování místopředsedy pražské ODS dopustit ostatní členové? Neuvažují o jeho odvolání? Využil jsem služby NapisteJim.cz a kontaktoval člena pražské ODS poslance Davida Vodrážku. Dotaz si můžete přečíst zde.

Zeptal jsem se ho, zda odvolání Jančíka, jež vzešlo z jeho iniciativy, bylo pouhým populistickým gestem či plánuje nějaké další kroky k důslednému vyšetření Jančíkových mediálních kauz a směřuje tak k očištění Jančíkova jména (i jména pražské ODS) či potvrzení podezření a jeho následné spravedlivé potrestání. V současné době čekám na odpověď. Vlastní dotaz můžete položit zde.

Jakub Skala, KohoVolit.eu

Dále čtěte

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 2.

Řebíčkovy stamiliony ukazují bezzubá majetková přiznání

Jak se má bojovat proti korupci

Autor: D K | čtvrtek 24.11.2011 15:11 | karma článku: 36,90 | přečteno: 5322x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik