Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 3.

Omezení imunity poslanců a senátorů patří ke změnám ústavy, které „chtějí všichni a přitom nikdo.“ Kdo je předkládal? Jaké argumenty padaly při projednávání? A kdo jak hlasoval? V seriálu článků rozebereme všechny dosavadní návrhy.

Snahy o zúžení imnuty se táhnou již od roku 1993 až do současnosti, přičemž z 18 dosavadních návrhů byl úspěšný jen jeden. Nyní leží ve Sněmovně v pořadí devatenáctý pokus o změnu.

Úprava ústavy (článek 27) v otázce imunity zajišťuje českým poslancům a senátorům jednu z nejrozsáhlejších imunit mezi evropskými zákonodárci. Kontroverzní je hlavně celoživotní trestní imunita v případě, že komora, jejímž je politik členem, nedá souhlas k jeho stíhání.

Hlasovat přitom může sám politik, o jehož vydání se jedná. V extrémním případě tak může o svém vlastním vydání rozhodnout sám. Garantována je i imunita za hlasování, za projevy učiněné v parlamentu a přestupková imunita.

prvním a druhém díle tohoto seriálu jsme probrali prvních pět návrhů. Ve třetím díle si přiblížíme poměrně zajímavé období tzv. „opoziční smlouvy“ od konce léta roku 1999. V té době totiž došlo k podání hned čtyř návrhů na omezení imunity, které si v podstatě navzájem konkurovaly. Dva se týkaly omezení přestupkové a dva procesní imunity.

Rok 1999, předkladatelé Pavel Němec (US) a další versus Vláclav Grulich (vláda)

Jeden z návrhů na omezení přestupkové imunity předložili poslanci Čtyřkoalice. Navrhovali, aby byly přestupky poslanců a senátorů projednávané před disciplinární komisí pouze v případě, že o to požádají. Jinak měly být projednávány podle běžných zákonů. Tato úprava se měla týkat i soudců, státních zástupců a soudců Ústavního soudu.

Menšinová vláda ČSSD k tomuto návrhu vydala nesouhlasné stanovisko. Sama totiž předkládala prostřednictvím ministra vnitra Václava Grulicha (ČSSD) vlastní návrh, který se do velké míry ztotožňoval s poslaneckým. Na rozdíl od něj však neumožňoval pachateli, aby si mohl vybrat řešení před disciplinární komisí.

Oba návrhy byly projednávány ve stejném čase. V ústavně-právním výboru došlo ke sloučení diskuse o obou návrzích. Výsledkem toho bylo, že poslanecký návrh byl doplnění o některé části vládního. Následně bylo navrženo, aby byl ten vládní návrh zamítnut v případě přijetí toho poslaneckého.

V rámci rozpravy nezazněly žádné odmítavé projevy, které by směřovaly proti návrhům jako takovým. Kriticky se vyjádřil ministr Grulich, který považoval za nelogické, aby vládní návrh, který se zabýval širší problematikou, ustoupil poslaneckému. V tom ho podpořil poslanec Zdeněk Jičínský (ČSSD).

Poslanecký návrh byl po 3. čtení nakonec přijat (hlasování po jménech). Druhý den došlo ke stažení vládního návrhu ministrem Grulicha.

V Senátu však nastala zcela jiná situace. Ústavně-právní výbor Senátu i navzdory některým připomínkám vydal kladné stanovisko. Naopak mandátový a imunitní výbor vyjádřil nesouhlasné stanovisko. V něm se například uvádí, že navrhovaná novela porušuje Úmluvu o ochraně lidských práv, protože projednávání přestupků se vkládá do rukou úřadům, které nejsou nezávislé.

Poměrně živá debata se rozproudila i mezi senátory samotnými. Senátor Jiří Šenkýř (KDU-ČSL) tvrdil, že v zákoně se kromě řešení imunity zavádějí nepříjemné sankce pro samotné občany, protože jim hrozí pokuty aniž se mohli nějak bránit.

Senátor Jiří Pavlov (ODS) použil již starou známou výtku o nesystematičnosti návrhu. Proti tomu vystoupili senátorka Jitka Seitlová (bezpartijní) a senátor Jiří Skalický (bezpartijní), kteří se ohradili tím, že tento problém tu bude vždy a spíše se tím projevuje neochota podpořit daný návrh.

Na argument o nesouladu návrhu s Úmluvou senátor Skalický dodal, že v takovém případě měl už dávno být zrušen celý přestupkový zákon, který je s ní v rozporu.

V hlasování bylo pro přijetí návrhu jen 19 z 58 přítomných senátorů. Vzhledem k tomu, že návrh vyžadoval schválení obou komor, nebyl v konečném důsledku přijat.

Hlasování po jménech

Rok 1999, předkladatelé Miloslav Výborný (KDU-ČSL) a další

Další dva návrhy se týkaly omezení procesní imunity a podobně jako v předchozím případě byly projednávány spolu.

