D K

Pirátská strana v zajetí internetu

24. 09. 2013 9:11:11
Česká Pirátská strana měla ve volbách 2010 předpoklady se stát černým koněm a stranou profitující na protestních hlasech, ale nestalo se tomu tak. Tehdy jí uškodila přílišná orientace pouze na otázku internetu a moderních technologií a také image strany hippies a mániček.

V dalším článku ze seriálu předvolebních programů Vám představujeme Českou pirátskou stranu. V našem předvolebním seriálu jsme se již věnovali volebním programům následujících subjektů: KSČM, Strana svobodných občanů, Hlavu Vzhůru, Úsvit přímé demokracie, ČSSD, SPOZ a KDU-ČSL.

Poučili se Piráti ze svého neúspěchu před třemi lety, kdy získali pouze 0,80 %? Podle programu se zdá, že bohužel ne. Na prvním místě celého pirátského programu je stále internet – svobodně vyvíjený software, svoboda informací a právo člověka na soukromí, ochrana před elektronickým špehováním. Většina témat, ať se jedná o přímou demokracii, transparentnost zakázek či zdravotnictví se ve výsledku sbíhá právě zpátky k internetu, naopak ekonomice či sociálním otázkám je věnovaný prostor zcela minimální.

Zdá se tak, jako by se Česká Pirátská strana snažila oslovit pouze své voliče – čili mladé, vzdělané, technologicky zaměřené liberální, alternativně zaměřené jedince. Tomu nasvědčuje i důraz na témata jako kompletní dekriminalizace drog, možnost volby alternativní medicíny, svoboda slova či recyklace a energetická šetrnost. Ovšem řadový volič, jehož zajímají otázky jako důchody, sociální dávky, svoboda či regulace tržního prostředí v Pirátském programu mnoho nenajde. Sympatické mu možná může být téma boje s korupcí a omezení byrokracie, ovšem ono omezení je opět vázané na převedení formulářů na elektronickou formu.

Pirátům jednoznačně škodí, že se minimálně vyjadřují k aktuálním tématům, dotýkajícím se k celé společnosti, jako je ekonomická krize či rostoucí napětí v sociálně vyloučených oblastech, velice aktivní jsou naopak v kauzách smlouvy ACTA a sledování emailové komunikace americkou vládní agenturou NSA. Tyto kauzy mají jednoznačně menší dopad a potenciál pro oslovení voliče.

Z pohledu do programu Pirátů je tedy zřejmé, že pokud by se chtěli stát parlamentní stranou, měli by opustit příliš úzké vyprofilování a vydat se cestou větší voličské přístupnosti. Jinak nadále zůstanou stranou, umísťující se na vysokých pozicích pouze ve středoškolských volbách.

Autor: Petr Opršal

Zdroje: Pirátský program

Nevíte koho volit? Zjistěte, který poslanec vás nejlépe zastupoval v minulé Sněmovně pomocí naší Volební kalkulačky:

Fungující Volební kalkulačku si můžete snadno vložit do svého webu nebo do blogového článku, podobně jako zde. Je to stejně jednoduché, jako vložit video z YouTube. Stačí do html editoru (tlačítko "HTML" v editoru blogu) zkopírovat tento kód:

Více o volebních kalkulačkách u nás i ve světě si můžete přečíst na Wikipedii.

Pokud se vám tento článek líbí, podpořte občanské sdružení KohoVolit.eu pomocí DMS na číslo 87777 s textem: DMS KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč pro KohoVolit.eu), DMS ROK KOHOVOLIT (cena 30Kč, z toho 27Kč, odchází automaticky každý měsíc po 1 rok) O našich dalších stejně zajímavých článcích se můžete dozvědět, když nás zalajkujete na Facebooku:

Autor: D K | karma: 7.33 | přečteno: 744 ×
Poslední články autora