Poslanci Čtyřkoalice podali návrh na omezení procesní imunity jen na dobu trvání mandátu. Návrh se měl týkat i ústavních soudců. Kromě toho měla zůstat zachována celoživotní imunita v případě trestných činů souvisejících s výkonem mandátu, o čemž měla rozhodovat příslušná komora.

Poslední bod představoval problém pro vládu, která se ve svém stanovisku k návrhu vyslovila odmítavě. Důvodem bylo podle ní to, že zmíněný bod je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, protože Parlament ani žádná z jeho komor nemá právo rozhodovat o tom, zda je nějaký čin trestným činem.

V hlasování bylo přijato usnesení o zamítnutí návrhu. Hlasování po jménech (Hlasy pro návrh v tomto případě znamenají hlasy proti omezení imunity.)

Rok 1999, předkladatelé Ivan Langer (ODS) a další

Druhý návrh předložili poslanci ODS. V tomto případě šlo o komplexnější změnu ústavy, která zahrnovala kromě omezení procesní imunity například i úpravu rozpouštění Poslanecké sněmovny nebo pravomocí prezidenta.

V samotné rozpravě o otázce imunity nepadla žádná významná zmínka. Debaty se většinou týkaly ostatních částí návrhu, případně padaly námitky, že touto novelou ústavy si chtějí dvě největší strany ČSSD a ODS posílit své postavení. Šlo totiž o období tzv. „opoziční smlouvy“.

V hlasování Poslanecká sněmovna daný návrh přijala. Hlasování po jménech

V Senátu se návrh dostal k projednání po více než roce od schválení Sněmovou. Přesto se rozprava nesla v podobném duchu. Většinou se debatovalo o ostatních bodech návrhu a zmínky o imunitě nebyly nijak závažné nebo zajímavé.

Senát tuto novelu ústavy nakonec zamítl. Hlasování po jménech

Lukáš Horvatovič, KohoVolit.eu

Předchozí díly

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 1.

Kdo (ne)chce imunitu? Díl 2.

Autor: D K | středa 30.11.2011 15:11 | karma článku: 9,62 | přečteno: 793x
  • Další články autora

D K

Volební program pro volby do evropského parlamentu: Česká Pirátská

Česká pirátská strana, neboli jednoduše Piráti se v letošních evropských volbách bude ucházet o posty europoslanců vůbec poprvé. V národním, ale i mezinárodním měřítku se těší značné oblibě hlavně mezi mladými lidmi, které zaujmou moderními tématy týkajících se především využití internetu. A co konkrétně nabízí Piráti ve svém volebním programu?

15.5.2014 v 16:11 | Karma: 7,69 | Přečteno: 543x | Diskuse| Politika

D K

Jan Keller: Jak se do Evropy volá…

Kampaně před volbami do Evropského parlamentu pomalu vrcholí. Lídr sociální demokracie, sociolog, filozof, publicista a environmentalista Jan Keller říká, “Evropa bude taková, jakou si ji uděláme.” A jakou Evropu tedy nabízí?

14.5.2014 v 9:11 | Karma: 11,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

D K

Strana pro Evropu: Pojistka DSSS v Eurovolbách

Na kandidátce č. 29 se lze dočíst, že Dělnická strana sociální spravedlnosti je v koalici se Stranou pro Evropu. Koho by ovšem zajímalo, zda je tato malá záhadná strana podle svého názvu pro-evropská, bude zklamán. Vše nasvědčuje tomu, že je spíše pojistkou DSSS v případě problémů s jejím fungováním.

12.5.2014 v 16:11 | Karma: 10,80 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politika

D K

Volební program k volbám do Evropského parlamentu: Strana Zelených

V květnových volbách do Evropského parlamentu Strana Zelených kandiduje v koalici společně s hnutím Změna, se kterým sdílí většinu programových priorit. Pro Zelené to jsou především moderní energetická politika, tvorba nových pracovních míst, kvalita života a genderová problematika. Motem “Česko dopředu”, chtějí Zelení vyjádřit svůj záměr vést aktivní evropskou politiku.

12.5.2014 v 11:11 | Karma: 10,67 | Přečteno: 479x | Diskuse| Politika

D K

Česká DSSS ztracena mezi parlamenty

“Rozvrácení Evropské Unie zevnitř”, to je heslem, kterým česká Dělnická strana sociální spravedlnosti (v koalici s Strana pro Evropu) vysvětluje svoji kandidaturu do Evropského parlamentu. Ačkoliv je jejich politika jasně proti-evropská, nakolik se jejich program skutečně týká problematiky České republiky v mezinárodní kontextu zůstává otázkou.

8.5.2014 v 16:11 | Karma: 11,82 | Přečteno: 409x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

  • Počet článků 395
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1170x
Podpořeno fondem Otakara Motejla.

Seznam rubrik